UPDATE:

Astăzi, începând cu ora 11:00, până joi la ora 21:00, judeţul Bacău se află sub atenționare de COD GALBEN care vizează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, căderi de grindină și cantități de apă însemnate.
Totodată, de la ora 16.00, până mâine la ora 10.00, județul Bacău se va afla sub incidența avertizării COD PORTOCALIU, caracterizat de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și înregistrarea de cantități importante de apă pe arii extinse, cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp.

Începând cu ora 12:00, pompierii din cadrul cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Mr. CONSTANTIN ENE” al Judeţului Bacău desfăşoară misiuni de monitorizare pe cursurile de apă, în zonele cunoscute cu risc de inundaţii.

PUBLICITATE

Pentru asigurarea acțiunilor preventive la nivelul comunităților, au fost înștiințate asupra atenționăriilor toate comitetele locale pentru situații de urgență.
De asemenea, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în județele aflate sub avertizare de COD PORTOCALIU, din ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a fost dislocat câte un detașament operativ care va încadra tehnică destinată intervenției la inundații.

Astfel, 10 pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Uregenţă “Podul Înalt” al Judeţului Vaslui au venit în sprijinul pompierilor salvatori băcăuani cu un camion pentru transportul tehnicii de intervenţie, două motopompe transportabile, o motopompă remorcabilă – de mare capacitate și un microbuz pentru transportul personalului la intervenții.

Totodată, la nivelul subunităţilor subordonate ISUJ Bacău, au fost suplimentate forţele de intervenţie.

Situația la nivel judeţean este atent monitorizată de către Centrul Operațional Judeţean din cadrul ISUJ Bacău, dar şi de Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei care a fost operaţionalizat cu ora 16:00.

Conform datelor furnizate de către distribuitorul de energie electrică, la ora 18:00, în urma fenomenelor meteorologice manifestate a fost afectată parţial localitatea Capoteşti, fiind nealimentate o linie electrică şi un post de transformare, ce desevesc 40 de abonaţi.

*RECOMANDĂRI*

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi semnificative de apă, recomandăm populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store. De asemenea, mai multe informații pot fi aflate consultând Ghidul cetățeanului pentru situații de urgență la adresa: https://www.igsu.ro/…/informare_preven…/ghid_cetatean_SU.pdf

___________________________________________________________

Mobilizare a Comitetului pentru Situații de Urgență Județean

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bacău s-a întrunit miercuri, la ora 14, pentru a analiza ultimele date cu privire la atenționarea Cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și cantități de apă importante, valabilă până joi, la ora 10.

Conform informațiilor primite de la meteorologi, fenomene mai pronunțate se vor produce pe coridorul Onești-Podu Turcului, venind dinspre Brașov-Covasna.

„Am fost asigurați că Serviciul de Ambulanță va funcționa la capacitate maximă, la fel Gruparea Mobilă de Jandarmi, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Inspectoratul de Poliție Județean, care va acționa pentru desfășurarea traficului în condiții bune. Serviciul de Gospodărire al Apelor este pregătit să intervină cu utilaje, dacă va fi cazul. În calitate de președinte al CJSU, îmi doresc să nu avem fenomene periculoase. Pentru mine, contează OMUL, deci cel mai important este să nu avem victime”, a declarat Maricica Luminița Coșa, prefectul județului.

În ajutorul CJSU Bacău a sosit și o echipă a ISUJ Vaslui.

Potrivit avertizării meteorologice COD PORTOCALIU pentru judeţul Bacău, emise la ora 11.00, de către Administrația Națională de Meteorologie, în intervalul 20 septembrie, ora 16: 00 – 21 septembrie, ora 10:00, în județul Bacău, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă, în general, între 50 și 70 l/mp.

La nivelul municipiului Bacău sunt pregătite de intervenţie pentru protejarea populației:

4 echipe din cadrul Direcţiei Salubrizare, Agrement, Parcuri (2 echipe –spaţii verzi şi 2 echipe- salubritate), autoutilitare şi echipament specific de intervenţie;

2 echipe cu 2 autoutilitare şi echipament specific de intervenţie ale Societăţii de Servicii Publice Municipale SA, Bacău.

De asemenea, la nivelul municipiului Bacău, potrivit Hotărârii CLSU Bacău, s-au luat următoarele măsuri:

Evaluarea tuturor arborilor ce pot prezenta pericol de prăbuşire şi, respectiv, îndepărtarea arborilor ce prezintă pericol de prăbuşire;

Inventarierea panourilor publicitare amplasate cu sau fără respectarea prevederilor legale şi, respectiv, demontarea panourilor publicitare, cu respectarea prevederilor legale;

Verificarea sistemului de canalizare, a contoarelor, a hidranţilor, aferenţi sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare şi, respectiv, aducerea la starea de funcţionare a acestor sisteme.

La ora 13.00, 10 localitati din judetul Bacau nu aveau energie electrica, fiind afectati peste 2800 de consumatori deserviti de doua linii electrice si 29 de posturi de transformare. Localitatile afectate sunt Buciumi, Gutinas, Radeana, Bogdana, Negoiesti, Borzesti, Ggalbeni (total) si Onesti, Nicolae Balcescu si Valea Seaca (partial)

Potrivit Ghidului pentru situaţii de urgenţă al IGSU, în situaţii de risc major de inundaţii se impune respectarea următoarele recomandări privind protecția populației:

ÎNAINTE DE A SE PRODUCE O INUNDAŢIE:

-Asiguraţi în subsoluri pereţi impermeabili pentru a evita pătrunderea apei.
-Construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie.
-Curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale.
-Nu aruncaţi la întâmplare gunoaie menajere şi resturi vegetale în albiile apelor curgătoare.
-Pregătiţi rucsacul pentru situaţii de urgenţă.
-Participaţi la exerciţiile de simulare organizate de serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă şi autorităţile locale.

ÎN CAZUL PRODUCERII INUNDAŢIEI:

-Respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de autorităţi.
-Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare.
-În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare.
-Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă.
-Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze.
-Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă.
-Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.
-Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli:
-Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 cm înălţime.
-Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea decirca 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

DUPĂ PRODUCEREA INUNDAŢIEI:

-Ascultaţi informaţiile autorităţilor locale privind alimentarea cu apă potabilă a localităţii.
-Evitaţi zonele în care mai există apă: apa poate fi contaminată cu benzină, motorină sau resturi de la canalizare; de asemenea, poate fi încărcată electric de la linii de tensiune înaltă sau cabluri electrice căzute la pămant.
-Evitaţi curenţii de apă.
-Informaţi-vă în legătură cu zonele în care apele sau retras: drumurile ori podurile ar putea să-şi fi diminuat rezistenţa şi ar putea ceda sub greutatea maşinilor.
-Nu vă apropiaţi de zonele unde au căzut cabluri electrice şi anunţaţiautorităţile despre aceasta.
-Întoarceţi-vă acasă, doar dacă autorităţile au permis acest lucru.
-Fiţi atent când intraţi în clădirile care au fost inundate: rezistenţa acestora ar putea fi afectată, în special la nivelul fundaţiei.
-Nu folosiţi instalaţiile de alimentare cu electricitate, apă, gaze decat după aprobarea operatorilor de specialitate.
-Curăţaţi şi dezinfectaţi toate obiectele care au fost în contact cu apa: există pericolul de îmbolnăviri serioase ca urmare a lipsei igienei şi canalizărilor afectate.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Referitor la curatirea rigolelor ,daca cineva din conducerea primariei Nicolae Balcescu ar face o plimbare pe cursul paraului care traverseaza satul Valea Seaca ,cred ca si-ar da seama ca daca ploua puternic in padure paraul din sat iese din matca.
    Nu are cum sa-si urmeze cursul ca a crescut stuf si boscheti si nu am vazut pe nimeni sa incerce sa curete,sau sa primeasca cineva o amenda sau o somatie pentru aruncarea gunoaielor in parau.
    Aici au o vina si cei de la mediu ca sau facut sesizari si nu au luat nici o masura.
    Noi locuitorii satului stam cu inima la gura cand vedem ca vin nori grei.

  2. evaluarea arborilor ce prezinta pericol de prabusire, inventarierea panourilor publicitare, verificarea si repararea sitemului de canalizare sunt activitati ce trebuie efectuate zilnic, nu in timpul sau dupa producerea calamitatilor naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ