16 aprilie 2024
ActualitateBacovia -140: „Toamna bacoviană'', ediția a 50-a, a debutat în Bacău

Bacovia -140: „Toamna bacoviană”, ediția a 50-a, a debutat în Bacău

Se împlinesc, pe 17 septembrie, 140 de ani de la nașterea marelui poet simbolist George Bacovia, născut aici, în Bacău. Despre poetul, opera și viața lui s-au scris tomuri întregi, în timpul vieții, dar, mai ales, după moartea fizică a acestuia. Sunt biografii, referințe critice, volume cu opera celui a cărui nume este legat de poezia simbolistică, cu influențe franceze, însă cartea/cărțile de căpătâi, care rămân referințe în literatura română sunt cele trei volume „Dosarul Bacovia”, scrise și publicate de criticul și istoricul băcăuan Constantin Călin: viața, opera și receptarea critică.

Prima și cea mai importanși manifestare culturală, spirituală, de cunoaștere și receptare a operei lui George Bacovia a avut loc, în Bacău, în anul 1971, atunci când s-a produs, după unele informații venite din partea celor care au trăit acele vremuri, o relaxare a cenzurii, o deschidere spre recunoaștere a valorilor din literatura românerască. De atunci, în fiecare an, sub diferite denumiri, Colocviile Bacovia, Toamna bacoviană, Bacău Fest etc., în organizarea diferitelor instituții de cultură și administrative din județul Bacău, se organizează multiple și diverse activități de omagiere și receptarea poetului George Bacovia. Trebuie menționate aplitudinea și diversitatea acțiunilor Revistei ATENEU, ale Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor, cele ale Bibliotecii Județene, Centrului de Cultură „George Apostu”, Teatrului Municipal „Bacovia” sau ale Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, mediului universitar și școlar.

Și în acest an, 2021, când se împlinesc 140 de ani de la nașterea poetului, joi, 16 septembrie, la Casa Memorială a Poetului, au debutat manifestările unei ediții speciale ale „Toamnei bacoviene, organizată de Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, sub egida Consiliului Județean Bacău, în colaborare cu Teatrul Municipal, Filarmonica „Mihail Jora”, Inspectoratul Școlar Județean, scriitori independeți, edituri și sponori generoși.



De la ora 15.00, în frumoasa grădină a Casei Memoriale „George Bacovia”, într-o toamnă (ne)bacoviană, a avut loc un Te Deum, în memoria poetului, cu participarea preotului și omului de cultură Cornel Paiu, din Roman, după care a urmat un recital de muzică și poezie, susținut de cunoscutul și îndrăgitul solist Florin Țuțuianu, cât și de poeți, membri ai Filialei Bacău a USR, care au citit din creațiile proprii, poezii dedicate lui Bacovia sau inspirate din lirica bacovină. Amfitrioni și moderatori au fost Dumitru Brăneanu, președinte al Filialei Bacău a USR și Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu, o colaborare care s-a dovedit fructuoasă și benefică actului cultural. Au citit, printre alții, Andei Petruș, Mircea Jurebie, Alexandru Dumitru, Emilian Marcu etc.

A urmat un recital extraordinar, din lirica bacoviană, susținut de actorul Valentin Braniște, de la Teatrul Municipal „Bacovia. Deschiderea spre universalitate a lui Bacovia a fost marcată de lansarea volumului „Charles Baudelaire după 150 de ani”, de prof. Grigore Codrescu, carte prezentată publicului de scriitorii Culiță Ion Ușurelu, Andrei Petruș și criticul Petre Isachi. Asupra acestui volum și a altor manifestări, vom reveni pe larg în edițiile tipărite ale cotidianului Deșteptarea.

Premiile Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, pe anul 2020

Gheorghe Iorga, Premiul pentru Critica
Viorel Savin, Premiul OPERA OMNIA
Expozitia Bacovia portret, Dionis Puscuta

Așteptate cu interes și curiozitate, tot în seara de joi, au fost acordate și premiile Filialei Bacău a USR, pe anul 2020. Juriul, al cărui președinte a fost scriitorul și criticul literar Lucian Ștrochi (din juriu au mai făcut parte criticul Petre Isachi, scriitorii Dan Perșa și Dan Iacob), a acordat următoarele prtemii:

Premiul pentru Debut: Mihnea Cătălin Ivancea, pentru volumul de povestiri „Drumul către tinerețe”.

Premiul pentru Poezie: Paul Blaj – „Opera poetică”.

Premiul pentru Proză: Gheorghe Mocanu – Trilogia „Din umbra munților.

Premiul pentru Critică și Eseu: Gheorghe Iorga – pentru volumul „Despre ce vorbește Lucrețiu când vorbește despre plăcere”.

Premiul OPERA OMNIA, pentru întreaga activitate literară, de dramaturg, prozator și poet – Viorel Savin. Laudațio a aparținut criticului literar Petre Isachi.

Tot în această seară, din motive obiective, a fost înmânat și un premiu special (celelalte vor fi acordate vineri, la Sala Ateneu), Premiul „Sergiu Adam, scriitorului Dan Gabriel Arvătescu.

Premiile au fost însoțite de plachete și o sumă (modestă, au spus organizatorii) de bani.

A urmat ultimul moment al primei zile din Toamna Bcoviană, ediția a 50-a, patronat de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, deschiderea și vizitarea expoziției de pictură „ Bacovia portret”, din una din sălile Casei Memoriale „George Bacovia”. Sunt 10 portrete, creație a artistului plastic Dionis Pușcuță, membru al Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici, din care transpar starea, spiritul și sufletul Poetului Bacovia, o realizare de excepție a unui tânăr artist, care a impresionat și impresionează cu fiecare expoziție deschisă în Bacău și în alte orașe ale țării. Expoziție rămâne deschisă o perioadă mai lungă de timp.

A doua zi a Toamnei bacoviene

Programul de vineri, 17 septembrie, începe la ora 10.00, în Sala de festivități a Consiliului Județean, continuă la Muzeul de Artă, cu deschiderea expoziției de fotografie, a artistului Ovidiu Ungureanu, de la ora 14.00, Colocviul „BACOVIA, TALENT SAU GENIU” – Sala ATENEU, ora 16.00 – Galeriile ALFA, vernisajul expoziției de caricatură, grafică și pictură BACOVIA – portret, curator Victor Eugen Mihai, ora 17.15, Sala ATENEU – Momemnt dramatic „George are o…agată”, cu Eliza Noemi Judeu, Ștefan Hagimă, scenariul și regia Cecilia Moldovan.

De la ora 18.00, Decernarea Premiilor „George Bacovia” – Sala ATENEU.

Gheorghe Bălțătescu

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri