– cataracta afecteaza tot mai multi bacauani, unii dintre ei tineri – Casa de Sanatate compenseaza cristalinul la pretul de referinta

Medicii oftalmologi de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau efectueaza lunar intre 100 si 120 de operatii de cataracta. Opacifierea cristalinului se intâlneste mai frecvent la persoanele de vârsta a treia, afectiunea poate fi tratata, insa din cauza saraciei, multi dintre ei ajung la medic abia când nu mai vad aproape deloc si nu se mai pot descurca prin gospodarie. In ultima perioada s-a observat ca acest diagnostic se pune si la tineri.

„A scazut foarte mult vârsta celor cu diagnosticul de cataracta. Am avut o tânara de 30 de ani, care avea cataracta la ambii ochi si nu-si putea ajuta copilul sa-si faca temele. Am reusit sa o sprijinim si noi cu un cristalin si cazul a fost rezolvat. Din pacate, multi vin tâziu, iar interventia este mult mai dificila”, a explicat dr. Dana Caltaru, medic sef Sectia de Oftalmologie a SJU Bacau. Oamenii sunt tinuti in loc si de pretul mare al unui cristalin artificial, care poate fi si de 1.500 de lei sau chiar mai mult, iar Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau deconteaza doar pretul de referinta al unui astfel de dispozitiv, adica in jur de 280 de lei.

PUBLICITATE

Costurile interventiei, suportate de CJAS

Cei care doresc sa obtina totusi aceasta compensare, trebuie sa se prezinte cu un bilet de trimitere de la medicul de familie la cabinetul din policlinica pentru consultatie. Datele sunt introduse online, iar pacientul primeste un formular in care se precizeaza ca sufera de cataracta si ca are nevoie de un cristalin. Cu acel formular si cu rezultatul consultatiei, bolnavii merg la CJAS Bacau unde depun o cerere.

De aici, in cel mult doua luni primesc decizia de decontare a cristalinului si au termen 30 de zile sa se prezinte la medic pentru operatie. In primul trimestru din acest an, CJAS Bacau a emis decizii pentru 49 de cristaline, in valoare totala de 13.858 lei, iar anul trecut au fost rezolvate 102 cereri, in valoare totala de 29.055 lei.

„In ceea ce priveste cristalinele, putem aprecia ca nu avem foarte multe cereri inregistrate la CJAS Bacau, comparativ cu numarul de interventii care se efectueaza, motivat probabil de pretul de referinta mic pe care il compensam noi comparativ cu pretul actual al unui cristalin. Putem totusi observa ca aproape s-a dublat numarul de cristaline aprobate comparativ cu perioada similara din anul trecut”, spune Dan Stoica, director executiv – Directia Relatii Contractuale CJAS Bacau.

Deciziile in urgenta sunt aprobate imediat

Timpul de asteptare pentru obtinerea unui dispozitiv s-a redus considerabil si nu doar in cazul celor cu afectiuni oftalmologice. Pentru dispozitivele medicale considerate prioritare se emite decizia in cel mult cinci zile de la inregistrarea cererii si tot in regim de urgenta se rezolva si solicitarile pentru stomii si aparatele de administrare a oxigenului.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ