29 martie 2024
ActualitateBolile digestive pot fi prevenite prin igiena

Bolile digestive pot fi prevenite prin igiena

Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau monitorizeaza in permanenta cazurile de boala diareica acuta, enterocolita, dizenterie si alte afectiuni care intra in categoria celor digestive. Mai mult, dupa aparitia numarului mare de cazuri de sindrom hemolitic uremic la copiii din Arges, atentia este si mai sporita, iar Ministerul Sanatatii a cerut ca toate cazurile de boala diareica acuta sa fie raportata pentru ca pacientii sa poata fi monitorizati din timp.

Dupa suspiciunea de sindrom hemolitic uremic aparuta si la o fetita de un an si o luna din Bacau, responsabilii cu prevenirea de la nivelul judetului nostru vor ca cetatenii sa stie ce masuri sa ia pentru a preveni bolile digestive severe.

„In contextul evenimentului epidemiologic care a avut loc in judetul Bacau, specialistii din institutia noastra doresc ca populatia sa constientizeze ca inainte de a trata o boala trebuie sa o previna, iar in cazul nostru cea mai eficienta metoda de preventie este igiena mâinilor si igiena alimentatiei, pe care oricine le poate pune in practica, si recomandam o serie de masuri de prevenire ale acestor boli”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau.



In primul rând medicii recomanda spalarea pe mâni cu apa si sapun inainte de fiecare masa, dupa folosirea toaletei, dupa atingerea animalelor de companie, inainte si dupa schimbarea scutecelor bebelusilor si ori de câte ori este nevoie. Fructele si legumele proaspete trebuie, de asemenea, spalate foarte bine sub jet de apa potabila, inainte de consum, carnea trebuie prepararata termic corespunzator, carnea cruda sa fie depozitata separat de alte alimente, sa se utilizeze tocatoare diferite iar laptele proaspat trebuie fiert.

Bacauanii sunt sfatuiti sa evite si consumul de alimente de la comerciantii stradali sau din magazinele care nu detin instalatii frigorifice functionale pentru pastrarea acestora. Daca nu ati respectat aceste reguli minime si apar simptome ca febra, dureri de cap, dureri abdominale, varsaturi, scaune diareice, slabiciune musculara, atunci trebuie sa va adresati de urgenta medicului de familie.

In cursul anului 2015, in judetul Bacau, au fost 2.914 cazuri de boala diareica acuta (BDA), bolnavii fiind din toate categoriile de vârsta, dintre care 1.140 in mediul urban si 1.774 in rural, iar in luna ianuarie a acestui an s-au inregistrat 130 de cazuri de BDA.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri