Decizia Curtii Europene de Justitie de a permite folosirea banilor depunatorilor pentru a salva bancile in pericol nu face decât sa formalizeze o situatie care era de multa vreme cunoscuta: bancile sunt mai presus de legile nationale, de bunul simt si nu raspund in fata nimanui.

Sa nu uitam ca actuala criza economica a fost pornita in 2008 de speculatiile bancilor care au aruncat in joc bani care nu le apartineau si i-au pierdut astfel incât, pentru a fi salvate de la faliment, statele au trebuit sa le ajute cu bani. Din SUA pâna in Europa, sistemul bancar capitalist a inghitit miliarde de dolari pompati de guverne de dreapta care nu au avut nici o jena sa aplice masurile de stânga.

Revenind la situatia cu decizia Curtii Europene de Justitie, decizia a venit dupa ce mai multe banci italiene au inceput sa intâmpine dificultati iar Guvernul a inceput sa caute solutii pentru a le salva. Autoritatile europene, mai ales cele germane, se impotrivesc unui sprijin al statului in aceasta problema. Prin urmare, bancile ar putea confisca banii deponentilor pentru a-si acoperi pierderile. Decizia, insa, ar provoca nemultumirea deponentilor, mai ales ca in toamna, in Italia este programat un referendum cu privire la revizuirea Constitutiei.

PUBLICITATE

Premierul italian se codeste, asadar, sa puna in practica decizia Curtii de Justitie pentru ca si-ar ridica impotriva alegatorii. Cum nici ajutor de stat nu poate oferi bancilor, din cauza prevederilor europene, la Roma incepe sa se vorbeasca de o iesire a Italiei din UE. Dar asta e deja, alt joc. Cert este ca, din acest moment, nu mai exista nici un mecanism de control al bancilor europene.

Nu ca pâna acum ar fi fost cine stie ce legislatie, dar macar frica de faliment le mai potolea si le mai impiedica, uneori, sa se arunce in speculatii prea hazardate sau in acordarea de credite neperformante.

Acum, insa, bancile pot sa faca orice pentru ca vor putea sa bage mâna in depozitele clientilor ca sa-si acopere pierderile.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. POLITICA BANCARA –HOTIE ORDINARA
    In luna august 2015 am depus la Raifeissen-Bank intr–un depozit bancar suma de 10.000 de euro. Stiam totusi ceva , dar nu in detaliu , modul in care pot cere la termenul scadent restituirea banilor .
    Am mers la banca in zilele trecute sa anunt faptul ca la expirarea termenului doresc lichidarea depozitului.Si acum surpriza ; HOTIE LEGALA ORDINARA –voi primi dobanda pentru un an de zile 15 euro iar comisionul de retragere este in valoare de 50 euro, ceea ce inseamna ca daca doresc sa primesc inapoi aceeasi suma trebuie sa astept 3 ani si ceva .Ma intreb ,eu naivul tepuit ; cei 10000 de euroi dati imprumut de catre banca unui nevoias timp de 3 ani ,ce profit aducea bancii ?Asa ca : aviz amatorilor!

LĂSAȚI UN MESAJ