18 mai 2024
ActualitateBulibășeala restricțiilor

Bulibășeala restricțiilor

Introducerea, chiar și ilegală, a certificatelor verzi care permit accesul în anumite locuri doar persoanelor vaccinate sau testate nu s-a făcut chiar în cele mai clare condiții. Pe de o parte, actele normative aprobate de Guvernul demis se bat cap în cap iar, pe de altă parte, unele companii interpretează legislația în favoarea lor și forțează și, uneori, chiar sfidează Executivul.

Teoretic, doar magazinele alimentare au voie să primească persoane fără certificatul verde. Magazinele aflate în centre comerciale nu ar trebui să accepte cumpărători fără certificatul verde. Unele companii au anunțat că vor permite accesul tuturor cetățenilor întrucât vând produse esențiale. METRO a trimis un mesaj în care anunță că, “în intereseul bunei funcționari a afacerilor clienților noștri, vă informăm că magazinele METRO rămân deschise către toți clienții, conform legii, făcând parte din categoria unităților de alimentație publică”.

Cora, la rândul său, a inovat prin introducerea unor “coridoare” de acces pentru persoanele fără certificat verde. Acestea pot intra prin anumite puncte ale complexului comercial și, pe niște coridoare balizate cu frânghii, întră în supermarket, dar nu pot intra în celelalte spații comerciale.



“Tragem un semnal de alarmă că ignorarea statutului de magazine esențiale pentru retailerii alimentari care activează în cadrul unor centre comerciale discriminează această categorie, distorsionează piața și încalcă principiile concurenței loiale între actorii cu statut egal din acest sector”, se arată intr-un comunicat  Cora de pe 28 octombrie. Chiar a două zi, ANPC a luat la puricat patru din magazinele companiei din București, propunând închiderea pentru șase luni a două din ele pe motiv de “nereguli”.

Comercianții cer eliminarea restricțiilor

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) solicită autorităţilor eliminarea restricţiilor impuse de ultimele reglementări, în legatură cu accesul populaţiei în magazinele care comercializează instalaţii şi echipamente de încălzire, de electricitate, sanitare şi igienă, în contextul apropierii sezonului de iarnă, precum şi al disfuncţionalităţilor infrastructurii de bază pentru populaţia din diverse localităţi. De asemenea, retailerii consideră că magazinele cu produse alimentare sunt esenţiale pentru populaţie şi, de aceea, accesul la aceste magazine nu poate fi limitat pe baza unor criterii aleatorii sau conjuncturale care, în fapt, le transformă în magazine neesenţiale, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Membrii asociaţiei au propus, acolo unde se impune sau este necesar, măsuri pentru a securiza culoare de acces care să asigure fluxuri de persoane complet autonome în raport cu alte spaţii adiacente. Asociaţia Marilor Reţele Comerciale include 22 de retaileri alimentari şi nealimentari: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Jumbo, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Profi, Selgros.

O legislație care se bate cap în cap

Avocatul Toni Neacșu, fost membru CSM, dă mai multe exemple care demonstrează că actele normative au fost scrise “cu picioarele”: “La art. 12 alin 9 din Anexa 3 cu restricțiile este în vigoare următorul text: «Accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 ESTE PERMIS în LĂCAȘURILE DE CULT, unde se desfășoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, și ÎN UNITĂȚILE DE ALIMENTAȚIE PUBLICĂ ÎN CARE SE COMERCIALIZEAZĂ PRODUSE ALIMENTARE ȘI BĂUTURI ALCOOLICE SAU NEALCOOLICE aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor și talciocurilor, cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de protecție sanitară».

Dar «unități de alimentație publică» nu înseamnă magazine în care se comercializează alimente și băuturi. Conform OG 58/1998 și  HG 843/1999, unitățile de alimentație publică sunt localurile “în care se servesc preparate culinare, produse de cofetărie-patiserie, băuturi, caracterizandu-se prin aceea că în cadrul lui se îmbină activitatea de pregătire/preparare cu activitatea de comercializare, însoțită de servicii specifice care asigura consumul acestora pe loc”.

“Altfel spus, unitățile de alimentanție publică sunt restaurantele, cafenelele, fast-foodurile, braseriile, pizzeriile, barurile, cofetăriile, cantinele șa., inclusiv cele aflate în hoteluri sau pensiuni. În toate acestea, potrivit acestui text din HG, ar trebui să fie permis accesul nediferențiat al tuturor persoanelor. Evident, există alte texte care se bat cap în cap cu acesta și care prevăd exact pe dos, dar e suficient să se înțeleagă cât de haotice, incorecte și dezlânate sunt aceste reglemntări”, explică avocatul.

Cine constată încălcarea restricțiilor?

Tot avocatul Toni Neacșu semnalează o altă problemă, cea a constatării restricțiilor. “Fără să instig la nimic ci făcându-mi doar meseria de a citi legile riguros și onest, trebuie să spun că agenții economici sau instituțiile care nu respectă restricțiile referitoare la accesul în incinta lor a persoanelor condiționat de existența certificatului verde nu pot fi sancționate pentru asta decât de inspectorii de muncă și de subofițeri și ofițeri de pompieri și protecție civilă, deci nu de poliție, jandarmi, poliție locală, personalul direcțiilor de sănătate publică, ori personalul de control din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență”, afirmă Toni Neacșu.

Asta, deoarece, articolul 67 din Legea nr. 55/2020 privind starea de alertă afirmă că constatarea faptei și aplicarea sancțiunii contravenționale nu o pot face decât inspectorii de muncă (art. 67 alin. 2 lit. a). și subofițeri și ofițeri de pompieri și protecție civilă (art. 67 alin. 1). Plângerea contravențională în instanța suspendă executarea amenzii. “Pe de altă parte în HG 1130/2021 se prevede că respectarea aplicării măsurilor prevăzute la art. 6 (restrîngerile privind activitatea operatorilor economici înclusiv în privește activitatea cu publicul nevaccinat) se urmărește de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Afacerilor Interne, fără însă ca asta să pemite poliției să constate vreo faptă ori să aplice amenzile”, mai spune avocatul. Oricum, el spune că  în Parlament este iminent votul final asupra unui proiect de lege (Plx 271/2021) prin care agenții economici care nu respectă limitările din starea de alertă să poată fi închiși rapid:

“Au avut grijă inclusiv să prevadă că atacarea în justiție a acestei măsuri nu suspendă sancțiunea închiderii temporare, astfel încât magazinul/spațiul comercial să rămână efectiv închis”.

Reecensământul profesorilor vaccinați

Ministerul Educației a transmis o circulară Inspectoratelor Școlare și unităților de învățământ prin care li se cere acestora să publice numărul angajaților vaccinați cu cel puțin o doză, precum și ponderea personalului vaccinat raportat la totalul personalului. Secretarul de stat Sorin Ion, care semnează această directivă, precizează că aceste informații vor fi publicate și pe site-ul Ministerului Educației. Pentru a putea publica aceste date, unitățile de învățământ sunt nevoite să facă liste cu personalul vaccinat și nevaccinat chiar dacă informațiile medicale ale unei persoane sunt considerate date confidențiale.

„Problema este că pentru a se face o asemenea situație, profesorii trebuie să divulge cuiva (unei persoane) dacă s-a vaccinat sau nu. Cum nu e nimeni obligat să divulge vreo informație privind datele lui medicale, nu au ce statistică să facă”, consideră avocatul Elena Radu, de la Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept. Ea spune că, chiar dacă unitățile de învățământ și ministerul publică ceva, oricum procentul afișat nu va fi neapărat real, pentru că nu toți angajații pot să fie forțați să divulge dacă sunt sau nu vaccinați. „Nu au nicio relevanță ce postează ei și nici nu pot să oblige pe cineva să le spună dacă s-a vaccinat sau nu”, concluzionează avocatul Elena Radu.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri