In peisajul atât de zbuciumat al precampaniei electorale pentru Primaria Bacaului, in care zanganitul de arme se face deja auzit, a aparut un candidat surpriza. Prin discursul sau cumpanit face nota aparte fata de politicienii cu care deja ne-am obisnuit. Este vorba despre Laurentiu Romeo Enea, care ne propune, cetatenilor acestui oras, “O alta viziune pentru Bacau”. Avantajele sale: nu a facut niciodata politica, lucreaza de ani buni in mediul privat de afaceri si arata ca stie dedesubturile administratiei locale si care sunt hibele orasului. Este bacauan, are 50 de ani, este de profesie inginer, iar in trecut a fost militar in cadrul Fortelor Aeriene Române. De noua ani sta insa cot la cot alaturi de medici din diferite spitale din tara, pe care ii ajuta la achizitia de aparatura medicala si dotarea salilor de tratamente.

Motivatia de a candida

Despre cum ar trebui sa arate Bacaul intr-o viitoare administratie Enea, candidatul a vorbit vineri seara, in cadrul unei conferinte de presa la care au participat si câteva zeci de sustinatori ai sai. „Am ales acest drum pentru ca sunt nemultumit de felul in care arata orasul meu natal, de felul in care este administrat Bacaul si vreau, alaturi de bacauani, sa realizam impreuna altceva. Prin natura meseriei mele actuale, am umblat mult si am vazut ca alte orase au evoluat pozitiv, oamenii sunt multumiti si traiesc in niste orase moderne. Ceea ce ma motiveaza sa candidez este acea nemultumire pe care o intâlnesc peste tot. Lucrez cu foarte multi oameni si este limpede ca se vrea altceva de la administratia publica locala. Am ajuns la concluzia ca neimplicarea ne-a adus in starea in care este orasul acum, faptul ca nu vrem sa luam atitudine. Trebuie sa facem politica noastra, a bacauanilor, sprijinind interesele cetatenilor din Bacau si facând in asa fel incât ce se intâmpla in orasul nostru sa nu mai fie la mâna unor operatori economici care finanteaza conducerea orasului, dupa care au abonament la contracte”, a spus Laurentiu Romeo Enea.

Alaturi de operatorii economici locali

Candidatul si-a prezentat apoi un program pe baza caruia doreste sa isi desfasoare activitatea in fruntea orasului. Aceste cuprinde mai multe puncte, ce ating cele mai importante probleme ale comunitatii, un program care insa este perfectibil, dupa cum a spus Enea.
Primul punct este sprijinirea operatorilor economici locali, care par sa fie evitati desi platesc taxe si impozite la Bacau, in favoarea altora din restul tarii. „Pentru aceasta este esential sa le asiguram infrastructura necesara, sa simta ca pot face afaceri bune aici. Iar prin asta, atragem si noi taxe si impozite la bugetul local, in beneficiul tuturor cetatenilor”, spune candidatul Enea. Acesta a mai spus ca stie foarte bine cum se organizeaza o licitatie, cum se intocmeste un caiet de sarcini, iar prin urmarirea atenta a acestor aspecte, s-ar putea crea conditii favorabile si pentru operatorii locali sa activeze in propriul oras. Enea este de parere ca firmele care platesc taxe si impozite aici sa aiba acces la lucrari si sa poata sa modernizeze orasul. „Pe cei din afara judetului nu ii intereseaza ca la noi in oras lucrarile nu se mai termina, ca bugetele sunt epuizate, receptia lucrarii nu se mai face, iar noi traim in conditiile care se stiu”, a mai spus Enea.

Salubritate moderna si parcari

Un alt punct al programului este realizarea unei surse alternative de apa, pentru alimentarea Bacaului. Aceasta ar fi cu atât mai necesara – spune candidatul – intrucât avariile pe actualele retele sunt numeroase si afecteaza grav calitatea apei potabile.
O alta problema care se vrea rezolvata operativ este colectarea selectiva a deseurilor. „In orasul nostru, colectarea se face la gramada, desi avem toate mijloacele sa o facem civilizat. Propunerea echipei mele este ca locurile actuale de depozitare a deseurilor din oras sa fie in subteran, iar ridicarea deseurilor sa se faca selectiv, pe zile si tipuri de materiale, asa cum este in tarile civilizate”, spune Enea.
Una dintre marile probleme ale orasenilor care detin autoturisme sunt locurile de parcare din zonele rezidentiale. Altfel spus, inca un punct pe agenda candidatului Laurentiu Enea, care vede rezolvarea prin realizarea de parteneriate public-privat in realizarea de parcari moderne in zonele rezidentiale, cu locuri taxabile, dar care ar reglementa situatiile, uneori conflictuale, intre locatarii de la bloc.

In sprijinul sportului

O alta dovada de civilizatie pentru un oras european ar fi si un stadion bine pus la punct. „Imi spunea un prieten de-al meu ca avem un oras de pescari, fiindca barbatii nu au alta alternativa decât sa mearga la pescuit, fiindca stadionul a ajuns o ruina. Vom cauta metodele cele mai eficiente pentru a rezolva si aceste probleme ale sportului local, in general”, a spus candidatul Enea.
De asemenea, Laurentiu Romeo Enea ar dori sa elimine incredintarile directe de lucrari publice, in spatele carora se pot ascunde o multime de nereguli. In schimb, candidatul spune ca lucrarile trebuie sa se acorde dupa un sistem de licitatii si dupa un caiet de sarcini intocmit in favoarea beneficiarului, nu in favoarea prestatorului de servicii. Altfel spus, un sistem strict si corect de licitatii, pentru ca doar firme intr-adevar competitive sa deruleze investitii din banii publici.
„Daca toate aceste lucruri se vor realiza, am putea avea un oras civilizat, in care putem trai fara nici un fel de scandaluri si imagini ale autoritatilor locale cu catuse la mâini, plimbate pe la DNA sau la Tribunal. Acesta este proiectul meu. Singur nu am sa pot face nimic. Alaturi de toti bacauanii care simt la fel ca mine, care au aceleasi nemultumiri, pe care le-am intâlnit in toate colectivele unde am avut colaborari, cred ca putem realiza lucruri bune”, si-a incheiat expunerea noul candidat la primaria Bacau. Ulterior, el a detaliat problematica prezentata prin raspunsuri la intrebarile jurnalistilor si la interpelarile participantilor la intrunire.
Si chiar daca nu a facut politica, Laurentiu Enea nu va candida ca independent, ci din partea unui partid al carui nume inca nu l-a dezvaluit, dar care nu face parte dintre cele traditionale. O va face insa la o proxima conferinta de presa, când va avea alaturi intreaga sa echipa.

Laurentiu Romeo Enea s-a nascut in Bacau, la 6 ianuarie 1965;
A absolvit liceul de matematica-fizica „Lucretiu Patrascanu” (actual „Gh. Vranceanu”);
A absolvit Scoala de Aviatie Traian Vuia; pâna in anul 2007 a activat in cadrul Fortelor Aeriene.
A absovit Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau, sectia Inginerie electrica;
In prezent, activeaza in cadrul firmei private Medic Air Technics, ce asigura dotari medicale cu echipamente ale unitatilor sanitare din intreaga tara.

[wonderplugin_gallery id=”375″]