– doi vicepresedinti si doi directori ai Bank Leumi România sunt judecati in Bacau intr-un dosar de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata – si Bank Leumi, ca persoana juridica, a fost trimisa in judecata – cei patru, in calitate de presedinte, respectiv membri ai Comitetului de credite al centralei Bank Leumi România ar fi dispus, in mod abuziv, blocarea unor sume de bani existente in contul unui bacauan, cauzând o paguba de peste un milion de euro

Manfred R., senior vicepresedinte executiv si presedinte al Comitetului de credite al centralei Bank Leumi, Ion P., vicepresedinte executiv, Laurentiu Gabriel M., director general, Nina N., director de insolventa – membri in Comitetul de credite, au fost trimisi in judecata de catre DNA – Serviciul Teritorial Bacau, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata si participatie improprie la acces, fara drept, la un sistem informatic.

Ancheta a pornit la sfârsitul lui 2007, când un bacauan a facut plângere penala impotriva functionarilor bancii. Ionut-Adrian P. a reclamat atunci ca, prin operatiuni nelegale si abuzive si fara acordul sau, i-au fost blocate si stornate (operatiune similara anularii), din doua conturi bancare, sumele de 1.182.476 euro si 970.460 lei.

PUBLICITATE

Sumele proveneau dintr-o facilitate de credit acordata de banca SC Siraj AD Impex, credit folosit pentru plata unui teren din intravilanul municipiului Bacau scos la vânzare de pagubit. In noiembrie 2006, Ionut-Adrian P. a vândut SC Nadin Conf SRL Vaslui, reprezentanta de un om de afaceri sirian, un teren in suprafata de 27.481 mp, situat in strada Tazlaului.

Valoarea contractului a fost stabilita la suma de 1.620.798 euro, respectiv 60 euro/mp. Conform clauzelor contractuale, cumparatorul a achitat suma de 150.000 euro drept avans, urmând ca diferenta sa o achite pâna in ianuarie 2007.

Banii au fost blocati pe motiv de insolventa

In paralel, SC Siraj AD Impex, reprezentata de acelasi afacerist sirian, a cerut sucursalei din Iasi a Bank Leumi acordarea unui credit ipotecar in valoare de 2.800.000 euro pentru achizitionarea a 64.432,99 mp de teren intravilan situat in strada Tazlaului de la trei proprietari din Bacau, persoane fizice, printre care si pagubitul.

Banca a analizat cererea de credit, iar in februarie 2007 se incheie intre firma sirianului si Bank Leumi contractul de credit ipotecar pentru investitii imobiliare. Dupa doua zile, SC Nadin Conf vinde SC Siraj suprafata de teren cumparata. Sucursala Iasi a Bank Leumi a acceptat contractul de vânzare-cumparare, a considerat ca SC Siraj a indeplinit toate conditiile si, ca atare, i-a pus la dispozitie facilitatea de credit in suma de 2,8 milioane euro.

Din creditul primit, SC Siraj a platit terenurile vândute de doi proprietari din Bacau, iar, din fonduri proprii, doar o parte din suma datorata lui Ionut-Adrian P., circa 970.000 lei. Prin ordin de plata, in contul in valuta al lui Ionut a fost virata suma de 1.182.476 euro, provenita din facilitatea de credit.

Dupa virarea banilor, Sucursala Iasi a propus Directiei Credite si Directiei juridice din cadrul centralei bancii stornarea platilor efectuate de SC Siraj si blocarea sumelor, motivat de faptul ca impotriva SC Nadin Conf era deschisa procedura insolventei la momentul incheierii contractului de vânzare-cumparare pentru terenuri. Banca a considerat ca a fost indusa in eroare de catre SC Siraj prin furnizarea unor informatii false si ascunderea cu rea-credinta a procedurii insolventei impotriva Nadin Conf.

Banca s-a speriat, dar a uitat sa faca plângere penala

Conducerea bancii a considerat ca aceste tranzactii sunt suspecte si ca la mijloc ar fi o tentativa de frauda si intentia de a prejudicia banca. Prin urmare, Comitetul de credite al centralei, format din cei patru inculpati, a hotarât blocarea de catre sucursala Bacau a bancii a sumelor existente in conturile celor trei persoane fizice, virate din facilitatea de credit si stornarea platilor ordonate de SC Siraj.

Când si-a dat seama ca banii primiti au disparut din cont, Ionut P. a facut sesizare la BNR. Actiunea de inspectie dispusa de BNR la Bank Leumi a confirmat ca membrii Comitetului de credite al bancii si-au depasit competentele si ca banca nu avea dreptul sa anuleze facilitatea de credit. De asemenea, s-a constatat ca Bank Leumi nu a sesizat organele de cercetare penala cu privire la declaratiile false si suspiciunea de fraudare a bancii.

Despagubirile cerute depasesc paguba

Blocajul cauzat de banca a facut ca toata situatia sa revina la starea initiala, mai putin daunele materiale si morale suportate de pagubiti. Cu atât mai mult cu cât suspiciunea bancii nu s-a confirmat. Procedura insolventei deschisa impotriva SC Nadin a fost anulata in instanta, iar in cazul sirianului s-a dispus neinceperea urmaririi penale.

Ionut P. a restituit 135.000 euro din avansul primit pe teren, mai putin suma de 15.000 euro pe care si-a oprit-o drept despagubire.

La rândul lor, SC SIRAJ si SC Nadin au recunoscut dreptul de proprietate al lui Ionut asupra terenului. Cu toate acestea, Ionut-Adrian P. cere inculpatilor, in instanta, despagubiri de 815.000 euro, suma in care sunt incluse avansul pe care a fost nevoit sa-l returneze, diferenta dintre pretul pe care l-a obtinut pe teren in 2006 si pretul actual, dar si daune morale. SC Siraj cere inculpatilor despagubiri de peste 3 milioane euro si 168.333 lei.

“Inculpatii au procedat abuziv la stornarea platii efectuate in contul partii civile P. Ionut-Adrian. Astfel, suma de bani a fost debitata din contul partii vatamate si a reintrat in patrimoniul bancii in mod ilegal”
– extras din rechizitoriu

Cei patru inculpati au sustinut ca nu sunt vinovati si ca au actionat potrivit atributiilor si raspunderilor pe care le aveau fata de banca, fara a depasi cadrul legal. In apararea lor, reprezentantii bancii au spus ca au luat aceasta decizie pentru ca au crezut ca omul de afaceri sirian, in complicitate cu pagubitul si notarul care a autentificat contractele de vânzare – cumparare, a intentionat sa fraudeze banca.

Laurentiu Gabriel M., director general, a explicat ca nu a facut plângere penala impotriva sirianului pentru ca a fost avertizat de juristi ca, in cazul in care o astfel de plângere nu se confirma, ar putea fi acuzat de denunt calomnios.

“Incheierea unei tranzactii intre partea vatamata si martorul A.D.A. prin care partile au convenit repunerea in situatia anterioara (partea civila redevenea proprietarul terenului, iar Nadin Conf primea inapoi avansul), desi este favorabila invinuitilor in ceea ce priveste latura civila a cauzei (recuperarea pagubei), nu are nicio relevanta asupra raspunderii penale pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu.”
– extras din rechizitoriu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ