Presa internationala consacra spatii generoase suspendarii presedintelui brazilian, iar media occidentala nu-si ascunde simpatia fata de ceea ce numeste “revolutia impotriva coruptiei”. Doar „Der Spiegel” face nota discordanta si numeste evenimentele din Brazile o “lovitura de stat la rece”. Pe scurt, Dilma Roussef a fost suspendata pentru sase luni pentru ca in timpul mandatului sau a izbucnit un scandal de coruptie.

Mari demonstratii au fost organizate de partidele de dreapta care, cu concursul sistemului de justitie si a puternicului trust de presa GloboTV, au creat o imensa presiune sociala cerând suspendarea presedintelui. Ceea ce s-a si intâmplat in 12 mai, locul Dilmei fiind luat de Michel Temer. Ceea ce este ironic, deoarece, in vreme ce Dilma Roussef nu a fost acuzata nicodata de coruptie pentru ca nu s-a gasit nici o proba, Michel Temer, in schimb este.

Practic, “revolutia impotriva coruptiei” a schimbat un sef de stat “curat” cu vicepresedintele corupt. Dar nu este vorba despre atât. Dilma Roussef este reprezentanta Partidului Muncitorilor, primul partid de stânga ajuns la guvernare in Brazilia dupa ce tara a revenit la democratie si care a reusit sa produca importante schimbari sociale pentru milioane de brazilieni. Revenirea neoliberalilor, care au orchestrat “revolutia” pune sub semnul intrebarii tot ceea ce s-a facut pâna acum.

Desigur, mai sunt multe de spus, in special despre faptul ca procurorii brazilieni incearca – fara succes pâna acum – sa adune probe pentru a-l acuza de coruptie pe liderul Partidului Muncitorilor, Luiz Inacio Lula da Silva, fost presedinte al tarii. Unul dintre cei implicati in ancheta, judecatorul Sergio Moro, chiar a dat publicitatii interceptarea convorbirilor telefonice dintre Lula si Dilma Roussef, fiind suspendat pentru asta de catre Tribunalul Suprem Federal.

In afara de faptul ca lupta anticoruptie in Brazilia seamana extrem de mult cu ceea ce se intâmpla in România, mai trebuie precizat un fapt extrem de important: Brazilia face parte din BRICS, alianta celor cinci tari in curs de dezvoltare – Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, care au creat anul trecut o noua banca mondiala ca alternativa la FMI.

Motiv pentru care evenimentele din Brazilia au determinat unii analisti sa considere ca SUA au revenit in forta pe continentul sud-american.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

 1. Felicitari pentru articol, ca cineva din presa de provincie mai acorda atentie si tarilor din BRICS, in special Braziliei, Numai ca articolul e un ghiveci de informatii fara substanta.

  La fel ca si Romania, Brazilia si Argentina sunt tari in care coruptia a atins cote alarmante. As zice ca poate coruptia din aceste tari e mult mai intensa. Nu stiu pe ce te bazezi cand spui ca fostul presedinte Lula da Silva nu a fost corupt. Inca nu i s-au gasit probe, ai rabdare ca vor iesi la iveala la un moment dat. Cele mai mari fraude la Petrobas s-au intamplat in mandatele sale si multe altele.

  Nu stiu daca ai reusit sa ajungi in Brazilia, daca o vei face incearca sa vorbesti cu localnicii si vei avea nenumarate exemple asa cum sunt si in Romania unde cazurile de coruptie sunt atat de evidente dar inca nimeni nu se poate atinge de persoanele in cauza.

 2. Mestere, ghiveci este comentariul dumitale. Zici asa: “Nu stiu pe ce te bazezi cand spui ca fostul presedinte Lula da Silva nu a fost corupt. Inca nu i s-au gasit probe”.

  Principiul “nevinovat pana la proba contrarie” iti spune ceva? Pe romaneste: cata vreme nu s-a gasit nici o proba impotriva lui, nu putem spune ca e corupt. Decat daca e vorba despre un politician roman, ca la noi asa merge treaba.

  Articolul nu este despre coruptie, ci despre manipulare. Si nu o spun eu, o spune Der Spiegel.

  Iar faptele sunt clare si nu pot fi contrazise: presedinta Braziliei nu a fost acuzata de coruptie si nu exista nici o proba impotriva sa, in schimb cel care i-a luat locul este acuzat oficial. Punct.

  Cat despre Lula da Silva, este de asteptat sa revina in forta; intamplarile din ultima perioada au reusit sa faca ceea ce n-a reusit nici un lider al Partidului Muncitorilor: sa solidarizeze membrii.

  Dar asta e mai putin important; important este ca in urma actiunilor de stanga, 35 de milioane de brazilieni au fost scosi din saracie si au o sansa la un viitor. Adica o populatie aproximativ egala cu a Poloniei.

 3. Sunteti amuzanti. Nu va mai luati dupa ce scriu altii indiferent de renumele pe care il au. Temer, presendintele interimar este o marioneta impinsa de catre americani pentru a cobori barierele comerciale actuale pentru importuri. Cine cunoaste, in Mercosur, in special Argentina si Brazilia taxele la bunurile importate sunt extrem de mari.

  Revenind la Lula da Silva, a avut noroc de mostenirea predecesorului sau (Cardoso) continuand o serie din reformele iniate de fosta platforma de guvernare al acestuia si beneficiind de o crestere a consumului intern a rezultat si o crestere economica in mandatele sale formandu-se si acea clasa medie de care s-a mentionat.

  Faptul ca nu i s-au gasit probe, asta inseamna ca nu au cautat in locul potrivit.

LĂSAȚI UN MESAJ