20 mai 2024
EvenimentBicentenar Avram Iancu pe monede BNR

Bicentenar Avram Iancu pe monede BNR

Banca Națională a României (BNR) lansează, din 17 aprilie, în circuitul numismatic o monedă de aur, o monedă de argint și o monedă de tombac cuprat cu tema „200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu”.

Valorile nominale ale monedelor sunt 500 de lei (moneda de aur), 10 lei (argint) și un leu (tombac cuprat), au diametre de 35 mm (aur), 37 mm (argint și tombac cuprat) și greutatea de 31,103 g (aur și argint) și de 23,5 (tombac cuprat).

Aversul monedei de aur prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „500 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”Aversul monedei de argint prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2024”.

Aversul monedei de tombac cuprat prezintă o imagine de epocă a casei părintești a lui Avram Iancu, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „1 LEU”, stema României și anul de emisiune „2024”.

Reversul comun al monedelor de aur, argint și tombac cuprat redă portretul, numele și semnătura lui Avram Iancu și anii între care a trăit acesta „1824-1872”.

 

Monedele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda de aur este de 1.000 de piese, pentru moneda de argint este de 5.000 de piese, iar pentru moneda de tombac cuprat este de 5.000 de piese.

Prețurile de vânzare sunt 15.600 de lei pentru moneda de aur, 490 de lei pentru moneda de argint și 190 de lei – exclusiv TVA și inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate în toate cazurile. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic se face prin sucursalele regionale Iași, București, Cluj, Constanța, Dolj și Timiș ale BNR.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri