Expresia desemneaza o zona din apropierea granitei polono-române din 1939, in care resturile armatei poloneze urmau sa se concentreze dupa infrângerea suferita in fata germanilor. Circa 20 de divizii urmau sa se regrupeze si sa-si pregateasca rezistenta in aceasta zona, din ordinul comandantului armatei, maresalul Edward Rydz-Smigly. Este vorba despre planul de rezerva al Armatei poloneze, pentru situatia in care ar fi esuat apararea pe granita. Polonia se baza si pe o alianta militara defensiva cu România, semnata in 1921. La izbucnirea razboiului, insa, Polonia a hotarât sa nu solicite punerea in practica a acestei aliante, care ar fi insemnat ca trupele române sa intre in conflict alaturi de vecinii nostri. Polonezii au preferat ca România sa ramâna in afara conflictului pentru a primi prin Portul Constanta ajutoare din partea Aliatilor.

Insa, la trei zile dupa ce a fost emis ordinul de concentrare in “Capul de pod” România, pe 17 septembrie, URSS ataca Polonia. Planul de aparare la granita cu România devine inoperabil. Circa 120.000 de militari polonezi ajung in România si Ungaria, de unde se vor indrepta spre Franta si Anglia.

Povestea maresalului Edward Rydz-Smigly, comandantul Armatei polone, este absolut fascinanta. Dupa infrângerea Poloniei, a ajuns in România, unde a fost internat intr-un lagar de refugiati. Asta oficial. Neoficial, a fost cazat in vila unui fost premier, la Dragoslavele, unde a inceput sa pregateasca miscarea de rezistenta poloneza.

PUBLICITATE

A intrat in conflict cu Wladyslaw Sikorski, care-si asumase functiile de premier in exil si de sef al Armatei Poloneze. Reuseste sa “evadeze” la 10 decembrie 1940 si ajunge in Ungaria. Miscarile sale atrag atentia lui Sikorski, care va anunta miscarea de rezistenta din Polonia ca va considera intrarea maresalului in tara ca un act de sabotaj la adresa Guvernului in exil. Maresalul paraseste Ungaria la 25 octombrie 1941 si ajunge in Polonia, prin Slovacia. Pe 30 octombrie ajunge la Varsovia, pentru a lupta in Rezistenta ca simplu soldat dupa ce si-a suspendat voluntar gradul de maresal. La cinci saptamâni dupa sosirea la Varsovia moare din cauza unui atac de cord. Asasinat? Nu stim.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ