1 martie 2024
ActualitateBacăul, fruntaș în topul emigrării definitive a tinerilor

Bacăul, fruntaș în topul emigrării definitive a tinerilor

Bacăul este al patrulea într-un „top” al județelor din care au emigrat cei mai mulți tineri. Topul a fost întocmit cu date la nivelul anului 2018 de comunitatea de manageri, consultanți, analiști și experți în domeniul economic INACO, o inițiativă pentru competitivitate, așa cum se autonumește.

Județul Bacău urmează în acest top după București (care are și cea mai mare populație între orașele României), Iași și Timiș, dar este înaintea județelor Galați, Vaslui și Brașov. Clasamentul național al județelor este încheiat de Mehedinți, Gorj, Sălaj, Covasna și Harghita, județe cu populație mai redusă.

INACO a făcut o scurtă analiză a gradului de părăsire definitivă a țării de către tinerii cu vârsta între 15 și 34 de ani din rândurile acelora pe care îi mai aveam acasă în anul 2017. Analiza arată că peste 10.000 de tineri au părăsit definitiv România în anul 2018. „Raportul Băncii Mondiale (Markets and People: Romania Country Economic Memorandul), spun specialiștii de la INACO, relevă că un copil născut în România își atinge doar 60% din potențialul său de productivitate odată ajuns adult. Perspectiva celor din București-Ilfov este mai bună, cu un indice al capitalului uman de 68%, urmată îndeaproape de Cluj cu 65%. Județele care oferă cele mai mici oportunități de educație, sănătate și speranță de viață sunt Satu Mare (53%), Călărași (52%), Ialomița (52%) și Giurgiu (51%).”

Raportul Global al Competitivității arată că România se află în topul rușinii mondiale, pe locul 132 din 137 de țări analizate din perspectiva capacității de a-și reține resursa umană talentată în țară.

Ultimele date publicate de Direcția Județeană de Statistică Bacău (noiembrie 2019) arată că județul Bacău are 738.225 locuitori care figurează cu domiciliul stabil la noi. Mulți sunt, însă, rezidenți în diferite țări ale lumii. Tot în noiembrie, în județ erau peste 115.000 de salariați, iar câștigul salarial mediu net era de 2.928 de lei. Rata șomajului ajunsese, însă, la 5,1%.

Conform Anuarului Statistic al județului, la 1 iulie 2017 în județ erau peste 200.000 de tineri cu vârste între 20 și 40 de ani.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri