Următoarele două săptămâni vor fi caracterizate de o vreme în curs de încălzire la nivelul întregii ţări, cu temperaturi ce vor atinge în zone din Banat, Crişana şi Oltenia chiar şi 17-18 grade Celsius, dar pe de altă parte precipitaţiile, în special sub formă de ploaie, se vor întoarce în majoritatea regiunilor, cât şi după data de 11 martie, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

În Moldova, vremea rece, geroasă dimineaţa la începutul intervalului, va intra într-un proces de încălzire, urmând ca, în data de 11 martie, mediile maximelor şi minimelor să se situeze peste normele perioadei.

Astfel, media maximelor va creşte de la 0 la un 1 grad pe 5 martie spre aproximativ 12 grade în zilele de 11 şi 12 martie, iar minimele de la -14 grade în prima zi a intervalului spre 3 – 4 grade, în datele de 11 şi 12 martie.

Ulterior zilei de 12 martie, până la jumătatea celei de-a doua săptămâni, se întrevede o uşoară scădere a temperaturilor medii maxime şi minime, pentru ca, după această dată (14 martie) şi până spre sfârşitul intervalului, tendinţa acestora să fie de creştere uşoară de la o zi la alta.

Astfel, maximele vor scădea de la valori medii de 12 grade spre 10 – 11 grade în 14 martie, apoi vor creşte spre 13 – 14 grade în data de 18 martie.

Media minimelor va scădea de la valori de 3 – 4 grade, la începutul celei de-a doua săptămâni, spre valori în jurul a 1 grad în data de 15 martie, apoi vor creşte spre valori în jurul a 3 grade, în 18 martie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată pe 6 martie, apoi în perioada 11 – 15 martie.

La munte, pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va avea o evoluţie caracterizată prin uşoare variaţii de temperatură, tendinţa generală fiind însă de încălzire a vremii.

Astfel, valorile maxime diurne se vor situa, în general, între 1 şi 7 grade, cu cele mai reci zile pe 5, 6, 8, 9, 13 şi 14 martie, respectiv cele mai calde pe 11 martie şi, din nou, în intervalul 15 – 18 martie.

Temperaturile nocturne vor avea aceeaşi tendinţă de evoluţie, urmând a se situa, în medie, între -4 şi 0 grade, cu excepţia primei nopţi din interval, când încă va fi ger, iar media regională se va situa în jurul valorii de -9 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi pot fi mai importante cantitativ în jurul datei de 6 martie şi, din nou, în intervalul 11 – 13 martie. AGERPRES

Alte articole