18 mai 2024
OpiniiEditorialCapitala culturală din inima Cernăuțiului

Capitala culturală din inima Cernăuțiului

Un prieten al județului Bacăului și al celor care susțin conservarea istoriei despre care aici avem numeroase mărturii materiale, col. (r) dr. Dan Prisăcaru, directorul Muzeului Militar din Iași, îmi semnalează un eveniment memorabil. Evenimentul a fost consemnat pe site-ul „InfoPrut”, de unde aflăm că la Cernăuți casa filologului Aron Pumnul (casă în care a locuit și Eminescu, filologul fiindu-i profesor) intră în reconstrucție cu ajutorul României.

Am văzut această casă cu ceva ani în urmă, împreună cu o parte dintre admirabilii membri din Bacău ai Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina.
Acum aflăm că Administrația Regională de Stat (ARS) din Cernăuți și Consulatul General al României de acolo inițiază renovarea casei. Serghei Osaciuc, șeful ARS, și Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României, tocmai au vizitat casa, despre care Osaciuc spune că este „un fel de capitală culturală”.

Am văzut, deci, casa veche de circa 200 de ani, situată pe strada Aron Pumnul nr. 19 și construită într-un autentic stil moldovenesc. O casă lăsată atunci în uitare, deși pentru români (și nu numai pentru ei) poate fi un punct de atracție, „o veritabilă capitală culturală”. În curte trona, luminos, bustul Poetului nepereche.
În aceeași zi, însă, am ajuns și la mormântul lui Aron Pumnul, pe care l-am găsit la fel de uitat și neîngrijit.

Câțiva dintre noi chiar au trecut la treabă și au smuls buruienile care păreau să acopere, curând, monumentul pe care vedeam efigia profesorului și cuvintele săpate în marmură: „Marele bărbat al națiunii, Aron Pumnul, profesor de limba și literatura română la Gimnaziul Superior din Cernăuți -1818-1866”. Și parcă chiar îl auzeam pe Eminescu rostind „Îmbracă-te în doliu, frumoasă Bucovină…”. Alături de mormânt, însă, era o micuță capelă, ca o mângâiere morală, construită prin grija autorităților din România.

Casa lui Aron Pumnul va fi renovată după fotografii istorice, iar în interiorul ei se dorește crearea unui mic complex muzeal, cu magazin de suveniruri și o cafenea culturală.

Să fie într-un ceas bun!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri