La 1 august arma Tancuri a Armatei Terestre a României sărbătorește 100 de ani de la înființare. Acestui centenar i-a fost dedicată și lucrarea „Divizia 1 Blindată Română în iarna anului 1942. Bătălia de la Cotul Donului”, scrisă de col. tc. (ret.) George Gheorghiu, din Bacău, lucrare care a văzut lumina tiparului în aceste zile, la Editura Lumina Tipo, din București.

În Prefață, gen. (ret.) Virgil Petrescu numește cartea „lucrare marcantă în aria istoriografiei militare românești contemporane”. Ea este rodul mai multor ani de documentare în arhivele militare și de întâlniri cu foști combatanți și specialiști în istoriografia militară. Astfel, în 260 de pagini și opt capitole parcurgem, practic, itinerariul eroismului și al sacrificiilor tanchiștilor și Armatei Române în luptele din 1942 din fosta URSS. Tanchiștii erau luptătorii unicei divizii de blindate române care a luptat pe Frontul de Est între anii 1941-1942.

Autorul descrie minuțios condițiile în care au luptat ostașii români în celebra bătălii de la Cotul Donului, face succinte portrete ale celor mai bravi dintre ei și nu uită să vorbească și de aportul altor arme la mersul bătăliilor artileria, geniul și aviația militară. Pentru că un război este o manifestare complexă.
Col. tc. (ret.) George Gheorghiu este un patriot cum rar mai poți vedea astăzi. Are o inimă mare, în care încap sentimente rare dedicate patriei și Armatei Române, eroismului de care au dat dovadă românii în toate ocaziile beligerante. A avut o activitate de 30 de ani în unități militare de instrucție și în instituții de învățământ de profil ca ofițer instructor. Dar este și autorul sau coautorul mai multor lucrări de specialitate și articole de presă dedicate armei Tancuri și altor arme. Din anul 2006 este membru de onoare al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Bacău „Col. Corneliu Chirieș”.

Orator de excepție, col. tc. (ret.) George Gheorghiu s-a remarcat și prin evocarea unor multiple momente istorice românești, un exemplu de sinceritate absolută în astfel de acțiuni.