Dosarul de trafic de influenta, in care au fost trimisi in judecata fostii demnitari Gabriel Berca si Mihai Banu, dar si fiul celui din urma, Lucian Banu (pentru complicitate), a avut ultimul termen, iar in câteva zile instanta se va pronunta. Gabriel Berca si Mihai Banu au stat in arest preventiv timp de trei luni, fiind trimisi in judecata in august 2015.

In rechizitoriul DNA, se precizeaza ca, în perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, Gabriel Berca, prin intermediul lui Mihai Banu, a pretins si primit, de la afaceristul Viorel Rusu, denuntator in acest dosar, suma totala de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator si presedinte al PDL Bacau, sa intervina pe lânga membri ai Guvernului în vederea alocarii unei sume de bani catre Primaria Ardeoani. Banii erau necesari pentru achitarea unor lucrari de constructii, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri.

Procurorii mai sustin ca, în aceeasi perioada si în acelasi scop, Mihai Banu a pretins si primit, în mai multe transe, de la acelasi om de afaceri, suma de 220.000 euro, atât pentru sine, cât si pentru Gabriel Berca si pentru partidul din care faceau parte. Anchetatorii au retinut ca din cei 220.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu, beneficiind de complicitatea fiului sau, Lucian Banu, 150.000 lei au fost remisi de catre omul de afaceri sub pretextul achizitionarii unui teren de la o persoana indicata de acesta.

PUBLICITATE

Asul din mâneca – imaginea sifonata a denuntatorului

La ultimul termen, atât procurorul de sedinta, cât si avocatii inculpatilor au incercat sa aduca cele mai solide argumente. Pentru instanta va fi destul de dificil, in conditiile in care mai multi martori (si chiar Mihai Banu) si-au schimbat declaratiile acuzatoare sau si le-au nuantat pentru a-i proteja intr-o oarecare masura pe cei pe care i-au incriminat initial, la Parchet. DNA a insistat ca declaratiile de la urmarirea penala sunt cele adevarate, iar avocatii, evident, au adus in aparare declaratiile din instanta.

Procurorul a cerut pedepse cu inchisoarea si confiscarea sumelor primite de inculpati, iar avocatii, direct achitarea. Asul din mâneca, de care s-au folosit aparatorii, ar fi, nu doar declaratiile schimbate ale martorilor, dar mai ales imaginea sifonata a denuntatorului. Avocatii au pus accent pe modul, cel putin imoral, in care a procedat Viorel Rusu, facând denunturi mult dupa ce a beneficiat de numeroase contracte de finantare. S-a amintit si faptul ca denuntatorul este, la rândul lui, cercetat penal si s-a cerut ca declaratiile lui, contradictorii uneori, sa fie privite cu rezerva.

Mihai Banu, prin avocatul sau, a mers pe aceeasi varianta ca la audieri – aceea ca Rusu a dat benevol bani, dar nu cu titlu de mita, ci ca sponsorizari pentru PDL. De altfel, mai multi martori au recunoscut ca Rusu era sponsorul principal al partidului. Aparatorul lui Gabriel Berca a combatut declaratia denuntatorului, sustinând ca nu exista nicio alta proba care sa confirme acuzatiile. Decizia judecatorului in acest dosar va fi anuntata pe 11 mai.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ