Județul Bacău va avea o nouă stație în Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA). Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a semnat, marți, 13 octombrie, cu ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, un contract în valoare de 81 de milioane de lei pentru extinderea rețelei naționale cu alte 17 stații de monitorizare, una și în județul Bacău. Din această sumă, 74 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile, preluați prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Suma va acoperi și realizarea unui sistem de prognoză a calității aerului, care va putea fi consultat în fiecare zi de populație. „Exact cum astăzi avem o prognoză meteo – a precizat Costel Alexe -, vom avea și una privind calitatea aerului. Prognoza va furniza informații cu privire la nivelul poluanților în aer pentru următoarele 24 ori 48 sau 72 de ore, oriunde în țară. Asta înseamnă că oricine va ști, de exemplu, de luni, cum va fi calitatea aerului marți sau miercuri și astfel vom reuși să previzionăm multe din problemele de mediu privind calitatea aerului pe care le-am avut în acest an de mandat. Sistemul va avea nevoie de două instrumente pentru a deveni realitate: prognoza meteo, care include modelarea deplasării curenților de aer și, evident, o bază unică națională de emisii de poluanți, pe care o realizăm și o finanțăm tot prin acest contract de finanțare”.

Operaționalizarea și implementarea proiectului va avea loc până în anul 2023, însă în următorii trei ani va exista un sistem-pilot instalat în trei orașe, unul fiind in zona Moldova (Iași).

Această bază națională va avea date privind cantitatea de emisii din fiecare oraș în funcție de activitatea economică de acolo, de dezvoltarea rezidențială, amploarea traficului, energia consumată, precum și de activitățile agricole. Prognoza națională privind calitatea aerului pentru fiecare oraș în parte va rezulta din suprapunerea bazei de date naționale de emisii cu datele la zi privind evoluția vremii și a curenților de aer. Astfel, aceasta va arăta zilnic zonele în care există probabilitatea de creștere a concentrațiilor de poluanți pe o anumită arteră sau într-un anumit cartier.PUBLICITATE