Potrivit unor informatii furnizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor, in ultimii trei ani, aproape 190 de detinuti au publicat peste 400 de carti sau lucrari stiintifice. Lista cuprinde si numele a doi bacauani cunoscuti.

Este vorba despre omul de afaceri Corneliu Iacobov, condamnat la 7 ani de inchisoare, care a semnat lucrarea „Privatizarea prin restructurare. Procesul de privatizare in Romania 1990-1992” si de sotia deputatului (PNL) Lucian Ciuboratu, Gabriela Ciubotaru, care a scris lucrarea „Femeia – parte egala a unei societati prospere”.

Aceasta a fost condamnata in februarie anul trecut la 2 ani si 10 luni de inchisoare pentru ca ar fi folosit acte false ca sa atraga fonduri europene. Dar in Penitenciarul Bacau si-au gasit inspiratia si alti detinuti. In 2014 si 2015, in afara de Gabriela Ciubotaru, alte doua persoane private de libertate au scris lucrarile: „Analiza diagnostic a firmei. Studiu de caz” si „Implementarea unui nou sistem informational pentru urmarirea operativa a costurilor in cadrul industriei usoare”.

PUBLICITATE

Pentru orice lucrare stiintifica semnata, un detinut este mai aproape de libertate cu o luna. „În aceste cazuri, persoanele condamnate nu beneficiaza, efectiv, de reducerea pedepsei cu 30 de zile, instanta de judecata putând dispune liberarea conditionata înaintea executarii a doua treimi sau, dupa caz, trei patrimi din durata pedepsei, daca sunt îndeplinite si celelalte conditii prevazute de lege si nu mai devreme de executarea efectiva a jumatate sau, dupa caz, doua treimi din durata pedepsei”, a explicat insp. pr. Madalina Matasaru, purtator de cuvânt la Penienciarul Bacau.

Ca sa scape mai repede de inchisoare, detinutii pot sa si munceasca. In prima jumatate a anului trecut, 88 de persoane inchise in Penitenciarul Bacau au lucrat si au câstigat bani sau zile de libertate. Pentru cei platiti, se considera 5 zile executate pentru 4 zile de munca, iar pentru munca neremunerata, 4 zile executate inseamna 3 zile de munca. Absolvirea unui curs de calificare se considera 20 de zile executate.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Uniunea Scriitorilor stie de existenta acestor genii. Astia scriu si muncesc non stop. Nu se stie cati oameni de mare valoare avem in inchisori. Am auzit ca Stavarache le are deja pregatite (cartile). In functie de cati ani va primi (bulau), le transcrie si gata. Daca tehnocratii modifica legea ,nasol, teapa!.Mai bine l-ar condamna mai repede sa beneficieze si el de munca de scriitor, inovator, inventator.

LĂSAȚI UN MESAJ