Peste 100 de credincioși s-au adunat, sâmbătă, 2 decembrie, la biserica „Sfânta Varvara” ridicată în Salina „Trotuș” din cadrul exploatării Târgu Ocna.

Credincioșii au venit cu mic cu mare pentru a participa la sfânta Liturghie oficiată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existenţă a sfântului lăcaș de închinăciune, ridicat de ortacii târgocneni.

Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu PC Părinte Arhimandrit Pimen, Vicar-administrativ al Centrului eparhial de la Roman și duhovnicul mănăstirii din Tisa Silvestri și un sobor de preoți din Protopopiatul Onești.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de arhidiaconul Iulian Dumitru, care după slujbă au susținut un concert caritabil de colinde.

Alături de credincioși s-au aflat oficialităţi centrale, judeţene și locale printre care s-au numărat președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, deputatul Theodora Șotcan, senatorul Viorel Ilie, ministrul delegat pentru relația cu Parlamentul, primarul orașului Tg. Ocna, Ștefan Șilochi, precum și directorul general al Societății Naţionale a Sării (Salrom), Dumitru Matei, alături de conducerea salinei Târgu Ocna.

Toți distinșii oaspeți au primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim diplome de vrednicie.

Biserica, situată la 240 de metri faţă de suprafaţă, a fost ridicată în aprilie-decembrie 1992, la iniţiativa minerilor, fiind concepută şi proiectată de personalul salinei. În tot acest timp, biserica a devenit un loc de pelerinaj pentru toți care-i calcă cu bucurie pragul, ca simpli turişti sau pentru a se trata de diferite afecțiuni în sanatoriul salinei.

Edificiul se remarcă mai ales prin faptul că stranele, iconostasele, masa din altar, abajurii, scaunul arhieresc şi alte obiecte de cult au fost confecționate din sare, de chiar oamenii care lucrează în mină, inclusiv picturile făcute în bolniţele sculptate în pereţii din sare.

Sursa foto

Alte articole