19 aprilie 2024
ActualitateServiciul de Ambulanță, la cota de avarie. Aproape 7.000 de intervenții pe...

Serviciul de Ambulanță, la cota de avarie. Aproape 7.000 de intervenții pe lună, parc auto învechit și nevoie de personal

Echipajele medicale intervin la toate solicitările. Sunt cu miile pe lună! Salvările au făcut numai în acest an 2,5 milioane de kilometri! Milioane! Parcul auto trebuie „împrospătat” de urgență! Nici personal medical nu este suficient pentru a face față intervențiilor. Este vorba despre Serviciul de Ambulanță Județean Bacău care, în aceste condiții, trebuie să funcționeze cum poate. Chiar și așa, la cota de avarie!

[lock_content]

Sediul central al Serviciului de Ambulanță este în Bacău, dar în județ mai sunt încă 6 substații. La Onești, Buhuși, Podu Turcului, Moinești, Comănești și Tg. Ocna. Cele mai mari solicitări sunt, așa cum era de așteptat, pe Bacău. Un bilanț al primelor 9 luni din anul în curs arată astfel:
• Stația Bacău – 25.710 solicitări;
• Stația Onești – 9.784 solicitări;
• Stația Buhuși – 5.028 solicitări;
• Stația Podu Turcului – 3.516 solicitări;
• Stația Moinești – 6.506 solicitări;
• Stația Comănești – 5.144 solicitări;
• Stația Tg. Ocna – 3.732 solicitări.



Iar totalul este de 59.420 de intervenții numai din ianuarie până în septembrie 2019, cifră apropiată de intervențiile efectuate anul trecut, în aceeași perioadă. Asta înseamnă o medie de circa 6.600 de intervenții pe lună.
Cele mai multe solicitări sunt pe afecțiunile digestive (13%), neurologice (8,2%), psihiatrice (9,4%), intervențiile pe accidentele rutiere au fost 684, iar pe stopuri cardio-respiratorii 1.205. Sunt însă și intervenții de transport medical, aproape 12.000 numai în acest an (20% din total), adică acel transport între spitale (inclusiv în alte centre medicale din Iași, Tg. Mureș, București etc) sau de la domiciliul pacientului la cea mai apropiată unitate medicală, dar și transport de sânge, probe biologice, externări etc.
Echipajele Ambulanței intervin și la afecțiuni respiratorii, cardiace, renale, obstetrică-ginecologie, traume, lipotimii, hemoragii-șoc, cazuri sociale, tentative de suicid, come etc. Adică peste tot! Iar din total, doar 1.800 de solicitări au fost anulate, pe motiv că acel caz nu a mai necesitat intervenția echipajului medical ori pacientul care a făcut solicitarea s-a deplasat între timp cu mijloace proprii la spital.

Timpul mediu de răspuns: 22’25” în mediul urban
Timpul mediu de răspuns: 43’19” în mediul rural
……………
Persoane asistate: 56.096. Din care 6.598 copii
……………

Mașini puține, kilometri mulți

În acest moment, Serviciul de Ambulanță Județean Bacău dispune de 49 de ambulanțe, din care 38 pentru urgențe medicale, iar 11 pentru consult la domiciliu. În vederea creșterii capacității de reacție și răspuns în cazul situațiilor de urgență și a dezastrelor colective, unitatea a mai primit autosanitare noi. Este vorba de 11 ambulanțe (anul acesta, iar anul trecut au mai fost primite alte 9), dotate cu toate echipamentele necesare. Acestea sunt folosite atât de medici, cât și de asistenții medicali. Însă, parcul auto este în continuare învechit, întrucât mașinile noi doar le-au înlocuit pe cele vechi.

• 3 ambulanțe au în prezent peste 1 milion de km la bord;
• 10 ambulanțe au între 800.000 și 1 milion de km la bord;
• 6 ambulanțe au între 600.000 și 800.000 de km la bord;
• 12 ambulanțe au peste 400.000 de km la bord.
Și din cele noi, 5 ambulanțe au deja peste 100.000 km la bord.

Tot statistic vorbind, pe analiza din primele 9 luni ale anului în curs, ambulanțele serviciului băcăuan au efectuat nu mai puțin de 2.423.311 km în total. Media este de 3 milioane de kilometri pe an, la circa 80.000 de solicitări. Sunt promisiuni însă că se vor mai primi alte 14 ambulanțe noi (cu tracțiune 4×4), până la sfârșitul anului.

Ar trebui crescut și numărul personalului

Deși în acest moment toate posturile sunt ocupate, mai puțin cel de director medical, ar mai fi nevoie și de suplimentarea personalului pentru a se mări numărul de echipaje de intervenție. În medie, sunt 45 de echipaje de serviciu la 24h, pentru cele circa 200 de apeluri/24 de ore în întreg județul, din care 7 echipaje sunt în permanență în stand-by (deci în afara programului de lucru) dacă e nevoie să intervină. În total sunt 298 de posturi din care 270 este ocupat de personalul operativ (medici – 10 pe Bacău și 3 în Moinești, în jur de 125 de asistenți, ambulanțieri, operatori registratori).

Pe coduri de culoare, intervențiile cele mai multe (peste 37.800) sunt pe cod galben (urgență, cu risc de agravare). Pe cod roșu, care înseamnă urgență imediată (pacient critic, cu risc vital), au fost 6.900 de cazuri, iar pe verde (urgență, dar fără să fie pusă viața pacientului în pericol), alte 2.800 de solicitări. Urmează transporturile medicale, circa 11.800, și cinci consultații la domiciliu.

„Dacă ne păstrăm, în ultimii ani, în același trend în ceea ce privește numărul solicitărilor, față de acum 10 ani însă suntem într-o creștere semnificativă, de peste 60-70% creștere.
În ceea ce privește timpul de intervenție, pe legislație spune că trebuie să ajungem în maximum 15 de minute, la 90% din cazuri, pe partea de urgență, în mediul urban, și în 20 de minute, la 75% din cazuri, în mediul rural. Nu ne încadrăm, dar asta din cauza lipsei infrastructurii rutiere, dar și a personalului insuficient. La acestea se adaugă și condițiile de mediu, mai ales iarna.”
dr. Aura Crețu, directorul general al Serviciului Județean de Ambulanță Bacău

[/lock_content]

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri