Bacăul, orașul cu cele mai multe picturi murale care purifică aerul din Europa

  După ce, în doar două luni, zece lucrări de artă murală au fost realizate cu vopsea Airlite în Bacău, orașul nostru a devenit localitatea cu cele mai multe picturi murale care purifică aerul din Europa. Această vopsea specială transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi, care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.

  În total, peste 700 de mp, având capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci maturi de 700 de mp, au fost pictați în cadrul proiectului ZidART, realizat de Asociația „Ingenious Drama”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bacău. Proiectul ZidART este finanțat prin programul StartONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow.

  Zece lucrări, nouă artiști, trei școli, o grădiniță, un liceu, două asociații și două blocuri au avut un impact pozitiv asupra întregului oraș, generând un val de reacții pe care Bacăul nu l-a mai întâlnit în istoria lui recentă. Un alt aspect inovator adus de acest proiect, constă în mesajul social al lucrărilor realizate. Majoritatea sunt centrate pe transmiterea unui mesaj de solidaritate cu grupurile vulnerabile din România și aduc în viața culturală citadină problemele întâmpinate de persoanele cu dizabilități, adolescentele însărcinate și minoritățile etnice. O altă parte a lucrărilor abordează teme culturale sau de mediu. Proiectul cuprinde și prima lucrare din lume dedicat nevăzătorilor, tradusă în limbajul Braille. Lucrările au fost realizate de artiști români printre care se numără: Obie Platon, Cristian Scutaru, Kaps Crew, Monk Ink, Andreea Toma, Le Comete, Cătălin Moraru, Florin Radu, şi Ronin.

  Obie Platon, “Intuiția” – prima pictură murală de mari dimensiuni, dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere și trandusă în limbaj Braille. Lucrarea se întinde pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați și are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci de 250 de metri pătrați. Pentru realizarea ei s-a folosit o vopsea specială care elimină substanțele poluante din aer, reduce costurile și consumul de energie ale aparatelor de aer condiționat și reduce emisiile gazelor cu efect de seră, care cauzează schimbările climatice.
  Cristian Scutaru “Openness V” ne prezintă portretul unei tinere moldovence care reflectă întruchiparea sfinxului ancestral, al adevărului, al momentului în care vrea să se deschidă și să fie una cu cerul și pământul. Lucrarea înfățișează un dialog al simțurilor, o simbioză între natură și omul contemporan, între adevăr și iluzie.
  Pictura se întinde pe o suprafață de 65 de metri pătrați fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer.
  Kaps Crew, “Inclusion” este lucrarea realizată pe str. Banca Naţională Bacău, adresată integrării sociale a persoanelor de etnie #rromă, a doua minoritate din România conform recensământului din 2012, dar care din păcate se situează pe primul loc în cadrul victimelor discriminării alimentate în mod constant de tradițiile lor și de un stil de viață diferit de al nostru. Lucrarea subliniază importanța educării copiilor atât spre acceptare, cât și spre o conștientizare și asumare a tradițiilor altor etnii sau minorități. Lucrarea face o legătură între tradițiile minorităților sub diferite forme în care acestea se prezintă (muzică, vestimentație) și felul în care continuitatea lor este strâns legată de faptul că aceste tradiții trebuie transmise generațiilor tinere, acest aspect conducând nu doar la conservare, ci și la înțelegerea largă a culturilor și minorităților de către public. Pictură murală se întinde pe o suprafață de 150 mp, fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer.
  Monk Ink, “Puterea Cuvântului” A doua lucrare din cadrul evenimentului de artă stradală Zidart este adresată persoanelor cu deficiențe de auz. Pictura a fost realizată pe peretele sediului Asociației Surzilor Bacău și ilustrează în limbajul mimico-gestual cuvântul “Iubește”.
  Cătălin Moraru, “Seeing the Future” este pictura realizată de artistul român pe peretele liceului Colegiul Tehnic de Comunicații Nicolae Vasilescu Karpen Bacău.
  Întinzându-se pe o suprafață de 120 de metri pătrați și fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer, lucrarea este adresată atât tinerilor, cât și adulților ce joacă un rol în formarea lor, amintindu-le că în fiecare tânăr sau copil există o lume proprie, un univers ce caută să se extindă și să își pună amprenta asupra societății din care fac parte.
  Florin Radu, “Valori” – este pictura realizată de artistul român pe peretele Școalii Gimnaziale “Miron Costin” Bacău.
  Întinzându-se pe o suprafață de 280 de metri pătrați și fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer, lucrarea își propune să readucă în prim-plan tinerelor generații, personalități marcante ale culturii și istoriei românești.
  Le Comete, “Interludiu” este pictură murală cu numărul 6 realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer de artistul băcăuan “Le Comete” pe peretele de 80 mp al Grădiniței cu Program Prelungit nr. 23, situată pe str. Mircea Eliade nr. 6 Bacău și adresată tinerelor adolescente gravide.
  În România se înregistrează 8.500 de mame minore anual şi peste 40.000 de copii abandonaţi. Cele 8.500 de mame minore din fiecare an ne situează pe primul loc în Europa. S-a ajuns la situaţia în care din 1.000 de femei care nasc, 43 sunt minore. Mamele minore au risc crescut de avort, iar dacă naşterea are loc, există riscul major că acest copil să fie abandonat. Peste 40.000 de copii sunt abandonaţi în România la care se adaugă alţi 300.000 lăsaţi în grijă rudelor.
  Aceste statistici situează țara noastră pe primul loc în UE în privinţa sarcinilor şi avorturilor la minore. În același timp, rată mortalităţii materne în România este de peste două ori mai mare faţă de media Uniunii Europene, ceea ce indică lipsa educaţiei pentru sănătate şi accesarea redusă a serviciilor de planning familial, arată Fundaţia World Vision România, într-un comunicat remis presei.

  Andreea Toma, “Solidaritate” este valoarea pe care artistul a propus-o pe peretele celor de la Asociaţia Betania.
  Președintele Asociației Betania André Muit ne declară: “Fiecare beneficiar al Betaniei reprezintă o provocare, și aceasta pentru că nu există două cazuri identice. Copiii cu tulburări din spectrul autist, de exemplu, au manifestări diferite și au nevoie de programe personalizate. Tinerele din cadrul Centrului de Integrare a Tinerilor sunt cazuri sociale distincte, fiecare are particularități și nevoi aparte, ceea ce implică, din nou, abordare personalizată din partea colegilor noștri. Lista exemplelor poate merge practic la nesfârșit, pentru că în aproape 25 ani de activitate Betania s-a confruntat cu sute de situații inedite, de provocări. Într-un fel, tocmai aceste provocări sunt cele care ne fac să mergem mai departe, să găsim soluții, să ne adaptăm, să creăm alternative.” Cei 50 de mp sunt realizaţi integral cu vopseaua Airlite purificatoare de aer.
  Ronin, “Un munte de Om” – pictura cu nr. 10 realizată de artistul băcăuan pe peretele școlii gimnaziale “Georgeta Mircea Cancicov”, dorește să expună natura umană într-o explorare interioară care are loc datoriă relației profunde dintre Om și Natură. Pictura se întinde pe o suprafață de 60 de metri pătrați fiind realizată preponderent cu vopsea purificatoare de aer.

  „Prin ZidArt am dorit implicarea grupurilor vulnerabile în viața culturală citadină prin înțelegerea conceptului de Artă Stradală și evidențierea provocărilor cu care se confruntă. De asemenea, dorim revitalizarea spațiului urban prin artă și transformarea acestuia într-un «muzeu» în aer liber de mari dimensiuni. Dorim ca acest proiect să devină o tradiție anuală și să aducă un număr cât mai mare de artiști de renume național si internațional, fapt care ar conduce la creșterea potențialui turistic al orașului și la plasarea acestuia pe harta culturii urbane din întreaga lume”, a declarat Lucian Popa, manager proiect ZidART.

  Prima ediție ZidART a avut loc în 2017 și dacă vor avea fonduri, organizatorii susțin că proiectul va fi reluat și anul viitor.


  PUBLICITATE