Circa 2.500 de persoane s-au adunat miercuri seara in fata Prefecturii Bacau, la cel mai mare protest din ultimii ani.

Imediat dupa ora 19.00, protestatarii au blocat Calea Marasesti. De la eveniment nu au lipsit nici lumânarile aprinse in memoria celor 32 de tineri care nu mai sunt printre noi, dar nici rugile pentru vindecarea celor inca internati in spitalele din Bucuresti.

Manifestatia din Bacau s-a desfasurat concomitent cu alte actiuni de acelasi gen din intreaga tara.

„Ma revolta aceasta atitudine de sfidare la adresa noastra, a tuturor. Vrem o schimbare”, ne-a spus Iuliana Cernat, una dintre participantele la marsul de protest.

„Nu trebuia sa moara niste tineri, ca sa facem ceva pentru tara noastra”, a adaugat si Radu F. Desi protestul a fost in mare parte pasnic, organizatorii au fost depasiti de evenimente. Discursurile lor au fost intrerupte de persoane din public, care au canalizat scandarile.

S-a strigat impotriva lui Stavarache, impotriva lui Benea, s-a cerut demisia Parlamentului si alegeri anticipate sau chiar desfiintarea Parlamentului si guvernarea prin intermediul ANAF, care a fost somat sa confiste averile coruptilor.

Cu mare greutate, organizatorii au convins multimea sa nu plece in mars catre casa primarului sau a presedintelui CJ, dupa cum insistau câtiva protestatari din primele rânduri.

S-a cântat “Desteapta-te române!”, chiar daca lumea nu prea si-a amintit versurile, dar si “Treceti, batalioane române, Carpatii”, s-a strigat “Hotii”, “Jos Parlamentul” sau “Bucuresti, nu uita/Bacaul e de partea ta!” Printre manifestanti s-au ivit si figuri politice controversate, cum ar fi Ion Vasile (cunoscut drept “Gringo”) sau Ion Mâcâiala, fost membru PDL, actualmente, PMP, care a incercat sa ia cuvântul, dar nu a reusit.

Impresia generala lasata de miting a fost ca, de fapt, au fot mai multe mitinguri in acelasi timp. Daca in fata se scanda intr-un fel, pe laterale scandarile erau altele iar in spate, in strada, lumea doar privea.

[wonderplugin_gallery id=”380″]

Oricum, in ciuda acestor probleme, trebuie remarcat faptul ca un numar atât de mare de protestatari nu s-a mai adunat in fata Prefecturii de pe vremea marilor miscari sindicale de la sfârsitul anilor 2000.

Razvan Bibire
Andreea GavrilaAbonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE