Medicul Gabriela Macovei spune ca foarte multe carduri sunt scrise gresit / foto: Ramona Ionescu

– cuvântul „CARD” se citeste invers „DRAC”, iar din acest motiv unii oameni l-au refuzat

Medicii de familie din mediul rural se confrunta cu o situatie inedita. Zeci de asigurati sunt in imposibilitatea de a fi inregistrati in baza cardului de sanatate eliberat de Ministerul Sanatatii, pentru ca o parte dintre pacienti au refuzat sa-l primeasca din motive religioase.

Medicii care se confrunta cu astfel de cazuri spun ca printre cei care nu detin card de sanatate se numara fie ortodocsi de rit vechi, fie persoane carora le-a spus preotul ca citit invers acest cuvânt iese drac.

PUBLICITATE

„In lipsa cardului de sanatate, pacientii care se regasesc in aceasta situatie trebuie sa mearga din trei in trei luni la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si sa solicite adeverinta din care sa reiasa ca este asigurat “, declara dr. Gabriela Macovei, medic specialist in comuna Caiuti, judetul Bacau.

Cardul de sanatate se doreste a fi instrumentul suprem prin care se va elimina frauda din sistemul sanitar. Controalele se fac pe baza acestui card de sanatate pentru a nu se mai inregistra consultatii fictive.

„Sunt situatii in care mai mult ne incurca acest card de sanatate, pentru ca atunci când pacientul iti vine in urgenta iti trebuie timp sa-l inregistrezi, sa astepti pentru a-i fi acceptat codul PIN, se intâmpla ca sistemul sa nu-ti permita tocmai atunci accesul fiind suprasolicitat, iar toate aceste lucruri inseamna timp pierdut in defavoarea pacientului care trebuie consultat, caruia trebuie sa-i iei o tensiune, sa-i pui un diagnostic si eventual sa-l directionezi catre o unitate spitaliceasca eliberându-i trimitere pentru medicul specialist”, spune dr. Macovei.

Problemele legate de cardurile de sanatate nu se opresc aici. In multe cazuri, au fost introduse gresit datele, iar cardurile respective nu pot fi folosite.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Sincer, nu stiu de ce atata tevatura. Daca ai trait o viata si ai ajuns la concluzia ca aceasta bucata de plastic este facatura diavolului, atunci meriti sa crapi. Sau, in fine, sa te zvarcolesti si sa nu ti se dea ingrijire medicala. Poate te vindeca rugaciunile, mai stii ?

  2. cu card ,fara card ,asistenta medicala acolo unde se impune ,se acorda ,in caz contrar ,se intra pe teren penal si tare ne-am saturat de procese ,catuse ,dusmanii,rautati diverse uneori inerente,necazuri si griji zadarnice,tot jocul asta fals de-a boala,suferinta si ma fac ca te salvez ,te vindec,tamaduiesc , teatrul asta de-a fi in slujba celui suferind …sa fim seriosi … o mocirla in care ne lasam manjiti unii pe altii …inca un blocaj/rahat aruncat in slujba ingenuncherii poporului… scapa cine are zile …

LĂSAȚI UN MESAJ