28 martie 2024
EconomieBacăul a fost inclus în Programul Operațional România-Moldova 2014 – 2020

Bacăul a fost inclus în Programul Operațional România-Moldova 2014 – 2020

Municipiul Bacău a fost inclus în categoria „Centre sociale, economice și culturale importante” a Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, împreună cu orașele București, Piatra Neamț și Suceava. S-au deschis, astfel, noi oportunități de investiții.

Programul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Republica Moldova. Alocarea financiară a Uniunii este de 81 de milioane de euro. Zona programului este formată din regiuni de bază și centre sociale, economice și culturale importante. Regiunile principale ale programului sunt județele Botoșani, Vaslui, Iași, Galați și
Republica Moldova. Autoritatea de management a acestui Program este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

În lunile martie – aprilie vor fi organizate opt sesiuni de instruire cu caracter tehnic, pentru a se prezenta modul de completare a unei aplicații, funcționarea sistemului electronic de înregistrare a aplicațiilor și etapele parcurse de o solicitare de finanțare până la momentul semnării contractului. Pe 14 martie, la Chișinău va avea loc Forumul parteneriat adresat potențialilor beneficiari din Republica Moldova și din România și care va facilita realizarea de parteneriate eligibile pentru a depune proiecte în programul operațional.



În varianta 2007 – 2013 a Programului a fost aplicat un proiect pentru prevenirea și protecția împotriva inundațiilor din bazinele râurilor Prut și Siret prin sistemul de monitorizare cu stații automate EAST AVERT, în care Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău a fost partner 3. În anii 2008 și 2010 apele celor două râuri au creat mari probleme în unele localități.

„Nu existau în comun hărțile de hazard și de risc pentru inundații, deși exista un schimb de date, dar acesta era foarte redus – spunea, la momentul aplicării proiectului, Mary-Jeanne Adler, manager de proiect, directorul științific al Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Vom completa monitoringul și sistemul de stații automate (50 de stații care vor fi direct avertizate de acest sistem și alte de 50 de stații care vor beneficia indirect), iar 100 de localități vor primi avertizări și vor avea timp de reacție mai mare. Riscul este deosebit de mare mai ales în Bazinul Siret”. Proiectul a fost finanțat cu 9,3 milioane de euro.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri