Nu e un secret: iesirea UK din UE inseamna inceputul destramarii Uniunii. Semnele au inceput sa apara mai demult, pentru cine a putut sa le citeasca.

Proiectul european moare pentru ca s-a indepartat de la ideile initiatorilor; o constructie care se dorea, in primul rand politica, a devenit una fortat-economica, in care drepturile fundamentale au fost calcate in picioare de promotorii corectitudinii economice, a deficitelor fixate de la Berlin si a birocratiei stupide promovate de la Bruxelles.

Dar, ceea ce e mai interesant, este ca inainte ca Uniunea Europeana sa se destrame, s-ar putea sa asistam la destramarea Regatului Unit.

Pentru ca in afara de faptul ca a fost un vot al varstelor (tinerii au votat preponderent pentru ramanere, batranii, pentru iesire) a fost si un vot regional. Scotia a votat pentru ramanerea in UE, Irlanda de Nord, la fel. Gibraltarul a votat masiv pentru a ramane in UE.

Abia a trecut referendumul in care Scotia a ales sa ramana, la limita, impreuna cu Anglia. Daca se va repeta anul viitor, mai mult ca sigur ca Scotia va decide sa se separe si sa adere la UE.

Irlanda, care este in UE, ar putea sa profite de exitul Marii Britanii, pentru a forta reunificarea cu Irlanda de Nord, aflata sub control britanic.

Iar Gibraltarul… Gibraltarul a votat in nenumarate randuri sa ramana in componenta Angliei desi Spania revendica teritoriul. Dar, cu un imens procent – 94% – dintre electori care au votat pentru ramanerea in UE, s-ar putea ca situatia sa se schimbe.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ