– Numerosi locuitori sunt nemultumiti de calitatea lucrarilor – O gramada de reclamatii au ajuns si pe masa actualului primar n Noua conducere a primariei va solicita expertizarea lucrarilor

La peste un an de la demararea proiectului de realizare a canalizarii orasului Darmanesti, calitatea lucrarilor efectuate de executant continua sa provoace nemultumire in rândul populatiei localitatii. Sunt numeroase voci care spun ca treaba s-a facut de mântuiala si in bataie de joc.

„Au distrus rigolele si nu le-au refacut. Pe sosea mergi ca pe macadam. Sunt crapaturi, gauri. Sunt multe camine unde nu au mai tasat pamântul, au turnat asa beton si acesta s-a lasat si a crapat. Nu au pus caminele la nivelul strazii. Dupa ce le-au facut, au adus un camion de bolovani si pietris si au inaltat strada cu 40 de centimetri. Deci nu exista panta de scurgere de la gospodarii spre caminul de preluare a apelor uzate. Pe strada Florilor, inclinata la nivelul de jos, au pus un bazin cu pompa care sa impinga apa reziduala spre conducta principala.

PUBLICITATE

Acolo puteau sa faca alt traseu, pentru ca daca se intrerupe curentul, pompa nu mai functioneaza. S-a vazut clar ca nu au avut oameni calificati pentru o asemenea lucrare”, ne-au spus doi soti, care locuiesc in centrul orasului si au dorit sa ramâna in anonimat. La rândul ei, Maria Dobrin ne-a declarat: „Si la mine, in fata portii au facut lucrare de mântuiala. Dupa ce au pus conducta, nu au tasat cum trebuie pamântul de deasupra.

Tot betonul pe care l-au turnat apoi a crapat. Dar cel mai strigator la cer este faptul ca pentru a-mi face racordul direct de la baia mea la conducta principala eu trebuie sa trec pe dedesubtul casei, prin una din camere. Inainte de a monta conducta m-au intrebat unde sa puna racordul, pentru a ma lega direct, si le-am aratat. Au pus un semn pe gard si apoi au montat tot aiurea. Când le-am spus au dat din umeri si mi-au recomandat sa mai trag eu o conducta cu coturi pentru a face racordul la cea principala. “ Si asemenea opinii sunt o multime.

Nepasare fata de cetatean

Reclamatii legate de calitatea lucrarilor au ajuns si pe masa actualului primar. „Am avut discutii cu numerosi cetateni pe aceasta problema, ne-a spus Toma Constantin, primarul orasului. Am vazut si eu lucruri, care, privite prin ochii unui inginer (eu sunt de formatie inginer), nu se leaga. Am mers si eu pe strazi si din punctul meu de vedere calitatea lucrarilor este indoielnica. Am vazut, de exemplu, acel colector de pe strada principala care este la o cota mai inalta decât baia cetatenilor.

Intrebând care este solutia tehnica, culmea, constructorul, cu un zâmbet deschis, mi-a spus ca nu este nicio problema, deoarece cetateanul va monta o pompa care sa impinga apa reziduala spre colector! Pe de alta parte, trebuie sa spun ca autoritatea publica locala (este vorba despre vechea conducere a primariei-n.n.) nu s-a implicat suficient in urmarirea lucrarilor. Nu a delegat oameni din primarie, cu responsabilitati directe, in implementarea acestei investitii. Decidentii de la acea vreme spuneau ca nu este treaba primariei!? ”

Audit extern din partea unei firme specializate

Lucrarea face parte dintr-un proiect mai amplu, derulat de catre Compania Regionala de Apa (CRAB) Bacau. El vizeaza „Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bacau”, finantat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa prioritara 1. In cadrul acestui proiect sunt cinci subproiecte, pentru orasele Bacau, Moinesti, Buhusi, Darmanesti si Tirgu Ocna. In total, valoarea proiectului se ridica la peste 117.000.000 euro, din care 91.400.000 reprezinta finantare nerambursabila din Fondul de Coeziune iar 14.000.000 euro sunt asigurati din bugetul de stat.

Restul de peste 10 milioane euro va fi suportat de primariile Bacau, Moinesti, Buhusi, Darmanesti si Tirgu Ocna, contributia lor fiind in raport de valoarea subproiectului aferent. Investitia de la Darmanesti este de 56,3 milioane lei, fara TVA, si inseamna 54 km de canalizare, 16 statii de pompare si 3.519 racorduri la tot atâtea gospodarii.

Contractul pentru constructie a fost semnat in 14 iunie 2014, la Primaria Darmanesti, si de catre Constantin Spiridon, primarul de la vremea respectiva. Executia investitiei se apropie de final, dar este cert ca predarea ei beneficiarului, in speta Primaria Darmanesti, nu va fi asa de simpla. „Voi comanda un audit extern din partea unei firme specializate care sa vina si sa certifice daca lucrarile sunt sau nu de calitate, a mai spus noul primar al orasului. Cred ca e normal ca o firma de specialitate sa efectueze o expertiza si sa se pronunte daca lucrarea este executata corect sau nu. Daca aceasta lucrare nu va corespunde proiectului si nu va fi de calitate, eu sunt hotarât sa nu accept si sa nu semnez niciun proces verbal de receptie.”

Termenul de executie a lucrarilor este septembrie 2016. Contractul a fost câstigat de o asociere de firme pe ai caror reprezentanti nu am reusit sa-i contactam pentru un punct de vedere.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Pe strada Mioritei intre nr. 35 si 39 ( sunt 4 locuinte) nici nu s- a executat canalizare. Tatal meu, om in varsta de 85 de ani si nevazator, locuieste la nr. 39. Am sesizat Primaria Darmanesti si CRAB Bacau, dar nu s-a luat nici o masura. Poate aude cineva si de aceasta situatie.

  2. Vedeti ca e vorba da AFACERISTI cu legaturi in POLITICA, cu averi considerabile, cu mari relatii in Politie, Procuratura, dar care au sau au avut firma in INSOLVENTA, care nu si-au platit muncitorii de luni de zile etc.Au fost in RELATII foarte apropiate cu Apostol Constantin, condamnat penal, fostul director al Agentiei Nord-Est de Dezvoltare, cea care coordoneaza fondurile europene pentru astfel de INVESTTII in infrastructura. Acest comentariu se doreste un ajutor pentru doamna jurnalist.

  3. Sa vedeti ce JEEPURI au patronii, fiii lor si unii angajati ai acestor firme!!! Te sperii cata bunastare se ascunde in spatele acesto afaceristi ACOPERITI inclusiv de DNA. Cercetati!!!! E tare subiectul!!!

LĂSAȚI UN MESAJ