24 aprilie 2024
ReportajCartierul abandonat din coasta Bacăului

Cartierul abandonat din coasta Bacăului

Alegând varianta spre sud-vest, pe drumul spre Onești, exact la ieșire din Bacău, pe partea stângă, peisajul e mirific. Numai că, printre copacii cu frunze ruginite de pe marginea drumului, prin lanul de porumb, gata de cules, un pic în depărtare, se ridică tot felul de construcții. Sunt case. Vile. Cele mai multe cu cel puțin un nivel.

Toată lumea le-a remarcat de-a lungul timpului pentru că ele tronează în același stadiu de ani de zile. Unii i-au spus „cartierul fantomă”, pentru că sunt clădiri neterminate și aduc un aspect de zonă părăsită. De fapt, este vorba de cartierul Sfântul Anton din Luizi Călugăra, cunoscut de localnici ca și cartierul Iliescu. „Așa i-am spus, pentru că primele case în aceste locuri au fost ridicate pe vremea când Ion Iliescu era președinte”, ne-a spus un localnic hâtru.

Anii au trecut și casele s-au înmulțit. Toată lumea spera într-o dezvoltare adevărată, însă, istoria le-a dat peste nas. Sau poate că alții… Cei mai mulți dintre cei care au ridicat o casă în cartierul Iliescu au fost plecați la muncă în străinătate. Banii câștigați peste hotare au fost investiți în ceea ce ei și-au dorit să fie căminul familiei lor, acasă. Lucrurile nu au stat chiar așa, și din cauza crizei economice visurile li s-au năruit.



Din toate casele de acolo, vreo 80 ca număr, doar 15 sunt locuite acum. Restul au fost parcă date uitării, mulți încercând să-și vândă ceea ce odată a fost visul lor. Numai că e foarte dificil să vinzi o clădire lăsată de izbeliște într-un lan de porumb, o casă fără utilități, pentru că în zona respectivă nu există nici apă, nici canalizare și nici curent electric. Despre investiții în utilități s-a tot vorbit în ultimii ani. Dar, tipic românește, nu s-a întâmplat nimic.


„La noi au fost alte probleme. Atât timp cât nu avem PUG-ul (Plan Urbanistic General, n.r.), nu putem să facem investiții. Sperăm să se rezolve până la sfârșitul anului. Dacă se rezolvă această problemă, într-o lună, două facem PUZ-ul (planul zonal, n.r.), vom delimita străzile, după Legea 50, așa cum scrie la carte. Apoi, va fi investiția în alimentarea cu apă, care nu ar trebui să fie o problemă, comuna Luizi Călugăra având de ani buni puțuri forate la mare adâncime care asigură necesarul de apă.”
Romeo Butacu, viceprimarul comunei Luizi Călugăra

Cât privește partea de canalizare, aici intervine o problemă, pentru că ar trebui realizată cu Compania Regională de Apă Bacău (CRAB). În momentul în care se semnează contractul de colaborare pentru canalizare, și rețeaua de apă a comunei ar trebui să treacă la CRAB. Dacă până aici nu pare așa o problemă, trebuie să privim însă aspectul financiar.

Și asta pentru că în momentul de față un metrul cub de apă la Luizi costă 2,88 lei iar la CRAB este 7 lei. Dacă se trece la CRAB, practic prețurile la apă se vor dubla. Cum vor reacționa cetățenii? Asta rămâne de văzut… Cu toate acestea, se lucrează la acest proiect, fiind luați în calcul 17 km de canalizare prin CRAB pentru care sunt aprobați 2.800.000 de euro.

Nu locuiesc în ele, dar plătesc impozit

Conform ultimului recensământ, comuna Luizi Călugăra are 5.300 de locuitori din care peste 2.000 sunt plecați în străinătate. În fiecare an, cei plecați veneau vara acasă și mai investeau, mulți dintre ei în locuințe. 2018 a fost un an atipic pentru că stranierii din Luizi nu s-au mai întors acasă, lucru care, poate, ar trebui să dea de gândit edililor în funcție. Cea mai simplă explicație ar fi că nu mai sunt resurse, fapt ce se răsfrânge și asupra noului și, în același timp vechiului, cartier Sfântul Anton.

Chiar dacă locuințele sunt în acest stadiu, cele mai multe „la roșu”, proprietarii lor plătesc impozit pe ele. „Înainte nu se plătea impozit pe aceste case considerate în construcție. A venit Curtea de Conturi, s-a făcut inventarul și s-a impus ca fiecare să plătească impozit pe clădire”, a explicat viceprimarul Romeo Butacu.

Mereu stadiul de… stand by

O altă problemă a întregii localități, nu doar a cartierului fantomă, este gazul. De-a lungul timpului au existat tot felul de idei, proiecte și tentative. Dar…totul a rămas așa. Viceprimarul comunei ne-a povestit despre mai multe alternative, una fiind de pe vremea când Ioan Niculae, acționar majoritar la CIC Bacău, dorea să ducă o conductă de gaz metan spre combinatul băcăuan, conductă care trebuia să vină dinspre Măgura, prin Luizi Călugăra, prin cartierul nou spre zona de sud a orașului. Dar afaceristul a avut probleme financiare și totul s-a năruit. Acum există o variantă dinspre Sarata Băi, dar și această soluție este în stadiul de stand by. În ceea ce privește rețeaua electrică, viceprimarul Butacu afirmă că în momentul de față, în cartierul Sfântul Anton se poate asigura doar iluminatul public, dar și acesta va fi rezolvat după aprobarea PUG-ului. „După aprobarea PUG-ului, anul viitor prin ianuarie-februarie facem bugetul să prindem bani pentru PUZ și apoi mai vedem”, a spus în final, viceprimarul din Luizi Călugăra.

Așteptări de…. 10 ani

Cu o problemă asemănătoare se confruntă și o parte din locuitorii comuna Măgura, care se învecinează cu Luizi Călugăra, practic cele două localități fiind despărțite de Drumul Național 11. Mai exact, tot ce e pe partea dreapă a drumului spre Onești ține de comuna Măgura, iar partea stângă, de Luizi Călugăra.
Așadar, trecând pe partea cealaltă a drumului am intrat în curtea unui agent economic, Anton Bogdan.

„Ar trebui să existe niște stâlpi și un punct de transformare, investiții care costă”, ne-a spus investitorul care a specificat că există o lege care spune că dacă într-o zonă sunt mai mulți locuitori este obligatoriu ca cine deține monopolul este obligat să facă extinderea de rețea dacă în 20 de ani își recuperează investiția prin profit. Dacă nu-și recuperează investiția de la consumatori, Primăria trebuie să finanțeze restul sumei. „S-au făcut niște calcule și s-a ajuns la concluzia că extinderea pe zona asta de rețea costă 11 miliarde de lei vechi și că profitul ar fi de doar două miliarde lei vechi. Știu că s-a ajuns la niște înțelegeri și se fac pași pentru alimentarea cu energie a zonei”, a mai precizat Anton Bogdan.

„Sincer, eu aș dori să construiesc aici și o locuință, dar nu pot pentru că nu am curent electric”, ne-a mai mărturisit tânărul investitor.

Cât despre cum funcționează în momentul de față firma pe care o conduce, se ajută de baterii și un generator.

„Ne trebuie utilități: curent, gaz metan, nu mai zic de canalizare. Eu vreau să mai fac investiții dar… mai aștept”, a mai spus Bogdan care a cumpărat pământ aici în urmă cu mai mulți ani, după ce s-a întors din străinătate. „Când am cumpărat pământul de la primărie, acum mai bine de 10 ani, mi-au spus că se rezolvă cu utilitățile. Când s-a dat legea care spune că trebuie să se tragă curent m-am întors în țară, că am zis că dacă e lege….”, a conchis investitorul.

La Măgura stau mai bine. Dar mai sunt multe de făcut și aici

Pentru a avea o imagine mai clară asupra situației din zonă, am bătut și la ușa primarului din Măgura care ne-a expus întreaga situație. „Cunosc problema de la Luizi, dar nu pot eu să mă pronunț ce e la ei. Pe partea noastră e intravilan și nu avem probleme. Tot ce se construiește e în regulă acolo”, a precizat Iordache Costraș, primarul comunei Măgura, care a subliniat că ei au gaz metan și că acum sunt în toiul unei extinderi pe energie electrică pentru că are solicitări din partea unor firme care doresc să se extindă în zonă.

„Cunosc situația locuitorilor din zona și a lui Anton Bogdan care a făcut adresă și la președintele României pentru acest caz. Noi am luat decizia să extindem rețeaua electrică acolo pentru că mai avem o solicitare de la firmă care dorește să construiască în zonă o fabrică de canapele, cu 80 de angajați.”
Iordache Costraș, primarul comunei Măgura

Cu toate că îi despart doar un drum național, primarul Iordache Costraș spune că cei din Luizi Călugara nu se pot racorda la utilitățile din Măgura pentru că ei ar trebui să obțină o altfel de licență pe toată comuna pe care nu știe dacă o au. „Noi avem licență pe două sate, Crihan și Dealu Mare, pe care vrem să le racordăm la utilități”, a explicat edilul.

Părăsind comuna Măgura încercăm să tragem linie și o concluzie. Dar mai bine să nu ne pripim. E clar că peste tot sunt probleme, nu doar în cele două comune. Când se vor rezolva, asta dacă se vor rezolva vreodată, nici Nostradamus n-ar putea prezice. Cert este doar un singur lucru. Atunci când pleci din Bacău spre Onești, pe partea stângă, casele din cartierul Iliescu (Sfântul Anton) răsar goale prin lanul de porumb. Fiecare dintre ele are câte o poveste. Din păcate sunt povești triste ale visurilor unor oameni care au sperat că le va fi mai bine acasă. În lipsa lor, casele din acest cartier al comunei Luizi Călugăra rămân triste și pustii.

Florin Ștefănescu
Roxana Neagu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri