Vi-l mai amintiți pe Nouriel Roubini? Cel care a semnalat stafia neagră a recesiunii, a crizei economico-financiare care a apărut în toamna anului 2008 și care ne-a speriat preț de vreo cinci ani, dacă nu și mai mult.

Roubini, economistul american și profesorul universitar al Școlii de Afaceri Stern a Universității din New York, cel care a prezis Criza economică mondială din 2007-2010 încă din anul 2005.

Când scriu aceste rânduri am lângă mine cartea lui Roubini: „Economia crizelor”, subintitulată „Curs-fulger despre viitorul finanțelor”. O țin ca pe Biblie, pentru că o stafie ca aceea din 2008 pare să fâlfâie din nou.

Cunoscuta publicație Washington Post scrie că nu mai puțin de nouă țări mari sunt deja în recesiune economică sau în pragul ei. Iar SUA este pe buza prăpastiei. Săptămâna trecută, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 3% după ce China a raportat cele mai slabe rezultate privind producția industrială din ultimii 17 ani, iar Germania a anunțat că a înregistrat o scădere economică în al doilea trimestru al acestui an. Iar Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 7% în ultimele trei săptămâni și a produs temeri privind o eventuală recesiune în Statele Unite.

Ar avea acestea vreo legătură cu România? Cifrele cele mai recente de la noi arată o încetinire a economiei. Iar economia noastră este dependentă de economia europeană și, parțial, de cea a Germaniei. Scad primele două, scade și economia de la noi.

Roubini nu a mai făcut acum o nouă prezicere. Nu o fi el Mafalda, însă parcă prea bine le-a zis acum peste zece ani. Iar la noi o nenorocire se simte imediat, cum se aude și când în Occident cade pe gresie o nevinovată linguriță de la cafea, darmite o economie.

Culmea, la radio o aud acum pe Viorica Dăncilă care spune cât de mult crește economia României!