Daca tot vorbim despre impozite si evaziune fiscala de ne doare capul, nu vad de ce nu se deschide subiectul impozitarii Bisericii.

Sa ne intelegem: nu e vorba doar despre impozitarea unor venituri pe care institutia le obtine atât din activitati comerciale, cât si din cele de cult, ci e vorba despre declararea tuturor veniturilor obtinute si pentru care nu se elibereaza chitanta sau bon fiscal. Pentru ca nu este nicio diferenta intre chioscul care vinde un suc fara sa emita bon fiscal si preotul care baga in buzunar banii de la un botez fara sa taie chitanta pentru suma primita.

Iar daca ne suparam pe chioscarii vânati de ANAF pentru ca au lipsa câtiva lei din casa de marcat, atunci ar trebui sa-i tratam cu egala masura si pe preoti. Da, ar fi foarte dificil pentru ca in interiorul Bisericii au fost create circuite financiare „la negru”, prin care banii sunt inaltati pe scara ierarhica spre superiori, conform traditiei.

PUBLICITATE

Caci, un preot ca sa-si pastreze parohia trebuie sa contribuie la bunastarea celor care i-au dat-o. Dar nu e vorba doar de acest flux de bani negri. E vorba si de celelalte activitati economice ale institutiei, de la vânzarea lumânarilor la suprapret pâna la excursiile si pelerinajele organizate de agentiile Bisericii si pe care institutia ar vrea sa detina monopol.

E vorba de hoteluri, fabrici, tipografii, posturi de radio si televiziune, care au transformat Biserica in cel mai mare agent economic al tarii. Si care, culmea, in vreme ce produce milioane peste milioane, nu plateste impozit pe profit.

Ceea ce nu este corect fata de restul cetatenilor si al agentilor economici!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

 1. Corect, Domnule Bibire, dar ati uitat sa spuneti ca Biserica e cel mai important agent electoral.E singurul aspect care conteaza pentru politicienii ( era sa zic politrucii) din Romania. Restul e poezie…

 2. Dumnezeu este Iubire infinita ,iar Biserica cea adevarata este cea formata din suflete vii unite prin speranta si credinta ,nu prin mortar si reguli impuse in scop de inrobire ,ingenunchere a sufletului,manipulare a maselor .,,Capul plecat sabia nu-l taie dar nici Soarele nu-l vede !”,spune o vorba inteleapta din strabuni si cel care ingenuncheaza este mai Inalt,in sensul de Smerenie ,nu de ,,frica si cutremur “,sintagma care coboara si nu urca asa cum sta scris in legea divina ,ori de asa ceva ne-am indepartat ,ne-am ratacit in hatisuri intunecate ,ne-am pierdut in,,arginti” si acceptam in continuare sa traim in minciuna .In fata lui Dumnezeu , a constiintei insasi,fiecare sufletel se infatiseaza cu fapta ,care vine din cuvant ce izvoraste din gand ,intenie,inspiratie,informatie celesta…de aici si pana la ce a ajuns sa insemne astazi principiul hristic este distanta ca le la Cer la Pamant…,,Pacea Mea o las voua,Pacea Mea o dau voua “,ne transmite peste vremuri Iisus care astepta rabdator sa-l cautam acolo unde salasluieste cu adevarat …in inima omului…

 3. Domnule Bibire respect pct Dvs de vedere dar dupa cum stim ca toata lumea se pricepe la politica si fotbal dar nu cunoasteti realitatea deloc .
  Situatia prezentata este deformata si vreau sa va rog sa luati in considerare si alte aspect pe care vi le prezint:
  Un preot este platit de stat cu minimul pe economie in situatia in care are si studii superioare.
  Cu exceptia oraselor lumea este foarte saraca la sate unde daca apare un botez la cateva luni stiind situatia natalitatii. De decedat si aici sunt sate in care daca decedeaza unul la cateva luni, casatorii din ce in ce mai rar ca se traieste in concubinaj.
  Veniturile pe care incercati sa le spuneti ca s-ar obtine sunt ca si inexistente in aceste localitati.
  Lumea se imbata cu apa rece dar la tara daca vin la biserica 10 oameni de unde vedeti Dvs aceste sume vehiculate. Nu mai spun de diverse localitati prin Moldova (Vaslui) unde saracia este lucie.
  Cu ce sa mai platesti facturi de lumina sau alte cheltuieli curente acestea trebuiesc autogestionate?
  Rugamintea me este sa strabateti satele judetului pt a vedea realitatea din biserica dupa care veti cunoaste putin realitatea lucrurilor.

 4. Religia este forma exterioara;spiritualitatea este continutul interior. Religia este coaja;spiritualitatea este samanta.Religia este un set de credinte .Poti sa fii adept al spiritualitatii si sa nu frecventezi o biserica sau un templu.Atunci cand in inima ta este iubire si acceptare ,natura ta spirituala se manifesta si poti vedea natura spirituala a celorlalti oameni.O persoana spiritualizata vede frumusetea peste tot,chiar si in suferinta ,daruieste iubire,ori de cate ori i se cere chiar daca i se cere intr-un mod plin de teama sau agresiv si mai vede ca …acolo unde este manipulare ,ei bine acolo nu este iubire si unde nu este iubire nu este nici Dumnezeu …de asa ceva ,din pacate au uitat cei mai multi dintre semenii nostri preoti,binecuvantati sa fim cu totii !

  Orice fapta are rasplata ei ,asa prevede legea cea dreapta !

 5. Daca banii recoltati la bugetul de stat sunt tocati de ,,termitele de partid”,regii asfalturilor,gunoaielor,deszapezirilor,furnizorilor ptr. unitati sanitare,constructori,institutii publice abonate doar la bani publici,despre ce combatere a evaziunii fiscale vorbim; vorbim doar de filosofia ,,furati voi,dar lasati-ne si pe noi sa furam ” sau ne dati ,,ajutoare din ce furati “;cine sa-si dea ,,duhul politic ” incercand sa faca ceva pentru tarisoara asta ?!;a doua zi ar fi rastignit de baronii locali,regionali,centrali ,externi / corbi cu ochii pe resurse si pozitie geo-strategica; nadajduiesc ca mai devreme sau mai tarziu toate se vor limpezi ,mai cu DNA ,mai cu ANAF , un strop de zornait de catuse ,un praf de zeama de clopot si se va intra in legalitate …se mai trezeste sper si poporul care nu mai are ce pierde…se-aprinde incetisor scanteia divina din fiecare fiu de geto-dac si se va face Lumina!

 6. ,, De aceea va zic voua: ,,Toate cate cereti,rugandu-va ,sa credeti ca le-ati primit si le veti avea. Iar cand stati de va rugati,iertati orice aveti impotriva cuiva ,ca si Tatal vostru Cel din Ceruri sa va ierte voua greselile voastre ” ( Marcu,11,24-25) – astfel Iisus ne invata ca in fiecare dintre noi Cineva de Acolo de Sus a pus capacitati de autoreglare,vindecare …,,Credinta ta te-a vindecat !”sau ,,Toate cate sunt cu putinta la Mine si la voi sunt ,ba mai mult ptr. ca voi merge la Tatal” ….aceasta sacra invatatura trebuie sa ne-o transmita un mijlocitor al Domnului,sa confere cadrul in care fiecare suflet se regaseste pe el insusi in relatia tainica cu divinitatea ,intocmai cum asa ar trebui sa faca dascalul cu elevul,medicul cu pacientul ,conferind prin har un cadru de regasire si evolutie spirituala intru sporirea talantilor fiecaruia/inzestrarii cu care fiecare s-a nascut ,nu incalcand legea liberului arbitru ptr. ca cine incalca legea universal valabila ,cea divina ,plateste fiecare la nivelul lui dupa cum a rezonat in univers….ei asta trebuie sa invatam cu totii ,fiinte unice in infinita diversitate divina ,sa purtam de grija sufletului care este nemuritor si este Lumina din Lumina Cea Adevarata si ei bine,da cu respectarea pe cale de consecinta si a legii pamantesti,in sensul ca da ,trebuie ca cineva sa emita o chitanta privind o donatie, privind un serviciu prestat si evidentiat financiar-contabil corespunzator ,bon fiscal daca-i act de comert cu mentiunea ca Iisus a atras atentia sa nu se faca negot in,,Casa Tatalui Meu !”
  Ni s-a aratat Calea ,Adevarul ….ce facem cu Viata ?!Si… cand omul este Fiul Omului si cand el,omul este Fiul Lui Dumnezeu?!
  Bunul Dumnezeu sa ne ocroteasca pe fiecare dintre noi impreuna cu tarisoara aceasta si-ntreg neamul romanesc cum stie mai bine si mai frumos !Doamne ajuta !

 7. Cred ca cel care a”dat
  binecuvatare nu a inteles nimic din mesajul articolului .Eu cred ca este una sa zis preot uns cu mirul spagii pentru a primi o parohie.

 8. Buna sa va fie ziua dar ma buna inima …. ma inclin respectuos ,intru in Biserica , cumpar lumanari ,nu primesc bon foscal ,pana la altar se topeste lumanarea, in privirile batranelelor care stau cu ochii pe usa sa vada cine intra si cine iese indiferent de pozitionarea membrelor inferioare ,ma intreb ce fel de ceara pura ,ajung sa inmanez acatistul/pomelnicul,lumanarea impreuna cu banutul ,primit ,nefiscalizat ca doar nu da bon fiscal acolo langa Arhanghelul Mihail care vegheaza si se minuneaza ,cat o sa mai rabde …dupa ce in prealabil ma intreb daca sa pun banutul in cutia milei ,bine bine dar daca nu vede lumea si parintele ca am adus o micuta jertfa si am facut o plata intelegand prin asta ca m-am spalat de pacate ?! Cutia milei …are scrisa vreo reglementare ,cine,cum depune,cand se deschide ,se inregistreaza financiar-contabil in prezenta vreunei comisii ,formata din …?! ei bine Cutia Milei Lui DUMNEZEU este una desi EL nu are nevoie de nimic ,cutia milei de pe pamant este alta ,care are nevoie de arginti …dupa ce mi se pun noduri dupa noduri in gat si plexul solar de intrebari si griji zadarnice ,imi caut un locsor sa ma reculeg,sa-mi caut pacea interioara ,impacarea,acceptarea ,luminarea,cand aud sa ma apropii cu ,,frica,cutremur,dragoste” …pai frica oricum si din ce unghi ar fi privita,ca-i frica psalmistului in sensul de a se teme de Dumnezeu ,smerenie ,un termen mai greu accesibil dar nu imposibil,pana la urma urmei tot frica e ,de boala,de injectie ,de moarte ,de inaltime,de grija zilei de maine etc ,blocheaza ,provoaca,panica,ischemie/infundarea vaselor de sange cu consecinta declansariii unui accident vascular ,coboara….iubireacea adevarata ,pura inalta ….ma intristez dar merg mai departe sa ma caut ca sa ma gasesc…la sfintiri ,resfintiri lacase de cult,,multime de oameni si preoti imbracati in straie stralucitoare ,coborand,unii dintre ei din limuzine ,in mijlocul poporului care asteapta multa si bogata mila …de la Dumnezeu …imi da o lacrima ,ma duce gandul la imbracamintea simpla a Lui Iisus ….adevarat ca Sfanta Liturghie si Sfanta Biserica mai tin lumea ,insa Sfanta Liturghie a Lui Dumnezeu si Sfanta Biserica a Lui Iisus …. ma indrept catre ale mele si ma intreb cat m-am luminat,daca nu cumva m-am ratacit mai tare …ma indrept totusi spre Biserica chiar daca parintele in campanie electorala ii mai indreapta pe enoriasi catre un anume candidat sa intretin si eu dupa cat ma duce mintea evaziunea fiscala …asta-i viata pe pamant …. fara Doamne ajuta nu se poate …

 9. ,,Mita e-n stare sa patrunda orisiunde in tara aceasta. Pentru mita,capetele cele mai de sus ale unei administratii vand sangele si averea unei generatii “-Mihai Eminescu

  ,,Iertand, stergi ce ierti.
  Ce ierti la altul,tie ti se sterge.
  Judecata aceasta te scoate de sub judecata.”- parintele Arsenie Boca

  Iarta ca sa fii iertat !

  ,,Pana cand nu vom infrunta monstrii din noi insine,vom incerca sa-i distrugem pe cei din lumea exterioara. Si in timp si cu multa suferinta,aflam ca nu putem face asta pentru ca tot intunericul din lume ia nastere si creste din intunericul din inimile noastre.Si acesta este locul in care trebuie sa ne ducem munca .”- Marianne Williamson

 10. Complex subiect,felicitari pentru tematica indrazneata,daca nu-i bai ,lasati-l sa curga …ce sa facem ,in absenta unei educatii spirituale adecvate,multi oameni sunt lipsiti de repere fundamentale si de un sistem de valori universal valabil.Din acest motiv, ne irosim vietile,devenim iresponsabili sau uneori ne confruntam cu stari de angoasa existentiala. Din perspectiva spirituala,rostul existentei fiecarei fiinte umane in creatie este ca ea sa il descopere pe Dumnezeu si sa atinga starea de desavarsire spirituala sau altfel spus de indumnezeire,ori pe-aici nu-i loc de manipulare, minciuna, inrobire ,supraindatorare,slugarnicie,servilism ,de foloase necuvenite ,fals,fatarnicie,opulenta,coruptie,evaziune fiscala etc.cu atat mai mult cu cat acestea ar fi intretinute de cei aflati in slujba lui Dumnezeu…sa invatam si sa daruim din inima e una ,sa ni se impuna este cu totul altceva ,ceva care in nici un caz nu tine de legea divina…

LĂSAȚI UN MESAJ