Judetul Bacau apare in proiectul Legii privind aprobarea Planului de Amenajare a Teritoriului National, pus in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pâna pe 8 decembrie, cu unitati administrativ teritoriale (UAT) numai de categoriile a III-a, a V-a si a VI-a (din sapte categorii).

Astfel, municipiul Bacau apare la Categoaria a III-a (poli regionali secundari, municipii de importanta regionala, cu o populatie de peste 100.000 de locuitori), iar municipiul Onesti la Categoria a V-a (poli judeteni secundari, municipii cu rol de echilibru la nivelul judetelor, cu populatie de peste 20.000 de locuitori).

In schimb, municipiul Moinesti si orasul Comanesti sunt trecute la Categoria a VI-a (centre urbane cu rol zonal, municipii si orase cu rol de servire teritorial la nivel subjudetean, cu peste 5.000 de locuitori), iar orasele Buhusi, Slanic Moldova, Târgu Ocna si Darmanesti la Categoria a VII-a (centre urbane cu functii specializate, orase necuprinse in categoria precedenta si care sunt, de regula, subordonate unui municipiu de categoriile I – V, caracterizate printr-un specific functional turistic, economic, de transport, energetic, rezidential etc.). Judetul mai are si sase poli rurali: Sascut, Ghimes-Faget, Racaciuni, Podu Turcului, Beresti Tazlau si Gaiceana.

PUBLICITATE

teritoriu

Judetul Bacau nu este inclus pe lista municipiilor, oraselor si comunelor in care s-au produs scaderi accentuate ale populatiei cu peste 30% sau 20% in perioada 1991-2012, nu are orase cu caracteristici rurale, dar are 31 de comune cu sate in care sunt mai putin de 100 de locuitori, insa si localitati cu niciun locuitor sau cu pâna la 42 de locuitori, in zona de nord-est, in est si in sud.

„Din pacate, pentru Bacau este o veste cât se poate de proasta, dar ancorata in realitatile economice existente la aceasta ora. Incadrarea intr-o categorie inferioara nu se face pe alte criterii decât pe cele reale, sociale si economice pe care le stim noi toti”, a declarat prefectul Dorian Pocovnicu.
Obiectivul actului normativ – spun initiatorii proiectului de lege – este de a reglementa statutul localitaților din România și de a le clasifica astfel încât să poată furniza un cadru pentru politici investiționale cu impact pozitiv asupra dezvoltării teritoriului național și îmbunatatirea calitații vieții pentru toate comunitațile locale.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

 1. Categoria a 3-a? Pai la categoria intai este un singur oras, capitala.
  In plus, la categoria a IIa sunt doar 5 orase, cate unul in fiecare zona istorica.
  Nici macar Brasovul nu este la categoria aIIa.
  Acum sincer, ar fi absurd sa ne batem cu Iasiul. Doar cine nu a trecut in ultimii 10 ani prin Iasi se poate gandi ca ne comparam.
  De fapt, nu nu-am comparat niciodata cu un oras care este al IIlea centru universitar al tarii…
  Noi stam aici si injuram festivalul Theaterstock, sperând ca la anul sa aduca inapoi manelele.

 2. Doamna Ioana intrucit este post si trebuie sa fim mai buni nu iti spun decit ca ai vorbit ca sa nu taci,dar daca taceai eheiiii filozof erai,pai ce are ….. cu prefectura stimabila,nu vezi si in comentariile celor de mai sus care sunt criteriile,alta este menirea prefectului…

LĂSAȚI UN MESAJ