24 aprilie 2024
EconomieBuget generos pentru victimele accidentelor de munca

Buget generos pentru victimele accidentelor de munca

In fiecare an fondul de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale inregistreaza excedent. In 2014 au fost mai multe accidente de munca, dar mai putine imbolnaviri profesionale. Cu prestatiile si serviciile acordate victimelor s-a cheltuit cu putin peste jumatate din fondul de asigurari, colectat de la angajatori.

Daca bugetul asigurarilor sociale de stat, destinat platii pensiilor, inregistreaza in fiecare an un deficit enorm, surprinzator, fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (de risc) este, intotdeauna, excedentar. Altfel spus, de la an la an, din acest fond, colectat de la toti agentii economici din judetul nostru si gestionat de catre Casa Judeteana de Pensii (CJP) Bacau, ramâne o suma considerabila necheltuita. Dar aceasta suma nu se reporteaza, ci de fiecare data excedentul este redistribuit altor judete unde fondurile colectate nu acopera cheltuielile. Astfel, in anul 2014 la fondul de risc, din judetul Bacau s-au adunat 4.447.301 lei, cu aproape 300.000 lei mai mult decât in 2013.

In acelasi timp, cheltuielile cu prestatiile si serviciile acordate victimelor accidentelor de munca si celor care sufera de o boala profesionala s-au ridicat la 2.482.117 lei in 2014, fata de 2.449.567 lei, in anul anterior. “Din aceste sume, peste doua milioane de lei reprezinta pensiile de invaliditate si de urmasi, stabilite in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale, ne-a spus Alina Iftode, directorul executiv al CJP Bacau. Alte 202.000 lei s-au platit, in 2014, pentru diverse prestatii si servicii medicale iar 174.000 lei, pentru concedii medicale. Despagubirile de deces au insumat 55.000 lei iar compensatiile pentru atingerea integritatii, aproape 10.000 lei. Din acest fond se acorda, gratuit, inclusiv dispozitive medicale, prin intermediul Institutului National de Medicina si Recuperare a Capacitatii de Munca, unde pacientii se vor prezenta pe baza de programare. Asadar, ei nu trebuie sa-si cumpere dispozitivul. Daca o fac, atunci nu le va fi decontata contravaloarea.”



Anul trecut, mai multe victime

Cheltuielile cu prestatiile si serviciile au crescut, dat fiind faptul ca anul trecut si numarul accidentelor de munca a fost mai mare. Daca in 2013 au fost declarate oficial 64 asemenea evenimente care au implicat cheltuieli, anul trecut au fost 76, din care 69 s-au soldat cu incapacitatea temporara de munca a victimelor, unul cu invaliditate si alte 6, cu decesul lor. Tot anul trecut au fost declarate 10 imbolnaviri profesionale, cu 2 mai putin decât au fost in 2013. Toate victimele, precum si urmasii lor, in cazul decesului, au beneficiat de drepturile prevazute de Legea 346/2002 (actualizata) privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale.

Multe prestatii si servicii

Potrivit actului normativ mentionat, angajatorii sunt obligati sa contribuie lunar la fondul amintit, prin care se asigura protectia sociala a salariatilor impotriva diminuarii sau a pierderii capacitatii de lucru si a decesului, provocate in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Contributia este de 0,15-0,85 la suta din veniturile brute realizate lunar, tariful fiind stabilit in functie de clasa de risc in care este incadrat fiecare agent economic. Din fondul de risc se asigura cheltuielile (de personal, administrative etc.) pe care le implica gestionarea lui, dar, in primul rând, cele cu prestatiile si serviciile catre victimele accidentelor de munca si ale imbolnavirilor profesionale.

Ele au dreptul, gratuit, la servicii de reabilitare medicala si recuperare a capacitatii de munca, precum si la cele de reabilitare si reconversie profesionala. Totodata, trebuie sa beneficieze de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, trecerea o anumita perioada pe un alt post si pentru reducerea timpului de lucru, de compensatii pentru atingerea integritatii, despagubiri (familia), in caz de deces, precum si de rambursari de cheltuieli, daca au suferit anumite pagube materiale. Compensatiile pentru atingerea integritatii se acorda celor cu leziuni permanente care le-au afectat capacitatea de munca in proportie de 20-50 la suta. Ele sunt in suma fixa de pâna la 12 salarii medii brute pe economie. Nu in ultimul rând, din fondul pentru accidente de munca si boli profesionale se acopera si pensiile de invaliditate si de urmasi pe care le implica. Toate aceste prestatii si servicii se dau pe baza de cerere din partea angajatorului ori a victimei, respectiv a familiei ei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri