11 decembrie 2023
EconomieBacăul poate deveni un important hub logistic pentru Moldova, dar se confruntă...

Bacăul poate deveni un important hub logistic pentru Moldova, dar se confruntă cu provocări de forță de muncă și finanțare

Bacăul, un oraș cu un potențial semnificativ, se află într-o poziție privilegiată pentru a deveni un hub logistic pentru întreaga regiune a Moldovei, cu impact și potențial pentru viitoarele investiții. Cu toate acestea, antreprenorii din zonă semnalează provocări importante legate de lipsa forței de muncă și dificultățile financiare. Cu toate acestea, cifra de afaceri generată de antreprenorii din Bacău reprezintă între 25-30% din Produsul Intern Brut (PIB) al Românie, scrie Ziarul Financiar.

Lipsa forței de muncă, atât calificată, cât și necalificată, este una dintre problemele semnalate în mediul de afaceri din Bacău, reflectând o problemă mai largă la nivel național. Cu toate acestea, potențialul de dezvoltare al Bacăului rămâne un aspect important pentru viitorul regiunii.

Bacăul beneficiază de o poziționare geografică strategică care îi conferă potențial de a deveni un hub logistic, iar existența unor oportunități de investiții ar putea susține reindustrializarea României, în special în industria alimentară. Antreprenorii din zonă au subliniat că dezvoltarea acestor segmente cheie ar putea contribui semnificativ la creșterea economică.„Dacă numărăm cifra de afaceri pe care o generează antreprenorii din România, cu originea din Bacău, strângem cam 25-30% din PIB-ul României. La nivel naţional este un context oarecum atipic. Vedem cum economia şi ritmurile de creditare au început să decelereze. Nu neapărat că există informaţii atât de negative în piaţa noastră, cât mai degrabă există o situaţie de incertitudine şi fiecare încearcă să se adapteze sau să anticipeze ce va urma în perioada următoare. Evident că acest context cu războiul din zona Orientului Mijlociu ne pune pe gânduri şi ne pune să ne adresăm foarte multe întrebări“, susţine Bogdan Neacşu, director general, CEC Bank.

Cu toate acestea, există provocări legate de accesarea fondurilor europene și de posibilitatea de a implementa proiectele în timp util. De asemenea, incertitudinea legată de contextul macroeconomic și geopolitic poate influența deciziile de investiții și ritmurile de dezvoltare.

Optimismul și abordarea strategică a dezvoltării din partea antreprenorilor din Bacău sugerează că regiunea are potențialul de a deveni un centru important pentru întreaga Moldova și de a aduce beneficii semnificative economiei românești.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri