Suntem in plina Revolutie maghiara. Probabil ati vazut filme, ati citit despre asta. Fiind o revolutie anti-comunista, a beneficiat de simpatia lumii occidentale. Revolutionarii aplica, insa, aceleasi procedee ca si cei impotriva carora lupta: executii sumare, fara judecata.

Pe 31 octombrie 1956, un grup de revolutionari navaleste in sediul AVH – politia secreta – si scoate afara ofiterii, ii aliniaza la zid si-i impusca. Fotoreporterul revistei LIFE, John Sadovy, povesteste, ingrozit, cele 40 de minute la care a asistat:

“Am fost trei ani in razboi dar nimic din ceea ce am vazut nu se compara cu aceasta oribila scena. Pot vedea gloantele care lovesc hainele oamenilor. Poti vedea fiecare glont. Se trage atât de aproape incât corpul celui ucis se transforma in amortizor. Apoi revolutionarii scot o femeie din cladire. Are fata alba. Se uita in stânga si-n dreapta si vede peste tot cadavre.

PUBLICITATE

Un barbat vine si o loveste cu patul unei pusti. Altul o trage de par si o loveste. Femeia cade iar ei o lovesc in continuare. Am crezut ca va muri. Dar in câteva secunde se ridica si cerseste indurare. Spune ca nu face parte din politia secreta. Unii dintre rebeli decid sa o urce intr-un autobuz in timp ce altii, care impuscasera ofiterii, striga: ‘Fara prizonieri! Fara prizonieri’!

Inca se mai aud impuscaturi in cladire. Din când in când iese câte un grup mic. Un barbat ajunge pâna in parcare dar este terminat. Vin inca doi, unul dintre ei, ofiter superior. Trupul sau insângerat este spânzurat picioare de un copac iar trei femei vin si-l scuipa. Alti doi sau trei barbati, aparent tot ofiteri superiori, sunt spânzurati la fel. Ultima incaierare in cladire. Este adus un baietel. Il aduc pe umeri. Are trei ani sau trei ani si jumatate, se uita in jur.

‘Nu-l omorâti’ – se aude. Este fiul unuia dintre ofiterii ucisi.

Inapoi spre parcare. Vad femei cautându-si barbatii printre trupurile intinse pe pamânt”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

 1. Crimile comunismului in lume:65 de milioane in China,20 de mil.in Rusia(???),2mil.in Cambodgia,2mil.
  Coreea de Nord,1,7mil.Africa,1,5mil.Afganistan,1mil.Vietnam,1mil.Europa de Est( Romania???),
  150.000 America Latina,etc.Nicio crima nu poate justifica o alta crima.Dar din momentul in care esti partizanul utopiilor[Comunism,Fascism, Democratie(tirania poporului)], si devii complice cu cei care care au pus in aplicare aceste utopii ,asteapta-te la ce este mai rau… “Cusurul utopiilor nu sta in constructia lor,ci in faptul ca toate sunt realizabile”(Nicolae Berdiaiev).Sa cauti milostenie celor care au impus cu forta un regim criminal ,este ca si cum ai condamna Hiroshima ,deoarece a stat in calea bombei!

  • Daca ne luam dupa logica dvs., comunistii au procedat corect cand au condamnat fostii membri ai partidelor istorice deoarece acestia s-au asociat cu fascistii si nu trebuie sa caute milostenie…

   In alta ordine de idei, a spune despre Khmerii Rosii ca au fost comunisti cred ca este prea mult. Mai ales ca Vietnamul comunist si vecin a decis ca regimul khmerilor este un pericol si l-a dat jos in cadrul unei interventii militare care a fost condamnata de Occident. Desigur, putina ipocrizie nu strica niciodata.

   In alta ordine de idei, snt absolut convins ca atat Fascismul cat si Comunismul au ucis milioane de oameni; totusi, aceste ideologii nu sunt singurele vinovate. De exemplu, regimul impus de regele Leopold al Belgiei in Congo a ucis circa 10 milioane de oameni fara sa fie nici comunist si nici fascist.

   Cat despre cazul de la Budapesta, nu poti sa condamni Comunismul si, in acelasi timp, sa ii aplici metodele. Pur si simplu este o contradictie.

 2. O logica simpla spune ca daca intri in troaca(indiferent de culoare) te mananca porcii!Noi am intrat in troaca fascista,deoarece nu am avut de ales la aceea data.Peste toate acestea,trebuia sa ne recuperam si teritoriile pierdute in urma dictatului de la Viena.Antonescu a trait cu impresia ca daca se va alia cu Germanii,va reusi sa recastige teritoriile pierdute.Cat priveste colonialismul,
  ideologia expansionista a marelor regate,are si el un numar foarte mare de victime lasate in urma.Dar,nu are nicio legatura cu Monarhia din Romania,daca acolo vreti sa bateti!
  Deci Monarhia Romana a luptat ca sa-si elibereze teritoriile confiscate,pe cand Republica,sta si priveste la Rusia, asteptand miracolul.

  • Intotdeauna se poate alege. Polonia a ales sa lupte, de exemplu. Romania putea alege sa faca asa cum a facut Finlanda: sa se opreasca la limita teritoriilor luate de rusi, dar a mers mai departe alaturi de germani.

   Cat despre fascism, acesta nu a aparut din neant in Romania la 1940. Era deja instalat in societate de ani buni. Sa nu uitam ca Octavian Goga a fost inmormantat cu drapelul cu zvastica pe sicriu.

 3. A fost o mare eroare depasirea granitilor,sunt de acord cu dvs.Cat priveste greselile facute in contextul unui razboi, in care am intrat de partea Germanilor dintr-un simplu motiv.Acela ca marile
  puteri ne-au inchis toate usile in nas,aruncandu-ne practic in bratele nemtilor.In ceea ce il priveste pe Goga si alti simpatizanti de extrema dreapta, ca si el,acestia erau f.putini la numar, la fel ca si comunistii.
  Iar daca ii scoatem din ecuatie pe legionari,care este o miscare de extrema dreapta,foarte adevarat , dar o miscare teologala,la care aderasera si multi tarani, care vedeau un pericol mare ,pe langa multe altele, in camatarii din acele timpuri. Avem un tablou, care este cat de cat normal,pentru a le ierta greselile facute de cele mai multe ori din constrangere.

LĂSAȚI UN MESAJ