Scolile profesionale sunt tot mai cautate de elevii care vor sa invete o meserie – avem de trei ori mai multi elevi la scolile profesionale decât anul trecut, iar tendintele sunt de crestere

In functie de oferta de locuri de munca de pe piata, colegiile tehnice si-au reprofilat cursurile si califica elevi inca de pe bancile scolii. Multe organizeaza practica in unitatea scolara, dar si in firmele cu care incheie contracte. Sunt cursuri care se fac fie in cadrul orelor de liceu, fie in scoala profesionala de trei ani, introdusa de anul trecut si pentru clasele a IX-a. De pe urma acestor stagii de practica au de câstigat si elevii, dar si societatile partenere: angajatorii isi urmaresc ucenicii pe parcursul celor 3 ani de studiu, apoi ii aleg pe cei mai buni.

Elevii primesc si o bursa de 200 lei / luna, pe durata a trei ani. Unora dintre ei li se acorda si tichete de masa, in valoare de 120 de lei, chiar de la firma la care fac practica.

La Colegiul „Grigore Antipa” i-am gasit pe elevii de clasa a IX-a in laboratorul unde se derulau orele de bucatari – ospatari, sub coordonarea prof. Manuela Bordeian. Invatau sa faca pizza italiana. Practica este de o data pe saptamâna, 3 ore. Din clasa a X-a, stagiul se muta direct la firmele cu care colegiul are incheiate conventii. In scoala, ei sunt initiati in tainele meseriei, fac si teorie, lucreaza in echipa si primesc calificative. Mai intâi sunt invatate preparatele simple, apoi cele mai complexe. Astfel isi formeaza competentele de baza pentru ca atunci când ajung in practica de la agentii economici ei sa poata sa faca fata cerintelor. Materia prima este adusa de elevi, iar scoala ofera conditiile de lucru si instrumentarul necesar.

„Avem incheiate parteneriate de practica cu societati din domeniile hotelarie, alimentatie publica, protectia mediului, electronica si automatizari. In scoala, practica se realizeaza in doua ateliere de alimentatie publica si in doua laboratoare. Permanent corelam oferta educationala cu cererea de pe piata muncii”, a explicat prof. Daniela Bilbor, director adjunct. Colegiu asigura practica si in domeniul turism, dar si in protectia mediului.

„De exemplu, pornind de la proiectul nostru «Bacau – Turism de jur imprejur», am incercat sa destelenim macar putin mentalitatea comoda a celor care cred ca doar Litoralul si Poiana Brasov, eventual mânastirile din Bucovina si Maramuresul sunt obiective de interes. Cu ajutorul colaboratorilor nostri permanenti, agentii de turism sau hoteluri si pensiuni, elevii, dar si noi, profesorii, am descoperit ca si Bacaul – ca oras si ca judet – este ofertant din punct de vedere turistic, iar obligatia noastra, a scolii si a comunitatii, este sa valorificam aceste daruri”, a declarat si prof. Iuliana Bonta, profesor de turism la Colegiul „Gr.Antipa”.

La Economic, o adevarata industrie

In cel mai mare liceu din judet, Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau, sunt 2 clase de scoala profesionala, alte doua de scoala postliceala si inca 53 de clase de liceu. Toate fac practica, iar intre 2 si 5 iunie, cei de clasa a XII-a au trecut si prim emotiile examenelor de competente profesionale, prin care primesc atestari de nivel 4, in functie de profilul clasei. Calificarile sunt multiple: tehnicieni in activitati economice, activitati de comert, turism, gastronomie si administratie, operator banqueting. „Practica se realizeaza in functie de profilul clasei in cadrul a doua laboratoare de alimentatie publica, un laborator de comert, unul de contabilitate si doua laboratoare cu firme de exercitiu, dar si la agentii economici cu care avem incheiate contracte de practica, restaurante, pensiuni, cofetarii, patiserii, chiar si institutii bancare”, a explicat prof. Teodora Craus, director adjunct.

Calificari in diferite meserii

Scoala profesionala de trei ani s-a infiintat in acest an scolar. Pe acest program, invata 1.064 in total. Colegiile in care se mai realizeaza practica in liceu, in municipiul Bacau, sunt Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”, CTC „N.V.Karpen” si Liceul Tehnologic „Petru Rares”. In functie de specificul fiecarei unitati de invatamânt, formarea profesionala a elevilor este in domenii diferite precum – mecanica, fabricarea produselor din lemn, constructii si instalatii, turism si alimentatie, electronica automatizari, electric. In judet, astfel de clase au fost organizate in Moinesti, Onesti, Tg. Ocna, Podu Turcului, Sascut, Rachitoasa, Ghimes Faget, Parincea, Comanesti si Darmanesti.

Absolventii invatamântului profesional cu durata de 3 ani care promoveaza examenul primesc certificat de calificare profesionala si suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass. Absolventii acestui tip de invatamânt pot continua studiile, pe ruta progresiva.

Oferta educationala a Colegiului Economic „Ion Ghica”, clasa a IX-a, pentru anul scolar urmator:
liceu, cursuri de zi: profil real – matematica/informatica (1 clasa); profil servicii – tehnician in activitati economice (5 clase), tehnician in administratie (1 clasa), tehnician in turism (2 clase), tehnician in activitati economice (2 clase), tehnician in gastronomie (1 clasa) si organizator banqueting (1 clasa)
scoala postliceala – buget: domeniul economic – asistent de gestiune (1 clasa)
scoala profesionala: profil turism si alimentatie – ospatar (chelner) vânzator in unitati de alimentatie (1 clasa), bucatar (1 clasa) si cofetar patiser (1 clasa); profil comert – comerciant vânzator (1 clasa)

Oferta educationala a Colegiului „Grigore Antipa”, clasa a IX-a, pentru anul scolar urmator:
liceu, cursuri de zi: profil resurse naturale si protectia mediului – protectia mediului (1 clasa), industrie alimentara (2 clase); profil servicii – turism (2 clase), economic (1 clasa) si alimentatie publica (2 clase); profil tehnic – electronica si automatizari (1 clasa)
scoala postliceala: profil resurse naturale si protectia mediului – brutar / patiser preparator produse fainoase (1 clasa), profil servicii – cofetar / patiser (1 clasa) si comerciant vânzator (1 clasa)


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

15 COMENTARII

 1. Si eu am terminat liceul la acelasi profil,la asa zisul colegiu “Grigore Antipa”,am obtinut si diploma de atestat pe care nu am vazut-o nici acum.Am avut ocazia sa ma angajez in alta tara dar mi sa cerut sa aduc cu mine diploma.
  De 3 ani de cand am terminat tot astept diploma pe care am platit-o cu un an inainte.Ce se face cu acei bani doar ei stiu 🙂

 2. Mergeti in numar cat mai mare la Economic. Nu au spatii, dar nu conteaza. Asa se intampla cand parintii isi inscriu copiii fara sa se informeze.

 3. In aceasta perioada, credem ar fi fost echitabila o prezentare a tuturor liceelor care scolarizeaza elevi atat pentru invatamantul profesional cat si cel liceal. O meserie se poate invata si la liceele de la periferia orasului, care credem ca sunt defavorizate din punct de vedere al zonei. Orasul nu-si poate schimba locul. Ii dam dreptate lui Marius, mai sus mentionat.

 4. …am devenit o tara de chelneri , bucatari , vanzatori .. a! si de zugravi ! Domeniul economic este cel mai cerut de parinti si de elevi … La tarabele din piata vand doar absolventi de economic care abia stiu sa numere banii si nu stiu bine ce marfa vand ! Dar ce conteaza : ne ingramadim cu miile intr-un liceu super aglomerat ca e frumos si e distractie ! Cat despre zugravi , ce sa mai vorbim :muuulti , dar cand e vorba sa iti faca ceva in casa cu greu gasesti pe cineva care sa stie meserie cu adevarat !

 5. Ce sa mai vorbim???Nici la Antipa nu sunt spatii dar se dau clase berechet.Un liceu care sta sa se darame este favorizat in virtutea a nu stiu ce,,valoare”…..daca exista asa ceva???Dar mafia lucreaza in continuare….toate o sa aiba un sfarsit inclusiv ,,favoritismele”acordate acestor doua licee ….asta da, REFORMA A INVATAMNTULUI BACAUAN…!!!!

 6. La Colegiul Tehnic ,,Dumitru Mangeron” cursurile de profesionala se desfasoara dimineata. Spun acest lucru pentru parintii care doresc pentru copiii lor programul de dimineata. Sunt parinti care de la un liceu concurent au fost mintiti, cum ca ,,cei de la Mangeron” au ore dupa amiaza. Rusine!

 7. Nu sunt elevi cate clase de-a IX-a aprobat inspectoratul !!!! Fiecare cum a vrut : 12 clase vrei , 12 clase primesti ! Ce conteaza ca nu ai spatiu . Lasa ca se pot face ore si la subsol, in sala de sport sau … statia de autobuz ! Desfiintam scoli pentru ca nu au candidati , le in chidem si in scurt timp le radem de pe fata pamintului ! ! Lasam acolo 2-3 in buricul centrului , care invata in n schimburi si pe unde apuca si …daca apuca . Restul le daramam sau le facem sali de jocuri , ca si asa tinerilor le place sa se joace pe computer ! Saracu inspectorat , la ce clacule e supus : sa adune numarul de absolventi si numarul de locuri si sa compare … cum sa mai faci acest lucru cand esti ocupat cu alte comparatii , ca de exemplu la cate proiecte cu finantare europeana este x sau y manager ,sau alta functie bine platita , cat adunat ala sau ala intr-un an , a cui este casa mai mare , masina mai puternica sau vacanta mai exotica ….!

 8. Invatamant profesional doar intr-un singur schimb…..la Colegiul Tehnic,,Dumitru Mangeron”Bacau
  Orele de desfasurare cursuri zi:8-14
  Oferta educationala a Colegiului Tehnic,,Dumitru Mangeron”debuteaza ,la sectorul Invatamant profesional cu o gama cea mai larga de specializari, pe meserii.
  6 clase de profesionala, cu oferta generoasa(mecanic auto-2 clase;tinichigiu vopsitor auto-1 clasa;electromecanica-1 clasa;turism si alimentatie publica-1 clasa;industrie alimentara-1 clasa).

 9. De ce numai Antipa si Economic???
  Chiar nu mai exista in Bacau si alte scoli care sa merite atentia elevilor de clasa a VIII-a si a parintilor acestora ???
  Sunt chiar asa de bine dotate la SPATII si ECHIPAMENTE incat restul scolilor sa nu mai fie luate in calcul???

 10. In caz ca nu se stie mai sunt cel putin 3 licee care au oferta scolara pentru scoala profesionala: SALIGNY, MANGERON ( cu dotarea si de la LETEA), si PETRU RARES!

  Poate pe viitor vor avea partea si acestea din urma de atentie!!!

 11. Nimic nu este de durata, atunci cand iti cladesti fericirea pe suferinta altora. Asa a fost si liceul Letea care s-a inchis desi avea dotarea si conditiile de studiu dintre cele mai bune. Acel liceu concurent ar trebui sa nu mai minta, i-a eliminat pe cei de la Letea si acum urmeaza Mangeron.

 12. Am un nepot care a terminat clasa 8-a e din o comuna din jud. Vaslui are media 7 35 poate sa se inscrie la scoala dumneavoastra?va rog sa-mi răspundeți va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ