Bătălia pentru gunoi

    Cine credeți că a vorbit cel mai mult, ieri, în ședința de consiliu local și ar fi putut să mai vorbească ore în șir dacă nu ar fi fost oprit? Dacă ați pariat pe Daniel Miclăuș, ați pierdut; el a fost lăsat pe locul doi de intervenția lui Bogdan Seto, directorul ADIS, care s-a prezentat pentru a da lămuriri în problema presantă a gunoaielor.

    Pe scurt: Depozitul regional Ecologic de la Bacău este orice, numai ecologic nu, deoarece fosta administrație nu a respectat programul și nu a selectat un operator care să gestioneze colectarea selectivă. Prima celulă a depozitului este pe cale să fie umplută, trebuie să între în funcțiune a doua celulă, pentru care s-a făcut contract cu un operator, însă Comăneștiul nu mai vrea să semneze contractul de gestiune deoarece nu-i mai convine prețul.

    Daniel Miclăuș și Bogdan Seto, doi povestitori de cursă lungă

    Fără semnătura Comăneștiului, operatorul nu poate intra în Depozitul de Gunoi, fără operator nu se poate depozita gunoiul în Celula 2 și rezultă că deșeurile menajere din tot județul nu mai pot fi colectate decât dacă vor fi transportate la o groapă de gunoi din alt județ.



    Istoria unei movile de gunoi

    Singura soluție găsită pentru rezolvarea situației a fost să fie dat afară Comăneștiul din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS), astfel încât să existe unanimitatea cerută de regulament pentru semnarea contractului de gestiune a Celulei 2. Pentru aceasta, două treimi din cei 93 de membri ai ADIS trebuie să voteze excluderea Comăneștiului. Ieri consilierilor locali li s-a solicitat să voteze acest lucru iar Bogdan Seto a fost întrebat de viceprimarul Constantin Scripăț ce se poate întâmpla dacă o unitate administrativ-teritorială nu va vota excluderea.

    Răspunsul l-am aflat după 25-30 de minute de la Bogdan Seto, care a povestit toate amănuntele problemei, de pe la Adam și Eva încoace. Însă a fost nevoie de intervențiile repetate ale viceprimarului Scripăț și ale primarului Cosmin Necula pentru a-l determina pe directorul ADIS să mai scurteze dizertația.

    Liberalii iar au refuzat să voteze

    Când se credea că totul s-a terminat și urma să se înceapă procedura de vot secret, a venit rândul consilierului Daniel Miclaus să vorbească. De fapt, dânsul a dorit să pună o întrebare. Așa că cel puțin zece dacă nu chiar 15 minute, Daniel Miclaus s-a certat cu toată lumea pe un ton ridicat pe motiv că nu a fost chemat nimeni de la Comănești să explice de ce nu vrea să semneze contractul. Când, după minute de discuții i s-a spus să pună o dată întrebarea, Miclăuș s-a declarat deranjat de întrerupere și a anunțat că grupul consilierilor liberali nu va vota proiectul deoarece nu a fost lăsat să vorbească.

    Lucru care i-a făcut unii participanți la ședință să creadă că, de fapt, asta a și urmărit consilierul liberal: să provoace o reacție care să-i dea motiv să refuze votul. Numai că, de data aceasta, consilierii PMP, prin vocea viceprimarului Constantin Scripăț, au anunțat că votează pentru excluderea Comăneștiului, ceea ce a făcut inutilă abținerea de la vot a liberalilor.

    Pentru că în ciuda scenetei jucate de liberalul Miclăuș, consilierii municipali au votat pentru excluderea orașului Comănești – cu primar liberal – din ADIS.

    Am notificat Agenția de Protecție a Mediului cu privire la estimarea noastră privind sistarea depozitării gunoiului în Depozitul de Deșeuri pentru sfârșitul lunii aprilie 2018.
    Cosmin Necula
    primarul municipiului Bacău

    Prea puțin bani pentru ONG-uri
    Liberalii s-au mai arătat nemulțumiți și de faptul că ONG-urile băcăuane vor primi, anul acesta, mult mai puțini bani față de anii anteriori: 1,5 milioane de lei față de 5,2 milioane anul trecut și 9,9 milioane în 2016. Daniel Miclăuș l-a acuzat pe primarul Bacăului că nu se preocupă îndeajuns de educația și cultura locuitorilor orașului, lucru care l-a făcut pe acesta să-i indice să se uite în buget și să vadă ce sume au fost alocate acestor capitole: “Noi nu sprijinim financiar ONG-urile iar educația și cultura nu se dezvoltă doar prin Legea 350 a finanțărilor nerambursabile”, a spus Cosmin Necula.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"