Dupa ce inspectorul scolar general a refuzat sa participe la concurs, fiind unicul candidat pentru acest post, subordonatii Theodorei Sotcan au imitat-o: doi adjuncti si doi candidati la functia de director al CCD s-au retras sI ei din examen. Mai mult, niciunul din cei 28 de actuali inspectori de specialitate nu si-au mai depus dosarele pentru sustinerea unui astfel de concurs.

Prof. Alina Pistol (actual inspector scolar adjunct la ISJ Bacau) si prof. Gabriel Stan (actual director al Casei Corpului Didactic – CCD Bacau) au avut de sustinut examen pe post, conform calendarului stabilit de Ministerul Educatiei, saptamâna trecuta, pe 7 mai.

Lor li s-au alaturat prof. Ana Maria Ergamin (care a candidat pentru cel de al doilea post de inspector scolar general adjunct) si prof. Nicoleta Neagu, contracandidatul functiei de sef al CCD. O echipa de patru candidati, pentru Bacau, care s-a prezentat in ziua examenului la ministerul de resort, dar care … s-a retras. In unanimitate.

„Decizia de a ma retrage din cadrul concursului a fost una personala si unilaterala. Concursul a fost unul riguros. Desi am depus mult timp, multa energie si am invatat toata bibliografia, am decis sa ma retrag”, a declarat pentru Desteptarea prof. Alina Pistol, care ocupa functia de inspector scolar general adjunct la ISJ Bacau, cu delegatie, din vara anului trecut.

„M-am retras din examen, cu cerere depusa catre presedintele comisiei de examen, pentru ca am considerat ca asa este mai bine pentru destinul meu profesional. Este un gest personal, individual”, a fost si declaratia prof. Gabriel Stan.

Boicot? Nu recunoaste nimeni. Nimeni nu declara nimic, nimeni nu are curajul sa puna punctul pe i. Nici macar la nivel national, pentru ca situatia din Bacau nu este unica – si alte judete confruntându-se cu aceeasi atitudine: plecati la Bucuresti pentru a sustine probele concursului ce urma, pe unii, chiar sa ii reconfirme pe post, candidatii au parasit in masa sala de examen.

Iar in final, doar 15 la suta din cei care au avut curajul sa se prezinte la concurs au trecut cu brio. Asa cum s-a intâmplat, in martie, si la concursurile pentru inspector scolar general. Ce se intâmpla, de fapt? Este o intrebare generala care „fierbe” intreg sistemul de invatamânt. Si raspunsurile intârzie sa apara (chiar si la nivel central ministrul Educatiei tace).

Nici inspectorii scolari de specialitate nu sunt mai prejos

Iar lucrurile nu se opresc aici. Pâna la inceputul acestei luni (mai exact 4 mai) si inspectorii de specialitate din ISJ Bacau au avut dreptul de a-si depune dosarul de candidatura pentru reconfirmarea pe post. Surprize? Da. Niciunul nu si-a depus dosarul. Niciunul din cei 28 de inspectori care acum sunt pe functie.

Au fost cinci dintre ei, la un moment dat, dar si acestia si-au retras dosarele in ultimul moment (prof. Rodica Leonte – inspector scolar pentru invatamântul primar, prof. Mihaela Ciuchi – inspector scolar pentru invatamântul tehnic, prof. Marinela Potârniche – inspector scolar pe arte, prof. Camelia Elena Popa – inspector scolar pentru educatie permanenta si mentorat, prof. Maria Dobroi – inspector scolar pentru dezvoltarea resursei umane).

„Nu dau niciun detaliu. Va rog sa nu insistati”, ne-a spus, sec, prof. Rodica Leonte, intrebata de noi de ce nu a continuat demersul inceput pentru a candidat pe post. „Fiecare e liber sa-si aleaga drumul. Aceasta a fost decizia mea. Este si o perioada foarte aglomerata acum la inspectorat. Dar, cel mai important, eu sunt in primul rând profesor. Aceasta e meseria mea de baza; cea de inspector scolar e temporara”, a fost si afirmatia prof. Mihaela Ciuchi.

„M-am retras din motive personale”, este si declaratia prof. Marinela Potârniche. „Nu pot sa spun decât ca toti ceilalti colegi de-ai mei, care sunt acum pe functii in inspectoratul de care il conduc, au invocat lipsa de timp pentru a se pregati temeinic pentru acest examen. Este, intr-adevar, o perioada de foc in Inspectoratul Scolar Judetean Bacau. Sunt insa sase dosare validate, pentru patru functii vacante, dar vorbim de persoane care nu lucreaza acum in aceasta institutie”, a aratat si inspectorul scolar general ISJ Bacau, prof. Theodora Sotcan.

Concurs doar pentru patru functii

Asadar, in final, putem vorbi de un concurs doar pentru patru functii din Inspectoratul Scolar. Iar pe aceste patru functii candideaza sase profesori, respectiv: prof. Mariana Stefan – pentru inspector scolar pentru educatie timpurie (de la Scoala „Mihail Sadoveanu” Bacau), prof. Angelica Condruc (de la Scoala „Constantin Platon”) si prof. Constantina Hulea (director al Colegiului „Mihai Eminescu) – pentru inspector scolar pe biologie, prof. Jeny Ghioc (de la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”) si prof. Mihaela Savin (Scoala „Alecu Russo” si Colegiul National „Ferdinand I”) – pentru inspector scolar pe istorie si prof. Bogdan Botezatu (Scoala „Alexandru cel Bun” Berzunti) – pentru inspector scolar pentru management institutional.

De ce doar ei? De ce sperie aceste concursuri? Cine e vinovat? Noi inca asteptam raspunsurile.
In acest moment, toate aceste functii la nivelul ISJ Bacau sunt ocupate cu delegatie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

54 COMENTARII

 1. E prea multa incompetenta si prostie generalizata !!!!!!!!!!!!!!!! Va dati seama cine e la butoane in acest judet ??? Daca nu doresc sa-si probeze competentele prin concurs, singura iesire onorabila pt. ei in acest moment nu poate fi decat demisia sau incetarea delegatiei !

  • Buna intrebare!Am auzit de tot felul de aranjamente si la nivelul asta.Ca de obicei,de altfel.Nu,nu se va schimba nimic in invatamant.Fraier sa fii sa speri in asa ceva.

 2. Cred ca inspectorii actuali sunt foarte buni, nu tot faci concursuri si tot incerci sa aduci altii. Daca cei in functie au o vechime, au atribute pentru functia lor…de ce nu-i lasa domnule ??? O cunosc pe doamna insp.Pistol un cadru competent si la inaltime…cum sa tot iti depui mandatul , apoi sa dai iar examen….o harababura. Domnul Ministru trebuie sa se aplece mai mult asupra acestor lucruri 🙂

 3. O dovadă în plus că Inspectoratul Școlar este un “organ” caduc. Nu are nicio treabă. Ceea ce fac inspectorii acolo, pot face niște metodiști serioși coordonați de un Revizorat al Consiliului Județean cu maximum 10 angajați.

 4. Drum bun si cale batuta, e o lista intreaga cu inspectori spagari, de o incompetenta crasa, o sa-i vada si pe ei Dumnezeu, atunci cand le vine randul. Inspectoratul ar trebui sa fie desfiintat, e o adunatura de birocrati inutili. De ce atatea statistici si controale, cand invatamantul este un dezastru ? Problema nu e sa strangem date cu care nu stim ce sa facem sau sa umblam prin judet ca sa vedem cum e cu profesorii si orele, problema e ca la finalul a opt clase, o multime de copii din judet nu stiu sa faca o inmultire simpla, nu stiu sa scrie corect si nu au vreo speranta, alta decat sa se prostitueze in cazul fetelor sau sa fure din bancomate, in cazul baietilor. Acestea sunt produsele, mai bine spus dejectiile unui sistem infect, invechit, plin ochi cu profesori care nu vin la scoala ca sa predea ci ca sa bifeze orele si sa-si ia salariul. Copiii acestia fara bun simt, fara pic de cultura, lenesi, agramati sunt produsele Inspectoratului, ale adunaturii de acolo care nu mai stie cum sa traga chiulul. Copiii acestia care ies rebutati or sa va plateasca pensiile, domnilor. O sa crapati de foame la pensie, si o sa va intrebati de ce. Pai uite de ce, pentru ca in loc sa va uitati la sisteme de invatamant care functioneaza si sa copiati ce e bine la aia, ati ramas in epoca de piatra a comunismului, cu obiecte inutile, cu cadre didactice depasite total, cu inspectori care, iata, accepta postul atunci cand e fara examen, dar fug ca iepurii cand e sa dea un examen. Ce prestanta au acesti iepuri atunci cand ei participa la examinarea unui profesor, la catedra ?!!

 5. FELICITARI!!!!UN ISJ DE NOTA 10!!UN EXEMPLU PTR CADRELE DIDACTICE!!NU ORGANIZATI NISTE BRIGAZI DE CONTROL??Asa de ramas bun!!!DUCETI-VA!!!!!!!!

 6. Ma intreb daca nu cumva cei care critica actualii inspectori nu sunt chiar cei care,oricand au fost controlati,au pregatit dintre cele mai neasteptate cadouri!!? Cei care au mai ocupat functia de inspectori,accepta concursul,stiind ce au pierdut intorcandu-se la catedra. Mina de aur a inspectorilor este slaba pregatire a cadrelor didactice iar lipsa de seriozitate a cadrelor didactice este intretinuta de directorii spagari. Se impun concursuri adevarate pentru promovarea directorilor!! Aranjamentele politice dauneaza grav viitorului copiilor! Mediocritatile distrug destine ,de doua decenii si…

  • Excelent comentariu!Daca mai vrea cineva sa faca intr-adevar ceva in acest sistem,trebuie sa aiba in vedere aceasta realitate trista.

 7. Inspectorii sunt cei mai prost pregatiti. Sub ei nu e altul mai pregatit. Nu dau de ani de zile concursuri. Nu ar lua nici deful vreo unul.

 8. Ce e de facut, concret? ca sa dispara sistemul acesta mafiot de sus pana jos si de la dreapta la stanga in toate directiile si ministerele?

 9. “Adio” concurs ,am spus de acum cateva zile.
  Eram sigura ca asta este linia…politica..Felicitari profesorilor, care au avut curajul sa se inscrieti ,dar daca nu vi s-a respins dosarul la inscriere, probabil veti pica la examen, daca se va mai tine. Ati bagat putina panica in fabuloasa echipa,care era sigura ca nu are nimeni curajul sa-i infrunte. Afara cu ei, nu merita sa mai ramana pe functii.

  • Pacat pentru ca ar veni profesori buni de vreme ce au curajul sa se prezinte la concurs!Treptat,vor disparea profesorii valorosi si vor ramane cei fara pregatire temeinica dar delegati de partide.As vrea sa nu se adevereasca acest lucru dar de 10 ani de zile de cand sunt in sistem,lucrurile nu se imbunatatesc deloc.Tot mai precar e sistemul asta.Sunt realista,nu negativista cum sueprficial ar crede cineva.

 10. Oameni buni, “comenzil sunt comenzi”. Titulari debutanti ( sa se inteleaga, fara definitivat, cu doar un an sau doi vechime, schimbati pe posturile pe care le-au dorit, doar ca sunt presedinti de tineret la partid, sau “cunostinte vechi”), si care conform legii nu au voie sa functioneze pe alt post decat cel pe care s-a titularizat, comandate de inspectorul general. Sa traiasca partidul. examenul tot comandat o sa fie. Cine este nebun sa se duca la un examen, atat timp cat se stie clar ca tot comandat o sa fie.

  • Pe cand era PCR-ul la putere,cadrele didactice,in marea lor majoritate ( nu ma refer la cei cu pile) isi demonstrau abilitatile profesionale,obtinute prin efort sustinut ( planuri de activitate,comisii metodice,definitivat,gradul didactic ii si i,participarea la sesiuni stiintifice) iar elevii,bine pregatiti erau motivati,alaturi de dascalii lor,de aprecierile ,greu de obtinut,venite din partea unor INSPECTORI precum Prof.Gheorghiu…Protocolul ii proteja pe directori si pe acolitii lor .Daca din brigada de control facea parte si d-na Marchis,toata lumea muncea,la nevoie,peste program.In ultimii 25 de ani,indrumarea asigurata de inspectori,a devenit o deplasare cu protocol si atentii consistente( din partea natarailor – tot cu pile),astfel ca procesele-verbale sa fie favorabile conducerii.In sistemul de invatamant trecut copiii stiau carte,se remarcau in diferite imprejurari indiferent de mediul de provenienta.Inteligenta furnizata de mediul rural era recunoscuta.Acum avem analfabeti,urbani si rurali,iar needucatii ,prin numarul lor,se confunda cu NORMALITATEA.O asemenea “normalitate”,de tip nou, ne conduce !!! Nu criticati ceeace nu v-a fost dat sa cunoasteti! In loc sa criticati,actionati (nu din anonimat!) pentru a pune ceva bun si durabil,in loc.De ce avem nevoie de atatia inspectori scolari si nu de echipe de control formate din cadre didactice recunoscute ca fiind valoroase?

 11. CHIBÍȚ ~i m. Persoană care asistă, fără să joace, la o partidă de table, la jocul de cărți etc. [Acc. și chíbiț] /<germ. Kiebitz.
  Sursa: NODEX (2002)

  CÂRCOTÁȘ adj., s. șicanator, (rar) procesiv, (pop.) cârtitor, gâlcevitor, (Mold. și Bucov.) cârciogar. (Om ~ .)
  Sursa: Sinonime (2002)

 12. Ma intreb cateodata daca acesti inspectori atat de revoltati si indignati de faptul ca trebuie sa dea un examen, ar participa la Titularizare si ar fi tratati ulterior ca niste “amarati” care vor si ei un post pe ici pe colo…dupa cum se adreseaza unii inspectori de personal din judete invecinate Bucurestiului…cum ar fi? Cum le-ar sta, lor “mari” inspectori care refuza examenele… Si tot asa, ca fapt divers, daca ei gasesc un criteriu “mai obiectiv” de numire in functii, poate il promoveaza si pentru ocuparea posturilor de profesori in acest “sistem de invatamant absolut extraordinar” ce promoveaza reproducerea de informatii dpdv cantitativ…conform “programei” gandite “absolut …cu …capul”…:))))))))

 13. Să știți că situația nu diferă prea mult în Constanța. Destui dintre ei poartă destul de urât cu noi, când te duci să-i întrebi ceva, atunci când ai nelămuriri, te trimit să citești metodologia, deși tu asta vii să-i întrebi, fac multe aranjamente și te trezești că aprobă chestii ilegale…Uneori sunt mai prost informați decât noi, dar te tratează ca pe un inferior…

 14. Domni profesori vad ca sunteti foarte nervosi la tastatura , dar dimineata cand treceti prin fata cancelariei faceti jiste plecaviuni cu pupat de maini de mama focului.

  • Era sa fiu si dat afara de madam’ cu bigudiuri fiindca socotea ca sunt prost crescut cand treceam prin fata ei fara sa ma uit ca la o “mare personalitate”…Unele directoare nici nu raspund la un salut elementar cand treci pe langa ele.Asa de pline de “ganduri adanci” mai sunt!

 15. Dar fufele numite politic directoare la scolile de comuna de fapt slugile si lingusitoarele primarilor niste habarniste cu aere de academician sau filozof cand dau examen. Dar nu asa de mantuiala de ochii fraierilor………….ci pe bune. De fapt nu mai trebuie ziua lumanare sau ma rog lanterna. De la madame generala Teo Sotcan pana la ultimul mohican de director toti sunt slugile politrucilor. Un fel de piramida . Oare cand cade sandramaua asta de sustinatori politruci.

 16. Din pacate, acest sistem este autofag. Latram de pe margine, prieteni, dar multi dintre profesori nici macar nu vin la cercuri, nu au publicat un articol sau nu vad in elevi decat o sursa de venit, din meditatii. Alte bresle sunt mult mai unite. Cum sa castigi respectul societatii daca nu vezi decat intrigi, politici, judeci dupa aparente, mancandu-ti de sub unghii si injurand ceea ce nu vei fi niciodata? Da, e greu, salariile sunt mici, dar v-ati ales o meserie (sa speram, din vocatie, nu din ratare), iar orice institutie presupune o ierarhie. Ne place, nu ne place, sefii sunt un rau necesar. Am mai intalnit si OAMENI printre acestia.

  • Pun pariu ca nu esti una din profesoarele care sufera din cauza salariului.Probabil a avut grija acel sef “omenos” in privinta ta!
   Termeni ca “latrat” sau “injurat” ar trebui sa nu faca parte din vocabularul unui profesor,nici macar pe forum.Asta daca tot criticam acest lucru la altii.

  • ce vezi tu la cercuri??????ca unii se dau de ceasul mortii sa serveasca oaspetii,altii platesc deplasarea ,iar unele ,,observatoare” ,,latra ” aiurea!!!!

 17. Un mare DE CE? iNCOMPETENTA, SLABA REGATIRE SAU ….daca cei de la care un cadru didactic astepta o informate corecta si legala nu se prezinta la un concurs de teama sau invocand alte motive cum poti sa mai ai incredere ca invatamantul bacauan este de calitate? In curand vor veni provocarile- evaluarea de la clasa a VIII -a si bacalaureatul, atunci sa vezi medii, aranjamente si permutari in comisiile de examen…..Speram intr-o stare de normalitate, cu persoane in functii bine pregatite, care vor avea curajul sa se prezinte la examen!

 18. Dar unde sunt primarii care ii trimit pe acesti inspectori?S-au dat la fund?? Ce e cu dna invatatoare Leonte, nu mai vine sa urle , sa tipe, sa se dea mare inspectoare? Poate spuneti si cum a ajuns dansa la sc 19? cum a aparut clasa din senin si nici nu s-a luminat bine ca a ajuns in fruntea ISj. Si aceasta dna Pistol daca e asa competenta si s-a pregatit, de ce nu s-a prezentat? Hai sa radem de niste oameni care or fi ei cadre bune, dar sunt mocirlite in mizeria politicului si slugi la indemnana unor primari. Zic sa plece in inspectii.. ca sa poata primi niste usi inchise. Daca ar avea onoare, dar nu e cazul, ar pleca. Ce exemple bune.. Felicitari tuturor acestor eruduti care stau si conduc inspectoratul..halal exemplu. Ce sa li se explice copiilor despre onoare?
  Haideti, dna Leonte urlati si manifestati-va frustrarile de mediocra.

 19. Inspectori numiti politic carora le este teama de concurs. Daca Sotcan a renuntat, de ce sa nu renuntam si noi la concurs? Stan de la CCD se da de ceasul mortii cu proiectele lui cu ISRAELUL, HOLOCAUSTUL, SUA etc., dar de ce nu candideaza? Este fiul lui…. si a ajuns acolo ca a trebuit. Nu-i iubeste pe evrei si suferinta lor este doar pt ca e cool acum sa fi pro-semit. Israelul l-a mirosit ca dragostea lui pt HOLOCAUST este pe BANI.

 20. RUSINEEEEE!

  CU CE OBRAZ MAI VENITI IN TERITORIU?

  ATI RIDICAT GRADUL DE DIFICULTATE LA TOATE CONCURSURILE ŞCOLARE, PUNETI O

  GREUTATE IMENSA PE UMERII BIETILOR COPILASI, IAR ACUM NU AVETI PUTEREA ŞI VERTICALITATEA DE A VA INSCRIE LA UN CONCURS.

  SA VA DEA DUMNEZEU DUPA COMPORTAMENTUL VOSTRU!

 21. Legea educatiei (toate variantele) prevede ca invatamantul este DEPOLITIZAT ,dar este ,de fapt,cel mai sfidat articol.Stim bine ca partidele ii pun pe “ai nostri”,care intotdeauna sunt considerati mai buni Idecat “ai lor”. Nu trebuie sa ne mai miram nici de cei care sunt transpartinici si profita de toate epocile. Oamenii cu adevarat capabili sunt tot mai rari prin cancelarii si mult mai rari printre inspectori .De altfel,odata cu infiintarea ARACIP se punea problema desfiintarii inspectoratelor judetene ,ca fiind institutii cu aceleasi atributii; se mai avea in vedere si descentralizarea sistemului,dar,probabil tot politicul desconsidera propriile hotarari.Dar,daca tot exista aceasta institutie vetusta in care se cocolosesc tot felul de pilosi ,singura solutie este concursul corect,onest,cu subiecte facute de universitari ,in dimineata concursului, cu interview serios,cu prezentare in doua limbi de circulatie internationala si teste IT,asa cum se pretinde si celor care candideaza la functii importante in companii de top.Numai atunci un manager adevarat poate pretinde calitate si subalternilor.

 22. Cei ce au spus ce se intimpla in invatamint , au obosit si sunt dati la “colt”.
  Invatamintul este la pamint,pina si cei ce spun lucrurilor pe nume sau incearca sa isi pastreze verticalitatea de cadru didactic nu mai au sanse pentru ca, gravitatea situatiei ii “acopera”.

 23. Penibila mi se pare retragerea lui Stan Gabriel, omul care a imbatranit in sezlongul de la Casa Corpului Dogmatic…Ca a trecut de la un partid la altul nu e de mirare…Intrebarea e: a sustinut vreodata vreun examen serios?

 24. Da, a susținut acum examenul, prima probă testul grilă, si a luat nota 1.60 . Nici cel mai slab profesor din invățământ nu s-ar fi făcut de râs în acest mod, dar el care este director de atâția ani?
  Domnul Stan nu s-a preocupat decat de beneficile personale, cu legislația stă prost.

LĂSAȚI UN MESAJ