Doi militari români au murit in Afganistan iar evenimentul nu a produs aproape nici un fel de emotie in societate, in ciuda eforturilor MApN de a atrage atentia asupra acestui subiect. Societatea româneasca a tratat, de altfel, cu suficienta indiferenta aventurile militare pe cele doua teatre de operatiuni – Afganistan si Irak.

Pur si simplu românilor nu le pasa ca le mor concetatenii in razboaiele altora si ca miliarde de dolari sunt tocate fara rost pentru a asigura profitul corporatiilor straine care fac afaceri in cele doua tari. Niciodata nu s-a discutat serios problema implicarii noastre in aceste razboaie care nici nu ne privesc si la care nu am fost obligati sa participam decât de servilismul nostru abject fata de altii.

Am pierdut oameni si bani in aceste aventuri, ne-am facut dusmani fara vreo finalitate. Putem sa stam si sa socotim ce am fi putut face cu banii pe care i-am cheltuit timp de peste 10 ani in cele doua conflicte. Putem dar nu vrem.

PUBLICITATE

Nici macar din punct de vedere militar nu putem spune ca avem un câstig: trupele noastre s-or fi pregatind, poate, in teatrele de operatiuni, dar greul il poarta altii. Informatiile, logistica, sprijinul aerian sau medical il suporta americanii, ceea ce inseamna ca fara acest ajutor, militarii nostri nu s-ar putea descurca.

Si nici nu se doreste acest lucru, motiv pentru care suntem dependenti de sprijinul altora. De ce mor românii in Afganistan?

Stim sa raspundem la aceasta intrebare? Nu cred. La nivel uman, nu e nici o diferenta intre românul mort de glontul unui taliban si muncitorul care cade de pe o schela in Italia.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ