Fermieri bacauani care, in perioada ianuarie-august 2014, au suferit pierderi in urma vremii nefavorabile vor fi compensati cu ajutoare de minimis. Masura este prevazuta in HG 865/2014 si se va aplica intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, respectiv plantatiile pomicole, viticole, constatate de catre comisiile de specialisti constituite prin ordin al prefectului.

„La nivelul judetului, avem circa 1.000 de hectare raportate, dar efectele nu au fost cele scontate. Sunt realmente afectate doar niste livezi din Itesti, Beresti-Bistrita si câteva suprafete cultivate cu cereale in zonele Saucesti si Racaciuni”, a precizat Ghita Burlui, directorul Directiei Agricole Bacau. In total, 12 fermieri din judet ar avea dreptul sa solicite aceste ajutoare.

Cert este ca diminuarile de recolta de care se plâng multi agricultori nu intra in categoria pierderilor determinate de fenomenele hidrometeorologice, intrucât acestea au fost cauzate, potrivit specialistilor, de ploile abundente cu efecte directe asupra procesului fiziologic al plantelor. Pâna pe data de 7 noiembrie, trebuiau facute demersurile la primariile in raza carora sunt situate terenurile agricole calamitate, urmând ca, de ieri, sa inceapa a ajunge dosarele la Directia Agricola Bacau.

PUBLICITATE

Ajutoarele de minimis vor ajunge la beneficiari incepând de luna aceasta si pâna la 31 decembrie si va consta intr-o subventie de aproximativ 270 euro/exploatatie, respectiv echivalentul în lei a 1.180 lei/exploatatie pentru cei care detin între 0,30 ha si 5 ha, inclusiv, si de aproximativ 192 euro/exploatatie, respectiv echivalentul în lei a 845 lei/exploatatie pentru cele din categoria 5,1 ha – 20 ha, inclusiv. Printre beneficiari acestui ajutor se vor numara si producatorii de culturi ecologice si apicultorii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ