Francezii fac acum ceea ce ar fi trebuit sa faca românii acum câtiva ani: se lupta in strada pentru drepturile lor.

Miscarile sociale din Franta au ca tinta propunerile socialistilor de a modifica legislatia muncii. In mod surprinzator, propunerile guvernului socialist sunt cât se poate de dreapta iar presedintele Hollande le justifica prin necesitatea de a combate somajul care nu scade de ani de zile.

Sindicatele franceze nu accepta, insa, aceste masuri care, spun ele, ii transforma in sclavii capitalului.

PUBLICITATE

Practic, la fel cum s-a spus la vremea respectiva si in România, când a fost modificat Codul Muncii pentru a “flexibiliza” forta de munca, modificarile legislative din Franta urmaresc sa dea cât mai multe drepturi angajatorului in detrimentul angajatului.

Numai ca Franta nu este România iar francezii au o adevarata istorie a luptelor de strada. Daca la noi Codul Muncii s-a adoptat fara aproape nici o impotrivire, in hexagon situatia este cât se poate de delicata, cu confruntari zilnice intre protestari si fortele de ordine, cu blocade pe drumuri si in fata companiilor.

Sindicalistii francezi spun ca ei sunt ultimul bastion al Europei, daca se va trece de ei si noua legislatie se va adopta in Franta, nimic nu va mai sta in calea adoptarii de masuri similare in toate statele europene.

Situatia merita o discutie serioasa deoarece, dupa adoptarea masurilor de flexibilizare a muncii in România, promisiunile referitoare la scaderea somajului si la cresterea economica nu s-au materializat; cel mult salariatii pot fi concediati mult mai usor si pusi sa munceasca mai mult pe bani mai putini pentru a creste profiturile angajatorilor.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Oare comuniștii erau tâmpiți când o țineau langa cu “Internaționala comunistă” și “Proletari din toate țările, uniți-vă!” ? “Lupta de clasă” era oare numai o nebunie de-a lui Marx? NU, toți ăștia știau exact că dacă numai o țară sau două luptă pentru un anumit model social, mai devreme sau mai târziu acesta va eșua sub presiunile exterioare. Ce vreau să spun e că, în globalizarea asta, dacă Renault va considera că după ce plătește taxele vamale impuse de UE va scoate 5 Ron în plus pe mașina asamblată pe vapor de niște birmanezi, mâine își va cumpăra vapor că își permit să cumpere 100 dacă vor, lăsând câteva mii-zeci de mii de francezi fără un job. Dacă numai sindicaliștii din Franța au mai rămas pe baricade, îmi pare rău, dar știu de pe acum că lupta peste ceva timp va fi câștigată de proprietarii de capital.

LĂSAȚI UN MESAJ