Persoanele cu handicap, aflate în căutarea unui loc de muncă, vor avea ocazia la începutul săptămânii viitoare să își vadă realizată această aspirație.

Astfel, cu ocazia „Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități”, pentru acestea, luni, 3 decembrie, la Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu”, se va desfășura, începând cu ora 9.00 și până la 12.00, o bursă a locurilor de muncă. O asemenea acțiune va fi organizată la inițiativa Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă în toate județele țării sub egida „Pot ce poți și tu, angajează-mă!”. În Bacău evenimentul va fi derulat de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), în colaborare cu Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, precum și cu organizațiile neguvernamentale ale persoanelor cu dizabilități.

Bursa va asigura atât dialogul dintre factorii care pot contribui la ocuparea forței de muncă din rândul persoanelor cu handicap, cât și activități specifice și are drept scop un dialog constructiv pentru integrarea socio-profesională a categoriei de populație amintite. Potrivit art.78, al.1, din Legea 448/2006, persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă, în conformitate cu pregătirea lor profesională. În acest sens, autoritățile și instituțiile publice, precum și agenții economici, care au cel puțin 50 de salariați, au obligația de a angaja persoane cu handicap în proporție de cel puțin 4 la sută din numărul total de angajați. În caz contrar, ei vor achita la bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul locurilor de muncă pe care nu au angajat persoane cu handicap. Dar, pentru angajatori, mai convenabil ar fi ca ei să angajeze, în procentul amintit, persoane cu handicap.

Și aceasta deoarece ei beneficiază de subvenții. Acestea se acordă timp de 12 luni angajatorilor care încadrează persoane cu dizabilități, pe o perioadă nedeterminată, cu condiția menținerii lor în activitate cel puțin 18 luni. Subvenția lunară este de 2.250 lei și se dă proporțional cu timpul lucrat.

Alte articole