Deși municipalitatea susține că a asigurat sume record pentru bursele elevilor, apar tot mai multe semnale că banii alocați nu ajung pentru toți elevii care le-ar merita. Conform legii, toți elevii cu medii de la 8.50 în sus ar trebui să primească burse, însă, din cauza sumelor insuficiente, în multe cazuri bursele se opresc cu peste un punct mai sus.

Senatorul Cristina Breahnă-Pravăț a luat poziție față de această stare de fapt, acuzând conducerea Primăriei că refuză să găsească soluții pentru plata integrală a burselor școlare către elevii din municipiul Bacău.

„De cât tupeu și de câtă ipocrizie puteți da dovadă, domnule primar, să fi participat la festivitățile de deschidere a anului școlar, săptămâna trecută, când știați că nu aveați de gând să faceți nimic pentru a deconta în totalitate aceste drepturi fundamentale ale elevilor?”, se întreabă senatorul. Cristina Breahnă-Pravăț spune că administrației i-a păsat mai mult de nteresele clientelei de partid, care va urma să organizeze spectacolele finanțate prin hotărârea de rectificare inițiată imediat după începutul anului școlar, hotărâre care anulează primele drepturi financiare ce urmau să fie acordate nou-născuților din Bacău.

„De cât tupeu sau de câtă neștiință puteți da dovadă, domnilor consilieri PNL, USR, PMP și ProRomania, încât să fi girat, luni -20.09.2021, cu votul dumneavoastră, hotărârea privind rectificarea bugetului municipiului Bacău, prin care s-au alocat aproximativ 325.000 euro (1.600.000 lei) organizării unor evenimente cu ocazia sărbătorilor de iarnă și a unor bâlciuri intitulate în spirit occidental, când știați că organismele de conducere ale școlilor și liceelor din municipiul nostru trebuie să emită hotărâri nelegale, care vizează neacordarea burselor beneficiarilor/elevilor eligibili conform normelor in vigoare, motivând acest fapt prin lipsa fondurilor!”, a mai spus senatorul Cristina Breahnă-Pravăț.

Aceasta a calculat că, din banii alocați pentru Oktoberfest și Anul Nou s-ar fi plătit 16.000 de burse școlare lunare de merit, sau aproximativ 13.000 de burse școlare lunare de studiu.

„Legea trebuie respectată!”

Viceprimarul Cristian Ghingheș, care a susținut, constant, respectarea prevederilor legale în ceea ce privește bursele elevilor, spune că legislația trebuie respectată. „Legea Educației, criteriile din Ordinul Ministrului și în cele din urmă hotărârea Consiliului Local trebuie respectate până la capăt.

I-am tot transmis primarului să prevadă în buget suma necesară acordării tuturor burselor la cuantumurile stabilite, nicidecum să îi pună pe directori în postura de a încălca HCL și legile în vigoare”, a declarat Cristian Ghingheș pentru Deșteptarea.

„Criteriile de departajare instituie la nivelul unităților școlare sunt ilegale, iar directorii trebuie să solicite fonduri pentru acordarea burselor către toți elevii care au acest drept.

Dacă primarul nu va înțelege acest lucru, elevii și părinții urmează să acționeze municipalitatea în judecată, iar eu îi voi susține în aceste demersuri, așa cum am făcut încă de la începutul anului”, a mai declarat acesta.PUBLICITATE