Municipiul Bacau ocupa, ca si anul trecut, locul al 14-lea in „Topul Forbes 40 cele mai bune orase pentru afaceri – editia 2016”. Topul a fost facut public recent si a ajuns la a patra editie. Inaintea Bacaului, din Regiunea Nord-Est in acest top mai figureaza orasele Iasi (locul al 10-lea) si Suceava (locul al 13-lea), iar orasele Piatra Neamt, Botosani si Vaslui sunt pe locurile 34 si 36, respectiv 40.

Organizatorii topului precizeaza ca au analizat resedintele de judet, polii de business din fiecare unitate administrativa, ca au luat în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe judet, PIB-ul pe cap de locuitor, societatile comerciale cu capital strain, câstigul salarial, somajul, numarul întreprinderilor active, infrastructura rutiera, infrastructura feroviara, stocul de locuinte, unitatile de învatamânt), dar si situatia creata de problemele cu legea pe care le au unii primari.
In cazul Bacaului s-a constatat ca cele mai bogate companii din Moldova (conform topului Forbes 500) au sediul în judetul nostru, cifra cumulata a companiilor fiind de 9 miliarde de lei (60% din totalul cifrei de afaceri cumulate în regiunea Moldova).

Primele opt firme aflate în top 10 din Bacau au actionariat român, in industria alimentara (Agricola International si Salbac) sau in industria chimica (Chimcomplex Borzesti). „Cu toate acestea – scriu organizatorii topului -, industria, cu toate ramurile sale, are o pondere mica, serviciile si comertul reprezentând 60% din economia locala. În ultimii ani, Bacaul se gaseste pe harta oraselor cu o economie puternica si datorita fratilor Paval, cei mai bogati oameni din Moldova, care controleaza Dedeman, cel mai mare lant de retail cu materiale de constructii”.

Clasamentul arata clar cât de mari sunt discrepantele economice intre principalele orase din România.
Cel mai bun oras pentru afaceri este, potrivit aceluiasi top, Timisoara – unde principalele domenii economice sunt productia de componente auto si industria IT. Pe locul al doilea se situeaza Cluj Napoca, in timp ce capitala, Bucuresti, a picat pe locul al treilea in top.

„Totul este legat de programele municipiului Bacau si de sustinerea financiara pe care au avut-o aceste programe. Niciun oras nu se poate dezvolta numai din resurse proprii. Este foarte clar ca exista municipii care au beneficiat de alocari importante de la bugetul central pentru proiectele pe care le-au promovat. Dezvoltarea economica depinde in mod direct de resurse. Nu ai sustinere financiara prin legea bugetului de stat, atunci nu te poti dezvolta. Numai din resurse proprii nu se pot face investitii.”
Constantin Avram, deputat, presedintele ALDE Bacau

„Acest top imi arata ca in Bacau nu s-a mai intâmplat nimic din punct de vedere al dezvoltarii economice, asta si din cauza ca, din perspectiva infrastructurii, legatura cu Transilvania aproape nu exista. Moldova este izolata si se mentine izolata in strategiile Guvernului. Daca ne uitam in acest clasament vedem ca cele mai dezvoltate orase se afla in Transilvania. De ce? Pentru ca investitiile in infrastructura rutiera si aeriana au fost orientate spre aceasta zona, legatura cu Occidentul fiind mult mai facila. Prin urmare, companiile din UE isi orienteaza investitiile spre Transilvania. Municipiul Iasi sta mai bine datorita faptului ca e un centru universitar important si dispune de forta de munca calificata, spre deosebire de Bacau. E bine de retinut acest aspect: toata forta de munca calificata din Bacau si din jurul Bacaului a migrat in Occident.”
Ionel Floroiu, PSD, vicepresedintele CJ Bacau

„Este lesne de inteles de ce orasele din Vest sunt mai atractive, sunt aproape de granita si au cai de acces. Daca noi am avea o legatura cu Vestul, o autostrada, am urca in top 10, sunt convins. Intre timp insa, trebuie sa profitam de ceea ce avem si sa redevenim un nod comercial al regiunii. Trebuie sa incurajam investitorii prin facilitati fiscale, sa oferim forta de munca calificata si cai de acces.”
Dragos Luchian, senator PNL

În perioada 1991-2013, în judetul Bacau au investit 1.709 de societati cu participare straina la capital, care au subscris un capital social de aproape 687 de milioane de euro. La capitolul export, dupa datele la noua luni 2015, judetul Bacau se situeaza pe locul al doilea, dupa Iasi, cu 353 milioane euro. Am exportat materii textile si derivate din acestea, produse din lemn- exclusiv mobilier, mijloace si materiale transport, dispozitive mecanice, echipamente electrice si produse ale industriei chimice.

Bacauanii vor avea in 2016 cea mai mica crestere salariala din Moldova

Bacauanii vor avea anul acesta cea mai redusa crestere salariala medie neta dintre toti moldovenii. Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza arata ca economia judetului nu ne impinge spre prosperitate, ci ne va aduce un plus la leafa de numai 47 de lei, fata de anul 2015. Mai exact, daca anul trecut, salariul mediu net a fost de 1412 lei, in 2016 va urca la numai 1459 lei. Iesenii o duc mai bine decât bacauanii si, de la un salariu mediu net in 2015 de 1609 lei, vor urca anul acesta la 1667 lei. Locul al treilea in Regiunea Nord-Est este al sucevenilor, care vor avea anul acesta salarii medii nete de 1371 lei, fata de 1328 lei anul trecut.

Si in privinta produsului intern brut pe cap de locuitor, clasamentul este acelasi: Iasi, Bacau, Suceava. Iesenii sunt cei mai avuti, adica 6.376 euro pe cap de locuitor (6.024 euro in 2015). Cu mult mai putin ii urmeaza bacauanii, 5.535 euro pe cap de locuitor (5.235 euro in 2015) si sucevenii (4.661 euro in 2016, fata de 4.413 euro in 2015).

Mai prost chiar si decât sucevenii se pare ca vom sta la somaj anul acesta, la fel cum s-a intâmplat si anul trecut, chiar daca numarul somerilor este in scadere. Mai exact, Comisia Nationala de Prognoza spune ca in Bacau somajul va fi anul acesta de circa 5,9%, in Iasi va fi de 4,5%, iar in Suceava, de 5%.

Petru Done
Ovidiu Pauliuc
Silvia Patrascanu


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Economia bacaului este admirabila e sublima dar lipseste cu desavarsire. In alte localitati primarii au inteles ca daca aduc investitori vor avea bani la buget dar si populatia va avea locuri de munca si tinerii nu vor mai pleca din tara si deci nu se va depopula. Nici un mare investitor(cu 300 locuri de munca) nu a venit la noi in Bacau. In orasul Roman primarul a creat infrastructura necesara investitorilor straini ca TRW (fabrica airbag-uri) ce a constat in drumuri de acces , canalizare, alimentare cu energie. Acest investitor a creat 400 locuri de munca cu tinta de a ajunge la 1000 de angajati. S-a ajuns ca din Bacau acum oamenii sa faca naveta pt a munci la diverese fabrici in orasul Roman. Nu mai prezentam cazul municipiluli Iasi care este net superior, unde doar fabrica LEAR Corporation are 1000 de angajati. USL-ul din Bacau (PSD+PNL) a cautat doar bunastarea lor si nu a bacauanilor.

  2. Cand citesti declaratiile lui Dragos Luchian versus Constantin Avram , intelegi multe : primul este realist , constientizeaza cauzele reale si ofera solutii , al doilea , la fel ca Hrebenciuc , arata cu degetul , da vina pe altii , crede , la fel ca Hrebenciuc , ca totul se rezuma la tras sfori prin Bucuresti.La fel ca Hrebenciuc , Avram doar asta a facut prin Bucuresti.A incercat sa traga sfori.Doar pentru propriul interes.Mai lasa-ne Mosule , esti penibil !

  3. Parlamentarii de Bacau ce au facut pt acest oras? In afara de declaratiile sforaitoare si pline de ifose de targoveti, ce plus-valoare au adus judetului/orasului? si acum vor pe la Primarie/Consilii locale sau judetene ca sa-si umfle iar buzunarele, ca de… au aparut modele noi de Mercedes si Audi pe piata si tre sa-si schimbe si ei masina , nu?
    Lumea politica locala in afara de vizite pe la DNA/Parchet cu ce se mai lauda?
    Orasele din Bacau arata ca in ’45 dupa razboi, servicii publice scumpe si mizere, dar cu publicitate cat incape prin massmedia locala…
    “Unde esti tu Tepes, Doamne…”

  4. Trebuie, trebuie, trebuie!!! Alooo…Luchian – bilute moi, da pana acum nu a trebuit?!! Mangleala din asta nu mai inghite nimeni in orasul asta. Mai bine n-ai mai iesi din blocu’ lu matale…mai bine mai profita de el cat mai poti!

LĂSAȚI UN MESAJ