– copilul nu fusese vaccinat, mama refuzând acest lucru în scris la medicul de familie – la nivelul comunei se derulează în prezent o amplă campanie de vaccinare împotriva rujeolei

Copilul de zece luni a ajuns la Spitalul Judeţean Bacău, săptămâna trecută, în stare foarte gravă. A primit diagnosticul de rujeolă cu complicaţii severe şi a fost nevoie de izolarea sa în Secţia ATI Pediatrie, până ce i s-a găsit un loc la un spital din Iaşi, iar după câteva ore a fost transferat acolo cu un elicopter.

Din păcate, cu toate eforturile depuse de medici, fetiţa nu a supravieţuit, iar Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău a fost anunţată ieri că a decedat. „Direcţia de Sănătate Publică Iaşi ne-a informat, astăzi (n.r. – ieri, 26.02.2018), de decesul copilului transferat în data de 21.02.2018 la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

Decesul s-a produs în data de 23 februarie în contextul complicaţiilor rujeolei şi anume: bronho-pneumonie, insuficienţă respiratorie acută şi distrofie gradul II”, ne-a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Bacău.

Fetiţa nu fusese vaccinată împotriva rujeolei, după ce mama a refuzat acest lucru în scris la medicul de familie. Ea mai are o fată de 10 ani, care este internată în continuare în spital tot cu rujeolă.

Dar, de săptămâna trecută, după ce acest bebeluş de zece luni a ajuns în stare critică la spital, în comuna Valea Seacă a fost demarată o amplă campanie de vaccinare a copiilor eligibili, dar care nu fuseseră imunizaţi. Speriaţi probabil de acest caz, se pare că părinţii au înţeles în cele din urmă că nu este de joacă şi că mai bine îi vaccinează pe cei mici.

„Mediatorul sanitar, împreună cu ceilalţi consilieri de etnie romă şi cu un poliţist local tot de etnie romă au mers în comunitate, din casă în casă, au discutat cu părinţii şi i-au convins să vină cu cei mici la vaccinare. Am făcut o campanie puternică şi acum în februarie avem 82 de copii vaccinaţi, din care cred că 70 au fost în ultimele zile, după apariţia acestui caz grav, iar în ianuarie au fost vaccinaţi 26 de copii”, a declarat Ion Pravăţ, primarul comunei Valea Seacă. Şi ieri, echipele erau tot în teren, pentru a mai convinge şi alţi părinţi să se prezinte cu copiii lor la dispensar.

Reamintim că, de la începutul acestui an, la nivelul judeţului Bacău, au fost confirmate 114 cazuri de rujeolă.

Alte articole