2 decembrie 2023
EvenimentBNR: expoziție Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere...

BNR: expoziție Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei

Muzeul Băncii Naționale a României (BNR) găzduiește, până pe 1 martie, expoziția temporară Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei, în care publicul poate admira 100 dintre cele mai valoroase monede antice din Colecția Numismatică Alpha Bank, una dintre cele mai importante și valoroase la nivel mondial.

 

Se poate face, astfel, o incursiune imaginară în lumea Greciei și a Romei antice, în care miturile și eroii făceau parte din realitatea cotidiană.Expoziția aduce o nouă perspectivă asupra banilor care, pe lângă funcțiile lor economice cu care fiecare dintre noi suntem familiarizați, pot fi și surse istorice de primă importanță sau pot avea calități artistice nebănuite.

În premieră în România, vizitatorii pot admira o hektă, prima monedă emisă vreodată, realizată din electrum, un aliaj natural de aur și argint, bătută în regatul lidian din Asia Mică, între 630 – 600 î.Hr.

Totodată, poate fi urmărit modul în care utilizarea monedei s-a răspândit treptat în zonele în care grecii antici și-au impus supremația. De asemenea, sunt prezente și monedele emise de cetățile Histria și Callatis în secolele V-IV î.Hr., drahmele histriene fiind primele monede bătute pe actualul teritoriu al României.

O secțiune aparte în expoziție este cea intitulată Moneda în cetățile grecești Histria, Tomis, Callatis. Imagine și context arheologic, în care sunt expuse, alături de monedele emise de aceste orașe, aflate în patrimoniul Muzeului BNR, obiecte puse la dispoziție de Institutul de arheologie Vasile Pârvan al Academiei Române, respectiv de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Expoziţia poate fi vizitată prin tururi ghidate gratuite, pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri