Banca Națională a României (BNR) va pune în circulație, de la 1 decembrie, o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, 26 noiembrie, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este reprezentată o personalitate feminină, Ecaterina Teodoroiu, cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Bancnota este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și are culoare predominant verde oliv.
Pe aversul bancnotei se regăsesc portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral care reprezintă un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central ai BNR, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR ș,i în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ și valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și în stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul – tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

Elementele de siguranță ale bancnotei

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranță – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.
Punerea în circulație a bancnotei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale BBNR, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

Replică a bancnotei din 1881, pentru numismați

Tot pe 1 decembrie, BNR va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de BNR în anul 1881.
Tirajul pentru această emisiune numismatică este de 30.000 de exemplare.
Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer este de 100 de lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.
Lansarea în circuitul numismatic a replicii pe suport de polimer se face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale BNR.

 

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE