26 aprilie 2024
ReportajBacaul exporta: Ciresele de la Itesti, pe mesele rusilor

Bacaul exporta: Ciresele de la Itesti, pe mesele rusilor

Dis-de-dimineata, zeci de bacauani coboara in halta Itesti, unde trenul personal opreste pret de cateva minute. Cu mainile ocupate de caldari, bat drumul pietruit pana la livada de ciresi si visini aflata la mai bine de un kilometru. In unele zile din iunie, numarul celor care vin in Itesti, la cules de cirese, se apropie de 200. Dupa o zi de munca, cei mai multi pleaca acasa cu 30 de lei si o burta plina de cirese, mari, de Itesti.

De cateva zile a inceput culesul cireselor la Itesti. Peste 50 de hectare cu ciresi trebuie culese urgent si valorificate pentru a se evita degradarea lor. Zilele ploioase din aceasta saptamana i-au tinut departe de cules. Constantin Teodorescu, administratorul societatii ce detine livezile, ne-a explicat: “Ciresele trebuie culese intr-o saptamana, maxim. Ele sunt deja coapte. Am incepu culesul de cateva zile. Intr-o zi au venit vreo 180 de oameni la munca. Dar a inceput sa ploua, iar ciresele nu pot fi culese pe umezeala. Vom vedea cum va fi maine, daca iI chemam la treaba”, ne-a explicat Constantin Teodorescu.

Relaxare, aer curat si ceva bani



Vineri, 18 iunie, la ora 7.20, aproximativ 40 de bacauani coboara din tren in halta Itesti. Vremea este buna pentru culesul cireselor. Desi oraseni, muncitorii cu ziua de pe plantatia de ciresi de la Itesti au venit imbracati in haine de lucru. Costica este din Bacau, din zona Mioritei. Putin sprituit, cu o caldare in mana dreapta, trece agale peste liniile ferate. “Merg la cirese. Iau un ban, o gura de aer curat. 3 lei primim pentru o ladita. Acum doua zile am strans opt ladite”.
In jurul orei opt, culegatorii au ajuns la sediul societatii care administreaza livada de la Itesti. Sefii de echipa, care au fost instruiti anterior, si-au intocmit liste cu cei care au venit la munca. Impreuna pornesc in livada, in zone indicate de conducerea societatii. “Vin la Itesti de multi ani. E frumos, aer curat, cirese. Fac miscare. Sunt sef de echipa, eu le pontez numarul de lazi stranse”, ne-a zis Alexandru C., sef al unei echipe de culegatori. Zenovia Constantinescu are vreo 50 de ani. Subtire, stransa la brau cu o bluza, de pe scara, ne cantareste din ochi. “Ati venit sa faceti reportaj… Eu stau prin zona Garii, m-am urcat in tren si am venit aici, sa fac un ban, sa nu stau in casa. Cam 10 lazi poti strange intr-o zi. Daca esti intr-o parcela noua, cu ciresi plini de cirese coapte, strangi mai mult, poate 12 lazi”.

Disciplinati si suspiciosi

La sediul societatii suntem priviti cu suspiciune. “Cine sunteti? Nu aveti cu cine sa vorbiti. Ati cerut voie domnului Teodorescu? Asteptati-l sa vina”, ne intreaba taios inginerul Gelu Strugaru, foarte ocupat, inca de la primele ore ale diminetii cu o piesa stricata a unui tractor. Suntem lasati balta vreo ora. Acelasi inginer, anuntat de seful unei echipe, ne escorteaza din livada. “Cine v-a dat voie sa veniti aici? Va trebuie acordul sefului”. Desi ii spunem de mai multe ori ca avem acest acord, Strugaru nu se lasa induplecat. Afam ca in livada au fost gasite mai multe persoane straine, ca ciresele sunt pentru export si ca regulamentul este strict. Ne intoarcem la sediu, unde discutam cu un sahist, membru al Asociatiei Nevazatorilor din Bacau, care a venit sa ofere la schimb maturi confectionate de nevazatori contra unor cirese.

Exporturi in Rusia si Italia

In cele din urma, administratorul Constantin Teodorescu ajunge la sediu. Aflam ca livada are aproximativ 110 hectare, din care 63 de hectare sunt cu visini. Proprietari peste livada sunt persoane din Itesti, care primesc anual 360 de lei la hectar. Constantin Teodorescu ezita atunci cand vine vorba de cantitati. “Anul asta avem o productie mai slaba la cirese, cam la 60% fata de 2009, cand am facut 150 de tone”. In proportie de peste 70%, ciresele de la Itesti ajung la export. Principalii parteneri de afaceri ai societatii sunt din Rusia, dar ciresele ajung acolo prin intermediari moldoveni. “Sunt cautate ciresele noastre. 80% din ciresele pentru export merg in Rusia, iar restul in Italia”.
Livada din Itesi ofera o buna productie de visine. Potrivit estimarilor, productia ar putea ajunge in acest an chiar la 300 de tone. Cea mai parte ajunge in tari din Europa (Italia, Spania), dar si in est, in Rusia. “Dupa ce terminam culesul cireselor, ne apucam de visine”, a mai spus Teodorescu.
Mircea Merticariu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri