19 aprilie 2024
EvenimentCampanie dedicata Zilei Mondiale a Pasarilor Migratoare

Campanie dedicata Zilei Mondiale a Pasarilor Migratoare

Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare, sarbatorita din 2006 de Agentia pentru Protectia Mediului Bacau totdeauna in cel de al doilea weekend al lunii mai (acum 9 si 10 mai), va fi marcata in acest an printr-o serie de seminarii (o prezentare in Power Point despre pasarile migratoare din România si proiectarea filmului “Lunca Siretului Mijlociu”) în perioada 8 – 14 mai în sapte scoli – Eco-Colegiul N.V. Karpen, Eco-Colegiul H. Coanda, Eco-Scoala I. Creanga, Liceul Sportiv, Scoala Spiru Haret, Scoala Octavian Voicu si Scoala Constantin Platon. Scopul campaniei este constientizarea privind protejarea pasarilor migratoare si a habitatelor acestora.

„Tema campaniei din acest an este Energy: make it bird-friendly (Energia – prietenoasa cu pasarile) si evidentiaza necesitatea dezvoltarii unor tehnologii durabile de producere si distribuire a energiei electrice cu impact minim asupra pasarilor migratoare si a habitatelor lor. Pasarile migratoare calatoresc pe distante foarte mari, uneori mii de kilometri pe asa numitele “culoare de zbor”, întâlnind în drumul lor variate sisteme de producere si distributie a energiei electrice care pot genera o serie de riscuri: electrocutari, coliziuni, degradari si pierderi de habitate. Încurajarea producerii si utilizarii de energie “verde” va avea un efect benefic asupra starii de conservare atât a habitatelor, cât si a populatiilor de pasari migratoare.”
Doina Erzsébét Mihordescu, director executiv al APM Bacau

In judetul Bacau sunt inventariate 220 de specii de pasari protejate de interes comunitar si national. Lunca Siretului Mijlociu, Lunca Bistritei precum si pe lacurile de pe cursul acestui râu reprezinta un important culoar de migratie a pasarilor, împreuna cu zonele din judet declarate arii protejate situri Natura 2000 pentru protectia pasarilor si habitatelor.



În aceste arii protejate – cu o suprafata de 45.179 ha sunt supuse unui regim de protectie circa 174 de specii de pasari de interes comunitar mentionate în Directiva „Pasari” a Uniunii Europene, din care jumatate sunt specii migratoare (barza alba, lebada de iarna, egreta, ciocârlia, stârcul, tiganusul, eretele, codalbul, etc).

Conform prevederilor legale în vigoare, pentru protejatea tuturor speciilor de pasari salbatice, inclusiv cele migratoare, este interzisa capturarea, uciderea, ranirea puilor ori adultilor, culesul oualor, deterioarea cuiburilor, deranjarea în perioada de clocire si maturizare a puilor, detinerea de exemplare dintre cele interzise la vânat

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri