28 martie 2024
ActualitateBolnavii au intrat in panica Criza de medicamente antidiabetice

Bolnavii au intrat in panica \ Criza de medicamente antidiabetice

Bolnavii de diabet suporta de doua saptamani stresul crizei de medicamente antidiabetice. Acestea se distribuie numai in farmacia Spitalului Judetean de Urgenta, dar aprovizionarea se realizeaza cu hopuri. Ingrijorarea bolnavilor nu s-a transmis si personalului medical.

&#8222De o saptamana nu mai am medicamente, ne-a declarat o bolnava. Medicul meu mi-a spus sa mai incerc cu telefonul la farmacie, dar de acolo am aflat ca probabil saptamana viitoare le vor primi. Eu nu pot sta atat fara medicamente&#8221. Panica a intrat si printre bolnavii care asteptau ieri la usa cabinetului pentru diabet si boli de nutritie din Ambulatoriul de specialitate al SJU. Ei auzisera ca nu sunt medicamente in farmacie si se temeau ca au stat degeaba la rand. Caci cozile la cabinetele de diabet se formeaza de dimineata, iar pacientii ajung in fata medicilor chiar si abia dupa patru ore de asteptare. &#8222Ce fac daca am stat atat la usa, imi da reteta si nu au medicamente? Intru in coma. Diabetul nu asteapta.&#8221 se auzea de peste tot. Unii bolnavi spuneau ca ar trebui ca medicamentele sa se gaseasca si in farmaciile cu circuit deschis pentru a putea fi procurate macar cu bani daca nu li se asigura gratuit. Cei cu posibilitati materiale reduse taceau, sperand ca vor avea noroc si vor primi de la farmacie ceea ce le va prescrie medicul dupa consultatie.

Dr. Tamara Ghenes, sef sectie Diabet si boli de nutritie, ne-a declarat: &#8222Comanda vine prin program national de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. La insulina nu sunt probleme, iar medicamentele antidiabetice orale au inceput sa ajunga in farmacie, dar furnizorii vin treptat, cam pana pe data de 10&#8221. De la farmacie am aflat ca &#8222a inceput sa se mai primeasca, de astazi, cate ceva&#8221. Natalia Jicmon, purtator de cuvant al SJU, ne-a spus ca de aproximativ doua saptamani sunt probleme cu antidiabeticele orale, dar ca produsele care lipsesc pot fi inlocuite cu altele. Pe bolnavi nu-i linistesc incercarile reprezentantilor spitalului de a reduce verbal proportiile crizei. Ei s-au obisnuit cu o schema de tratament, iar schimbarea acesteia, fie si numai pentru o saptamana sau doua, le creeaza disconfort.



Scris de Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri