Acordul prin care cetatenii turci ar urma sa fie primiti in UE fara vize ameninta sa fie amânat sine die, fie sa se transforme intr-o problema si mai mare decât cea care a determinat semnarea lui: criza refugiatilor.

Desi parea ca a fost vorba de un val de refugiati sirieni, loviti de amenintarea razboiului, s-a dovedit, pâna la urma, ca a fost vorba despre o foarte bine pusa la punct strategie a Turciei de a umple UE cu imigranti economici proveniti din tarile musulmane, cu scopul de a forta Bruxelles-ul sa-i acorde anumite facilitati.

Turcia a depus de ani de zile un dosar de aderare la Uniunea Europeana, desi nu indeplineste si nici nu pare a dori sa indeplineasca vreodata conditiile de aderare. Cel putin din punct de vedere al politicii si al drepturilor omului, Ankara este extrem de departe de o aderare, insa se socoteste indreptatita sa beneficieze de anumite clauze. Cum ar fi cea a liberei circulatii.

PUBLICITATE

In schimbul opririi fluxului de imigranti, Ankara a obtinut acum câteva luni promisiunea ca UE nu va mai cere vize de intrare cetatenilor turci. Acordul inca nu a intrat in vigoare si a provocat multe discutii la nivelul Uniunii deoarece exista temerea ca nu va schimba cu nimic situatia. Ca daca, se spunea, odata cu refugiatii ar fi putut intra in UE si teroristi, nimic nu garanteaza ca teroristii nu vor folosi pasapoarte turcesti, din moment ce exista suspiciuni ca Turcia sponsorizeaza formatiunile care se lupta in Siria.

Nu in ultimul rând, acordul UE – Turcia a fost impus de Angela Merkel care il negociase cu premierul Ahmet Davutoglu, desi, in mod normal, era de competenta presedintelui Consiliului European, Donald Tusk. Lucru care a deranjat anumite tari care considera ca Germania isi aroga prea multe drepturi si considera ca poate dicta Europei.

Pâna la urma, insa, Davutoglu nu mai e premier, regimul de la Ankara devine unul tot mai represiv iar UE spune ca nu poate accepta acordul decât daca Turcia isi schimba legea anti-terorista pentru a o aduce in acord cu cele europene.

Iar Erdogan spune ca nu va face acest lucru, ceea ce inseamna ca, in curând, ne putem astepta, la un nou val masiv de imigranti. Iar UE nu are solutie pentru acest lucru.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Turcia nu face nimic fără aprobarea (sau ordinul) americanilor (de la care cumpără armament şi cărăra le găzduiesc ditamai baza aeriană).

LĂSAȚI UN MESAJ