Judetul Bacau ocupa un nedorit loc 5 in topul regiunilor unde s-au inregistrat cele mai mari taieri ilegale de copac. La nivel national, ne depasesc doar Dâmbovita, Arges, Olt si Mehedinti. Clasificarea a fost facuta recent de Ministerul Mediului, împreuna cu organizatia World Wide Fund for Nature (WWFN).

De altfel, din zona Moldovei, din pacate, Bacaul este judetul cu cea mai mare suprafata de padure care a disparut sub securile furioase ale hotilor de lemn si nu numai, urmat fiind de Iasi (locul 8), Neamt (locul 13), Botosani (20), Suceava (26) si Vaslui (27). De astfel, acestea sunt regiunile tarii în care s-a constatat un risc ridicat în privinta taierilor ilegale de paduri. Potrivit Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, aproximativ 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispar anual din padurile României în urma taierilor ilegale.

Pe categorii de coduri privind riscul, Bacau se pozitioneaza în zona de cod rosu (cel mai mare pericol), alaturi de alte 20 de judete unde s-a taiat ilegal masiv lemnul din paduri. „Taierile ilegale, urmate de «abandonarea» acestor suprafete, prin faptul ca nu sunt asigurate lucrarile de împadurire, respectiv de îngrijire a suprafetelor împadurite sau regenerate natural, devin astfel probleme care trebuie tratate ca o prioritate atunci când vorbim despre gestionarea padurilor din România. Cauzele acestor probleme sunt datorate în principal gradului de implementare a legislatiei existente, care a suferit modificari majore în ultima perioada”, arata reprezentantii World Wide Fund for Nature.

defrisari harta_zonelor_de_risc_romania_11_05_2015

Se fura la greu, dar putini sunt si prinsi

Potrivit Garzii Forestiere Judetene Bacau, de la inceputul anului si pâna in prezent, angajati de aici au reusit sa efectueze 981 de actiuni de control, reprezentând circa 74 la suta din totalul actiunilor de control din anul precedent. In urma acestor controale, s-a constat o valoare totala a prejudiciilor de doar 275.814 lei (aproape un sfert fata de pagubele inregistrate oficial in 2014 – peste 861.000 de lei). Interesant este ca, desi s-a redus numarul actiunilor de control efectuate, in schimb, se inregistreaza un numar aproape dublu de contraventii constatate – 440, in 2015, fata de doar 231 anul trecut.

Aceeasi sursa indica faptul ca 58 de hoti prinsi la furat de lemn au ajuns pe mâinile organelor de cercetare penala, fata de 44 in 2014. „Infractiunile silvice s-au inregistrat pe raza ocoalelor silvice de munte, dar si la cele de deal, preponderent in proprietatea persoanelor fizice. Niciunul dintre dosarele de infractiune constatate de angajatii din Bacau nu a ajuns in instanta, ele aflându-se in procedura de cecetare penala”, a precizat Daniel Constantin Coroama, inspector sef la Garda Forestiera Suceava, institutie careia ii sunt subordonati si angajatii Garzii Forestiere Judetene Bacau. Valoarea amenzilor contraventionale aplicate celor prinsi la furat prin padurile Bacaului se apropie de 444.000 de lei (fata de 507.700 lei, in 2014).

Au fost confiscati in total doar 870 de metri cubi de lemn (fata de 1.417 mc, anul trecut). Din aceasta cantitate, cel mai mult a fost lemn de lucru – 278 mc (fata de 754 mc in 2014), dar si cherestea – 253 mc (fata de 354 mc) si lemn de foc 139 mc (fata de 363 mc). In total, volumul arborilor taiati ilegal a fost de 1.415, fata de 5.009, in 2014.

Radarul padurilor sau noua Garda Forestiera

Diferentele de cifre dintre cele doua perioade analizate pot fi puse si pe seama introducerii, de anul trecut, a „Wood Tracking” – radarului padurilor, un sistem de monitorizare prin GPS a transporturilor de lemn. Chiar si asa, din paduri dispar cantitati uriase de lemn, exploatat mai mult sau mai putin legal.

Din pacate, aceste cifre nu sunt cuprinse si in evidentele oficiale. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi privind „Situatia patrimoniala a fondului forestier din România, în perioada 1990 – 2012”, in primele doua decenii de dupa ’90, din padurile statului si din cele private s-au taiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn aducând câstiguri ilegale de circa 5 miliarde de euro (circa 21,5 miliarde de lei), calcul facut la un pret mimim de 70 de euro pe metru cub.

De altfel, si statisticile oficiale indica faptul ca, in aceeasi perioada, au fost exportate peste 32,66 de milioane de tone de lemn (sub forma de butuci, vreascuri, rumegus sau placaje ori furnir si alte produse fabricate). Sperante mari se pun in nou infiintata Garda Forestiera ai caror inspectori vor incerca sa pazeasca padurile, inarmati cu pistoale cu bile si bastoane cu electrosocuri, pe modelul celor de la Antifrauda Fiscala.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Statistici prezentate si cosmetizate de forurile de la Suceava pt a ascunde dezastrul din aceastâ parte a tarii si a distrage atentia autoritatilor centrale!!!

  2. Adevarat fura tot lupi care sint puși sa păzească pădurile ei fura în grup, iar de prindere un amarit cu o căruță de lemne uscate si se nu sunt marcate îi amendează ori îi dau pe mina poliție

LĂSAȚI UN MESAJ